Η ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΚΑΙ ΨΥΧΑΓΩΓΙΚΗ ΕΚΔΡΟΜΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ ΣΤ΄ ΚΑΙ Ε΄

Την Πέμπτη 2-6-2022 οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Στ΄ και Ε΄ με συνοδούς τους/τις: Στέφου, Πορπόρη, Κουγιούφα, Μέντζα, Χασιώτη, Παπαλαμπροπούλου και Ίτσκου συμμετείχαν σε εκπαιδευτική και ψυχαγωγική εκδρομή στην Περιφερειακή Ενότητα Ημαθίας.

Αρχικά βρέθηκαν στην περιοχή των αρχαίων Αιγών, της πρώτης πρωτεύουσας του Μακεδονικού Κράτους κι επισκέφθηκαν τους Βασιλικούς Τάφους της Βεργίνας που εντυπωσιάζουν με την μεγαλοπρέπεια κι επιβλητικότητα της λιτής και στιβαρής δωρικής αρχιτεκτονικής. Εντόπισαν τον τάφο του Φιλίππου Β΄, τα αγαπημένα του αντικείμενα που τον συνόδευσαν ως ταφικά κτερίσματα, αλλά και τη χρυσοποίκιλτη πανοπλία του και την τεράστια χρυσελεφαντοστέινη ασπίδα του. Διαπίστωσαν ότι το πλήθος των χρυσών κτερισμάτων των Μακεδόνων και το εκπληκτικό επίπεδο της μεταλλοτεχνίας της εποχής αυτής μαρτυρεί την αίγλη του κράτους των Μακεδόνων που σκόρπισε το φως του ελληνικού πολιτισμού στην οικουμένη. Κατανόησαν ακόμη οι μαθητές/τριες τους λόγους που ο Φίλιππος Β΄ θεωρείται σημαντικότατη ιστορική προσωπικότητα, διότι πρώτος αυτός συνέλαβε κι εφάρμοσε στην πράξη την ιδέα της Πανελλήνιας Ένωσης των Ελλήνων.

Στη συνέχεια οι μαθητές/τριες, ιχνηλατώντας το παλαιοχριστιανικό παρελθόν της Βέροιας, βρέθηκαν στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου. Έχοντας βαθιά ελληνική παιδεία ο Παύλος και γνωρίζοντας εξαιρετικά την ελληνική γλώσσα και τη στωική φιλοσοφία, έγινε σκεύος εκλογής του Ιησού κι αναδείχθηκε Απόστολος των Εθνών. Κατά τη δεύτερη περιοδεία του, μεταξύ των ετών 49-52 μΧ, βρέθηκε στη Βέροια, μαζί με τον Σίλα και τον Τιμόθεο, έχοντας ιδρύσει ήδη την πρώτη χριστιανική κοινότητα στη Θεσσαλονίκη. «Στη Βέροια τα αποτελέσματα του κηρύγματός του ήταν ευχάριστα και οι Ιουδαίοι της πόλης αυτής…δέχτηκαν το κήρυγμά του πρόθυμα, όπως και πολλές Ελληνίδες κι Έλληνες επίσημοι» αναφέρει ο καθηγητής του ΑΠΘ Γλαβίνας, στο βιβλίο του Οι 12 Απόστολοι (εκδ.ΤΕΡΤΙΟΣ, 1993).

Στο Βήμα του Αποστόλου Παύλου της Βέροιας μάς προϋπάντησε η κ. Καλλιόπη Μπόντα, καθηγήτρια Φυσικών, διακεκριμένη ερευνήτρια και συγγραφέας της τοπικής μας ιστορίας, η οποία μάς συνόδευσε στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας.

Στο Βυζαντινό Μουσείο της Βέροιας προβάλλεται το παλαιοχριστιανικό και βυζαντινό παρελθόν της κοσμοπολίτικης αυτής πόλης. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν όχι μόνο από τα εκπληκτικής τέχνης εκθέματα (τα πολυάριθμα ψηφιδωτά δάπεδα, τις φορητές εικόνες και τις τοιχογραφίες), αλλά και τη μουσειακή μελέτη έκθεσης αυτών με σύγχρονο κι εντυπωσιακό τρόπο μέσα στο επιβλητικό κτίσμα του ανακαινισμένου παλαιού μύλου Μάρκου.

DSCN8136

Διασχίζοντας την ηρωική πόλη της Νάουσας κι εντοπίζοντας το σχετικό μνημείο στον «Τόπο θυσίας» των γυναικών, δίπλα στην Αράπιτσα και κτίσματα που μαρτυρούν την αλλοτινή ακμή της περίφημης νηματουργίας και κλωστοϋφαντουργίας της Νάουσας, κατανοώντας το βιοτεχνικό και βιομηχανικό παρελθόν της, κατευθυνθήκαμε στο Άλσος Αγίου Νικολάου Νάουσας για ξεκούραση και ψυχαγωγία. Τα παιδιά ενθουσιάστηκαν από την εκπληκτική ομορφιά της φύσης κι από τις πολλές ψυχαγωγικές δραστηριότητες στις οποίες μπορούσαν να συμμετέχουν.