ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ

ΤΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΟΥ ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. ΚΟΖΑΝΗΣ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄και της Στ΄ τάξης του σχολείου μας είχαν την ευκαιρία να συμμετέχουν στο εκπαιδευτικό πρόγραμμα που σχεδίασε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης στα πλαίσια της συμπαραγωγής με το Θέατρο Πόρτα της Ξένιας Καλογεροπούλου  της θεατρικής παράστασης: «Ποιος είναι ο δόκτωρ Κόρτσακ;»

Το συγκεκριμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σχεδιάστηκε ώστε να προωθήσει την ανάδειξη του παιδευτικού και του κοινωνικού ρόλου του θεάτρου και πραγματεύεται τα δικαιώματα του παιδιού στο πλαίσιο τους βιωματικής μάθησης.

Στόχος ήταν να δοθούν στον εκπαιδευτικό ευκαιρίες και ιδέες για γόνιμη συζήτηση με τα παιδιά γύρω από θέματα παγκοσμίου ενδιαφέροντος όπως το προσφυγικό, η αδικία, η καταπίεση, η ανελευθερία.

Το εκπαιδευτικό υλικό ήταν κατατοπιστικό και διαφώτισε εκπαιδευτικούς και παιδιά για το ιστορικό πλαίσιο στο οποίο εξελισσόταν η δράση των ηρώων του θεατρικού έργου, έτσι ώστε παιδιά και εκπαιδευτικοί να απολαύσουν την εξαιρετική παράσταση που παρακολούθησαν  την Παρασκευή  13 Νοεμβρίου 2015 στην αίθουσα τέχνης, η οποία εντυπωσίασε και για τις μοντέρνες σκηνοθετικές τεχνικές.

Το κεντρικό πρόσωπο του θεατρικού έργου ήταν ο Γιάννους Κόρτσακ, ένας  πρωτοπόρος παιδαγωγός, συγγραφέας πολλών επιστημονικών άρθρων και βιβλίων για παιδιά και υποστηρικτής των δικαιωμάτων των παιδιών σε μια εποχή που επικρατούσε ο απόλυτος αυταρχισμός  στις σχέσεις του ενήλικα προς το παιδί.

Συνοδοί  των παιδιών ήταν οι εκπαιδευτικοί: Μέντζα Αγνή, Κουγιούφα Μαρία, Στέφου Ζωή, Γκούμας Γεώργιος και Κεβρεκίδου Βαρβάρα.

Ο Διευθυντής, το διδακτικό προσωπικό, καθώς  και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄και της Στ΄ τάξης ευχαριστούν θερμά το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που κάλυψε οικονομικά τα έξοδα μετακίνησης και παρακολούθησης της θεατρικής παράστασης των παιδιών, ώστε να ωφεληθούν από τη συγκεκριμένη σπουδαία θεατρική εμπειρία.