ΗΜΕΡΑ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΙΚΗΣ ΒΙΑΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΕΚΦΟΒΙΣΜΟΥ

Με την ευκαιρία της Πανελλήνιας Ημέρας κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού και με σύνθημα του ΙΒΒΥ «Με σύμμαχό σου τα βιβλία διώξε τη βία από τα σχολεία» (σε  συνδυασμό με την Ημέρα του Άντερσεν) οργανώθηκε στην αίθουσα τελετών «Αναστάσιος Σπύρου» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας στις 31/3/2017 εκδήλωση με θέμα: τον σεβασμό στη διαφορετικότητα, τη διαχείριση του θυμού και τη φιλία μέσα από δραστηριότητες, μικρά κείμενα και βιβλία.

Η εκδήλωση περιλάμβανε τα παρακάτω μέρη:

Α. Παρουσίαση μέσα από μικρές ταινίες – βίντεο των θεματικών αξόνων:

1. Τα δικαιώματα των παιδιών

2. Ποιος είναι ο νταής;

3. Όταν λείπει η διαχείριση θυμού, ο κόσμος γίνεται κόλαση

4. Η αλυσιδωτή καλοσύνη κάνει τον κόσμο παράδεισο

5. Ποιος είναι ο φίλος;

Β. Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης δραματοποίησαν με φως και σκιά τις ιστορίες:

1. «Δάμων και Φιντίας» της Ρένας Καρθαίου, που αναφέρεται στη φιλία και

2. «Η άσχημη ψυχή» του Χάρη Σακελλαρίου, που αναφέρεται στη διαχείριση θυμού.

Γ. Όλοι οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου συμμετείχαν στη δράση: «Τα βαζάκια των γλυκών ευχών». Τα παιδιά κάθε τάξης και τμήματος ξεχωριστά είχαν γράψει νωρίτερα γλυκές ευχές που τις έκλεισαν σε βαζάκι. Οχτώ βαζάκια με ευχές (όσα και τα τμήματα του σχολείου) συγκεντρώθηκαν στο χώρο της εκδήλωσης. Τα βαζάκια κληρώθηκαν και κάθε τάξη έλαβε ένα βαζάκι με ευχές, το οποίο προερχόταν από μια άλλη τάξη ή τμήμα.

Δ. Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Ε1, που είχαν μελετήσει το διήγημα «ο Ασημούλης» κατασκεύασαν και παρουσίασαν ένα μεγάλο εικαστικό έργο με θέμα τη διαφορετικότητα και με τίτλο: « Είμαστε διαφορετικά (ψαράκια) αλλά ? κολυμπάμε στην ίδια θάλασσα», καθώς και άλλα καλλιτεχνικά έργα τους, όπως τα «μπαλόνια της φιλίας».

Την οργάνωση της εκδήλωσης επιμελήθηκαν οι εκπαιδευτικοί: Κουγιούφα Μαρία και Στέφου Ζωή. Τεχνική επιμέλεια για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης προσέφεραν οι εκπαιδευτικοί: Πορπόρης Γιάννης και Σαμαρά Ζωή.