Ραδιοφωνικό μήνυμα «Ταξιδεύοντας 100 χρόνια πριν, στη Μικρασιατική καταστροφή»

01

Το φετινό θέμα του μαθητικού διαγωνισμού «Καν΄ το ν΄ ακουστεί» που διοργανώνει το European School Radio είχε τον γενικό τίτλο «Ταξιδεύοντας».

Οι διοργανωτές, έπειτα από μια περίοδο στέρησης της ελευθερίας, θέλησαν να δώσουν την καλλιτεχνική ελευθερία σε κάθε δημιουργό να εκφράσει την έννοια ταξίδι ανάλογα με τα βιώματα, τα όνειρα ή τη φαντασία του.

Ταξίδι κατά κυριολεξία, ταξίδι στο παρελθόν, ταξίδι στο μέλλον, ταξίδι ως απελευθέρωση, ταξίδι ως γνωριμία με το νέο, ταξίδι εσωτερικό στα βάθη της ψυχής, και τόσα άλλα διαφορετικά ταξίδια. Εν τέλει, ταξίδι προς την Ιθάκη, δηλαδή “ταξίδι” ως η διαδρομή προς έναν προορισμό, σύμφωνα με την προκήρυξη των διοργανωτών.

Το ταξίδι των μαθητών και μαθητριών της Β΄ τάξης του σχολείου μας και του δασκάλου τους, Μιχάλη Δούβλου, είχε πινελιές ιστορίας. Με αφορμή τη συμπλήρωση 100 χρόνων από τη Μικρασιατική καταστροφή, τα παιδιά ταξίδεψαν νοερά στη Μικρά Ασία το 1922.

Μέσω αυτού, δημιούργησαν ένα ραδιοφωνικό μήνυμα, ενός λεπτού και 30 δευτερολέπτων, σύμφωνα με τους κανονισμούς του διαγωνισμού.

Με τον τρόπο αυτό, προσπάθησαν να αντιληφθούν την κυριολεκτική και τη συμβολική διάσταση του ταξιδιού, έκαναν ένα ταξίδι στον χρόνο και την ιστορία, μεταφέρθηκαν στο άγνωστο, ξεδίπλωσαν τη φαντασία τους, συνεργάστηκαν κι ήρθαν γι΄ άλλη μια φορά με την τέχνη του ραδιοφώνου.

Ευχαριστούμε το European School Radio για τις ευκαιρίες που δίνει στους μαθητές μας.

Κάντε κλικ εδώ για να ακούσετε το ραδιοφωνικό μήνυμα των παιδιών