ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ-ΕΝΑ ΠΙΛΟΤΙΚΟ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης υλοποιεί ένα πιλοτικό δια ζώσης εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με την καλλιτεχνική κληρονομιά της μεταβυζαντινής περιόδου μέσα από σημαντικά κοσμικά μνημεία της Σιάτιστας. Το πρόγραμμα στοχεύει να γίνουν τα παιδιά ικανά να ξεχωρίζουν τις διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες (έργα ξυλογλυπτικής, λιθογλυπτικής, χαλκογραφίας, τοιχογραφίας…), να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, να γνωρίσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των αρχοντικών και να κατανοήσουν το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής δημιουργίας των αρχοντικών.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από ειδικό επιστημονικό προσωπικό και περιλαμβάνει εικαστικό εργαστήριο για τα παιδιά στα Αρχοντικά Πούλκως ή Μαλιόγκα-Αργυριάδη, ώστε μέσα από την εικαστική δημιουργία να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις καλλιτεχνικές φόρμες της μεταβυζαντινής περιόδου και μέσα από εικαστικό παιχνίδι να διαμορφώσουν μια ιδέα για τα τοπικά ιστορικά γεγονότα και την καλλιτεχνική δημιουργία της εποχής.

Την Τετάρτη 16-11-2022 στο πιλοτικό αυτό πρόγραμμα στο Αρχοντικό Πούλκως συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης. Συνοδοί των παιδιών ήταν η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της τάξης κ. Διαμαντοπούλου Βασιλική, καθώς και η κ. Τέλιου Χρυσούλα, ΕΒΠ.