Αρχείο ημέρας 3 Απριλίου 2024

25η Μαρτίου – Εθνική επέτειος της Επανάστασης του 1821

Τη Δευτέρα 25 Μαρτίου 2024 η σχολική μονάδα εκπροσωπήθηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου, σύμφωνα με πρόσκληση της δημοτικής αρχής, από τη σημαιοφόρο. Διμοιρίες μαθητών και μαθητριών των τάξεων Στ΄, Ε΄και Δ΄ με την ευθύνη του εκπαιδευτικού Φυσικής Αγωγής κ. Χασιώτη Αθανασίου συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση.

DSCN9795DSCN9794DSCN9798 DSCN9797 DSCN9796

Αφιέρωμα μνήμης της Εθνεγερσίας

Το φετινό αφιέρωμα στη μνήμη της Μεγάλης Επανάστασης με τίτλο «Σελίδες Ιστορίας» οργανώθηκε από τους μαθητές και τις μαθήτριες των τμημάτων της Στ΄ τάξης με την επιμέλεια των υπεύθυνων εκπαιδευτικών κ. Κουγιούφα Μαρίας και κ. Στέφου Ζωής και περιλάμβανε δώδεκα ιστορικές σκηνές από την πορεία της Εθνεγερσίας, στις οποίες διακρίνονταν οι αξίες και τα ιδανικά των προμάχων αγωνιστών για παιδεία και λευτεριά.

Την εκδήλωση προλόγισε ο Διευθυντής της σχολικής μονάδας κ. Μάραντος Δημήτριος και το αφιέρωμα περιλάμβανε το απολυτίκιο του Ευαγγελισμού, τραγούδια και τα εξής μονόπρακτα που συνδέονταν με αφηγήσεις:

 1. Φιλοθέη η Αθηναία, το εκπαιδευτικό και φιλανθρωπικό της έργο
 2. Αδούλωτη κλεφτουριά
 3. Ο εθνεγέρτης Παπαζώλης ο Σιατιστεύς
 4. «Για τον Ρήγα-Ποιήματα» Νίκου Ποταμίτη
 5. Φιλική Εταιρεία (σε 3 σκηνές)
 6. Λασκαρίνα
 7. Αλέξανδρος Υψηλάντης-Εξέγερση στη Μολδοβλαχία
 8. Η κήρυξη της Επανάστασης-Χορικό
 9. Ο Γέρος του Μοριά
 10. Κανάρης
 11. Μαντώ
 12. Μεσολογγίτισσες από τους «Ελεύθερους Πολιορκημένους» του Διονυσίου Σολωμού.

Το αφιέρωμα παρουσιάστηκε στους μικρούς μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης την Τετάρτη 20-3-2024. Οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Γ΄, Δ΄ και Ε΄ και οι οικείοι προσκεκλημένοι των παιδιών παρακολούθησαν την εκδήλωση την Παρασκευή 22-3-2024.

DSCN9738 DSCN9789 DSCN9725

Απόδραση στο χρόνο: στον λιμναίο οικισμό του Δισπηλιού

Την Τρίτη 19 Μαρτίου 2024, στα πλαίσια του Σχεδίου Δράσης της σχολικής μονάδας «Απόδραση σε φύση, ιστορία, πολιτισμό» οι τάξεις Δ΄και Ε΄παρακολούθησαν δια ζώσης το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Προϊστορικός λιμναίος οικισμός Δισπηλιού» του Κέντρου Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία Καστοριάς.

Στόχοι εκπαιδευτικοί ήταν η κατανόηση της σχέσης των ανθρώπων που έζησαν περίπου πριν από 7.500 χρόνια με το τοπικό φυσικό περιβάλλον (υδάτινο και χερσαίο), της κοινωνικής τους οργάνωσης και ο εντοπισμός στοιχείων πολιτισμού.

Συνοδοί των παιδιών ήταν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τάξεων Δ΄ και Ε΄ κ. Κύρου και κ. Πορπόρης, καθώς και η σχολική νοσηλεύτρια κ. Λιούμπα.

Παγκόσμια Ημέρα Δασών

Ο Δήμος Βοΐου και το Δασαρχείο Τσοτυλίου με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Δασών που εορτάζεται την 21η Μαρτίου, υλοποίησαν το πρόγραμμα Life Terra καλώντας για δενδροφύτευση μαθητές και μαθήτριες σχολείων πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Όλοι οι συμμετέχοντες μαθητές και μαθήτριες, αφού αρχικά συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τσιστόπουλου, όπου δημιούργησαν καλλιτεχνικά έργα, μεταφέρθηκαν στη συνέχεια στα σημεία που υπέδειξε η δημοτική αρχή, όπου διδάχθηκαν από το προσωπικό του δασαρχείου τον τρόπο φύτευσης σφενδάμων και βοήθησαν στη δενδροφύτευση.

DSCN9751DSCN9749DSCN9755 DSCN9752DSCN9763 DSCN9759

Σεμινάριο κατασκευής παραδοσιακού αερόστατου Πενταλόφου

Την Τετάρτη 13 Μαρτίου 2024 μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Στ΄και Ε΄είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την τεχνική κατασκευή ενός παραδοσιακού αερόστατου που χρησιμοποιείται σε τοπικό έθιμο την Καθαρά Δευτέρα στον Πεντάλοφο Βοΐου.

Την τεχνική κατασκευή επέδειξαν άτομα από τον Πεντάλοφο που επισκέφθηκαν τη σχολική μονάδα, συνοδευόμενα από τον Δήμαρχο Βοΐου κ. Ζευκλή και την Αντιδήμαρχο Πολιτισμού κ. Βερβερούδη.

Από τη δημοτική αρχή προσκλήθηκαν μαθητές με τους γονείς τους να δηλώσουν ενδιαφέρον για τη μεταφορά τους με λεωφορείο την Καθαρά Δευτέρα στον Πεντάλοφο για το πέταγμα του παραδοσιακού αερόστατου.

31DSCN9719 4DSCN9720

Μια μουσική έκπληξη από το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων

Μια έκπληξη χαράς επεφύλαξε το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας την Πέμπτη 7-3-2024, κερνώντας όλα τα παιδιά και καλώντας τα σε ένα χορευτικό μουσικό παραδοσιακό ξεφάντωμα ενόψει της περιόδου της Αποκριάς.

DSCN9671 DSCN9670DSCN9673