ΕΠΙΣΚΕΨΕΙΣ ΜΑΘΗΤΩΝ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ

Στις 5 του Μάη οι 22 μαθητές της Στ΄ τάξης επισκέφτηκαν το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιερής Μητρόπολης, όπου ξεναγήθηκαν από την κυρία Σουζάνα Σιαμσιάρα με στόχο να γνωρίσουν τους εκκλησιαστικούς πολιτιστικούς θησαυρούς της Σιάτιστας και της ευρύτερης περιοχής.

 Ανάμεσα στα σημαντικά εκθέματα του Μουσείου ξεχωρίζουν τα έργα των ζωγράφων Πουλάκη και Κλόντζα, το τετραευαγγέλιο της Αγίας Παρασκευής, ο κώδικας Ζωσιμά, καθώς και έργα μικροτεχνίας, ξυλογλυπτικής, μεταλλοτεχνίας και  χρυσοκεντητικής.

  Οι μαθητές και οι συνοδοί τους εντυπωσιάστηκαν από το υψηλό πνευματικό και μορφωτικό επίπεδο των προηγούμενων γενιών, καθώς κι από την υψηλή αισθητική τους.

Την Παρασκευή 26/5/2017 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με τη δασκάλα Στέφου Ζωή ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Διεύθυνσης του Μουσικού Γυμνασίου-Λυκείου «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου», όπου παρακολούθησαν εκπαιδευτικό πρόγραμμα με τίτλο «Τα Δημοτικά της Σιάτιστας τραγουδούν» και με την επιμέλεια του καθηγητή κ. Θεοδωράκη Δημητρίου.

 Στη συνέχεια, κι αφού είδαν το στούντιο του ραδιοφωνικού σταθμού «Ορθοδοξία και παράδοση»,  ξεναγήθηκαν στην εκκλησία της Αγίας Παρασκευής που αποτελεί εξαιρετικό μνημείο μεταβυζαντινής αρχιτεκτονικής με μεγάλο εικονογραφικό πλούτο (ανάμεσα σ΄ αυτόν απεικονίζονται και οι αρχαίοι Έλληνες σοφοί), με εξαίσια ξυλογλυπτική και με τον θρύλο-προφορική παράδοση του «κρυφού σχολειού». Τα παιδιά ιδιαίτερα εντυπωσιάστηκαν που ο ναός εσωτερικά περιλαμβάνει 12 τρούλους (βυζαντινός ρυθμός), ενώ εξωτερικά οι τρούλοι του δε διακρίνονται (δίνοντας την εντύπωση βασιλικής).  Ευχαριστούμε την κ. Περιστέρα Μάνιου που φρόντισε για τον προγραμματισμό της επίσκεψης αυτής