Αρχείο ημέρας 23 Απριλίου 2024

«Το Μαγεμένο Πηγάδι» στην αίθουσα τέχνης του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της σχολικής μονάδας είχαν την ευκαιρία τη Δευτέρα 15-4-2024 να παρακολουθήσουν την ενδιαφέρουσα θεατρική παράσταση με τίτλο «Το Μαγεμένο Πηγάδι» του Μιχάλη Πιτένη, που οργάνωσε φέτος το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης.

Ευχαριστούμε θερμά το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων που κάλυψε μέρος του κόστους του εισιτηρίου και της μετακίνησης των παιδιών, ώστε τα παιδιά να εξασφαλίσουν με χαμηλό κόστος μια ευκαιρία θεατρικής κι αισθητικής αγωγής.

DSCN9859

Η μαγεία της Φυσικής και της Χημείας στο Ε.Κ.Φ.Ε. Κοζάνης

Τη Δευτέρα 15-4-2024 οι τάξεις Ε και Στ με συνοδούς τους εκπαιδευτικούς Πορπόρη, Κουγιούφα και Στέφου επισκέφθηκαν το Εργαστηριακό Κέντρο Φυσικών Επιστημών (ΕΚΦΕ) του 3ου ΓΕΛ Κοζάνης. Ο υπεύθυνος του εργαστηρίου, καθηγητής Φυσικών Επιστημών κ. Αλέξιος Αλεξάνδρου παρουσίασε με τη βοήθεια των παιδιών πλήθος εντυπωσιακών πειραμάτων φυσικής και χημείας, που ενθουσίασαν τα παιδιά και τους συνοδούς εκπαιδευτικούς.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Αλεξάνδρου και την κ. Παπαδέλη, υπεύθυνους του Εργαστηρίου, για την πρόθυμη αποδοχή του αιτήματος επίσκεψης του ΕΚΦΕ που μύησε τα παιδιά στον συναρπαστικό κόσμο των φυσικών επιστημών.

DSCN9844DSCN9845DSCN9848DSCN9851DSCN9858

Περιήγηση στην Εράτυρα και στο Σισάνι

Την Παρασκευή 12-4-2024 οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Β, Γ, Δ και Ε επισκέφθηκαν την Εράτυρα και το Σισάνι. Στόχος ήταν να επισκεφθούν τοπόσημα και σημεία φυσικής ομορφιάς του δήμου μας. Η συγκεκριμένη περιήγηση αποτέλεσε μέρος εκπαιδευτικού προγράμματος του Δήμου Βοΐου- που υλοποιείται σε συνεργασία με τη σχολική μονάδα- και προσφέρθηκε δωρεάν, χωρίς κόστος για τα παιδιά, ώστε αυτά να γνωρίσουν τοπόσημα και τόπους φυσικού κάλλους του δήμου μας.

Παζάρι ανταλλαγής για επαναχρησιμοποίηση αγαθών

Την Πέμπτη 11-4-2024 πραγματοποιήθηκε με επιτυχία από το τμήμα Στ2 «Παζάρι Ανταλλαγής για Επαναχρησιμοποίηση αντικειμένων». Κάθε μαθητής και κάθε μαθήτρια, έχοντας υπεύθυνη δήλωση γονέα, διέθεσε στο παζάρι μέχρι έξι δικά του αντικείμενα, ανταλλάσσοντάς τα με αντικείμενα συμμαθητών. Η οργάνωση του παζαριού στόχευε στην ευαισθητοποίηση των παιδιών για την ανάγκη μείωσης του όγκου των απορριμμάτων και στην καλλιέργεια της ιδέας της ανακύκλωσης-επαναχρησιμοποίησης.

Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου και με στόχο την καλλιέργεια της φιλαναγνωσίας και την τόνωση του ενδιαφέροντος των παιδιών για το βιβλίο οργανώθηκε μια εκδήλωση χαράς από τους μαθητές και τις μαθήτριες του τμήματος Στ2, που περιλάμβανε θεατρική δραματοποίηση του παραμυθιού «Οι ιππότες των χρωμάτων» και του τραγουδιού «Ο θαλασσοπόρος» της Ρίτας Μπούμη. Την εκδήλωση παρακολούθησαν στις 2/4/2024 οι τάξεις Α και Β, στις 3/4/2024 οι τάξεις Γ, Δ και Ε, στις 4/4/2024 το τμήμα Στ1 και το 1ο Νηπιαγωγείο και στις 5/4/2024 το 4ο Νηπιαγωγείο και οι γονείς και οικείοι των μαθητών της τάξης Στ2.

DSCN9828DSCN9811DSCN9810DSCN9808

Πανελλήνια ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού

Η 6η Μαρτίου έχει καθιερωθεί από το Υπουργείο Παιδείας ως ημέρα κατά της ενδοσχολικής βίας και του εκφοβισμού. Το σχολείο οφείλει να γίνει το ανάχωμα απέναντι στη βία και τον σχολικό εκφοβισμό. Οφείλει να χαράξει μια στρατηγική πρόληψης και εμβάθυνσης του φαινομένου, με στόχο να διαμορφωθούν εκείνες οι συμπεριφορές σε επίπεδο ατομικό αλλά και συλλογικό που θα ορθώσουν φραγμό απέναντι στη βία και τον εκφοβισμό.

Με αφορμή την παραπάνω ημέρα πραγματοποιήθηκαν στο σχολείο μας οι παρακάτω δράσεις:

Μια εβδομάδα πριν οι μαθητές της Στ΄ τάξης σε συνεργασία με την ψυχολόγο και την κοινωνική λειτουργό του σχολείου μας, παρακολούθησαν την ταινία: “ Wonder”. Η ταινία είναι βασισμένη στο ομώνυμο μυθιστόρημα της R.J.Palacio που έκανε πάταγο στην Αμερική, έγινε best seller και αγαπήθηκε από μικρούς και μεγάλους. Η ιστορία ενός 10χρονου αγοριού με διαφορετικό πρόσωπο γίνεται μια πολύπλευρη ματιά στο τι σημαίνει να είσαι άνθρωπος. “Ξέρω πως δεν μπορώ να αλλάξω το πρόσωπό μου. Αλλά ίσως … ίσως οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τον τρόπο που βλέπουν” μας λέει ο Όγκι και μας μεταφέρει ένα μήνυμα καλοσύνης, ευγένειας, ανεκτικότητας και αποδοχής της διαφορετικότητας. Ο Όγκι και όλοι γύρω του, αλλάζουν και αναδεικνύονται όλα αυτά που έχουν σημασία περισσότερο από οτιδήποτε στη ζωή: η φιλιά, το κουράγιο και η επιλογή να είσαι ευγενής καθημερινά με οποιονδήποτε εμφανιστεί στον δρόμο σου.

Την Τετάρτη 6 Μαρτίου οι μαθητές του Στ1 με υπεύθυνο εκπαιδευτικό την κ. Μαρία Κουγιούφα παρουσίασαν στους υπόλοιπους μαθητές του σχολείου κουκλοθέατρο «Τα χέρια δεν είναι να χτυπάνε, τα χέρια είναι να αγαπάνε», Θεατρικό «Λέξεις που πληγώνουν, λέξεις που γιατρεύουν» και θεατρική διασκευή και απόδοση του παραμυθιού «Οι κακοί και οι καλοί ιππότες» του Αντώνη Παπαθεοδούλου. Με παιγνιώδη, διαφορετικό και διασκεδαστικό τρόπο έγινε μια προσπάθεια να ενεργοποιηθούν, να αφυπνιστούν και να ευαισθητοποιηθούν και όλοι οι υπόλοιποι μαθητές του σχολείου απέναντι στη βία και τον εκφοβισμό.

Επίσης την ίδια ημέρα οι μαθητές της Δ΄ τάξης με υπεύθυνη εκπαιδευτικό την κ. Βασιλική Διαμαντοπούλου μοίρασαν ερωτηματολόγια στα υπόλοιπα παιδιά, διάβασαν ποιήματα που έγραψαν τα ίδια και παρουσίασαν ένα θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Μίλα τώρα!». Στο τέλος μοίρασαν «τα μπαλόνια της φιλίας» στα οποία έγραφαν πάνω διάφορα όμορφα μηνύματα.

Στις 11 Μαρτίου μετά από πρόσκλησή μας παρακολούθησαν όλες τις παραπάνω δράσεις της Στ΄ και Δ΄ τάξης οι μαθητές του 1ου Νηπιαγωγείου Σιάτιστας.

Γιατί η εκπαιδευτική διαδικασία, ο ίδιος ο χώρος της εκπαίδευσης αποτελεί το πεδίο στο οποίο η βία και ο εκφοβισμός πρέπει να ηττηθούν. Ως σκέψη, ως θεώρηση, ως αξία, ως συμπεριφορά. Είναι ευθύνη όλων μας.

DSCN9630DSCN9638DSCN9639DSCN9641DSCN9643DSCN9646DSCN9626DSCN9634

DSCN9692DSCN9693DSCN9696DSCN9700DSCN9704DSCN9687DSCN9688DSCN9686