Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

Η ΓΙΟΡΤΗ ΤΩΝ ΓΡΑΜΜΑΤΩΝ

 Mε μεγαλοπρέπεια εορτάστηκε στη Σιάτιστα η Ημέρα των Γραμμάτων,  ημέρα τιμής και μνήμης του έργου των Τριών Ιεραρχών. Στα σχολεία έγινε λόγος για το έργο αγάπης των Τριών Ιεραρχών, για την ανάδειξη από αυτούς της σημασίας των κλασικών σπουδών και για τη συμβολή τους στη θεμελίωση και διαμόρφωση μιας παιδαγωγικής ελληνοχριστιανικής.

   Στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου στις 30-1-2018 τελέστηκε Θεία Λειτουργία, Αρτοκλασία και Μνημόσυνο για τους ευεργέτες-δωρητές και εκπαιδευτικούς των διδακτηρίων της Σιάτιστας. Ακολούθησε ομιλία του Δ/ντή του ΕΠΑΛ Σιάτιστας για το έργο των Τριών Ιεραρχών,  εκφώνηση ονομάτων ευεργετών – δωρητών και εκπαιδευτικών που δίδαξαν στα διδακτήρια της Σιάτιστας, καθώς και των ευεργετών- δωρητών  των εκπαιδευτηρίων για το έτος 2017.  Ακολούθησε η καθιερωμένη δεξίωση για τους εκπαιδευτικούς στο ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο. Στις εκδηλώσεις παρέστησαν ο Δήμαρχος Σιάτιστας, δημοτικοί σύμβουλοι, οι Δ/ντές , Εκπαιδευτικοί και μαθητές των Σχολείων της Σιάτιστας κι αρκετός κόσμος.

30 ian 2019 001β

 Ο Υπουργός Παιδείας κ. Κ. Γαβρόγλου για την εορτή των Τριών Ιεραρχών απέστειλε στα σχολεία το παρακάτω μήνυμα: « Οι Τρεις Ιεράρχες είναι άρρηκτα δεμένοι στη συνείδηση του λαού μας με την παιδεία. Είναι αυτοί που κράτησαν το πνεύμα τους καθαρό από τον αναπόφευκτο φανατισμό των συγχρόνων τους και με το πνεύμα αυτό ασχολήθηκαν, με μεγάλο πάθος αλλά χωρίς φόβο, με την ελληνική παιδεία, δηλαδή με τον Λόγο.

Δεν ήταν εύκολο το εγχείρημα. Ποτέ δεν είναι εύκολο να αναγνωρίζεις την αξία του αντιπάλου και μάλιστα όσο ακόμα η πάλη διαρκεί. Κι όμως οι τρεις αυτοί πνευματικοί άνθρωποι όχι μόνο αναγνώρισαν την αξία της ελληνικής παιδείας, αλλά είδαν σ΄ αυτήν το κατάλληλο όργανο για τη διάδοση της δικής τους πίστης.

Όμως αυτό από μόνο του δε θα ήταν αρκετό για να τους καταστήσει σύμβολα παιδείας επί τόσους αιώνες. Χρειάστηκε και η ηθική τους στάση, η αγάπη τους προς τον φτωχό, τον ξένο, τον καθένα που χρειαζόταν βοήθεια. Γιατί η γνώση είναι βέβαια όργανο εξαιρετικά αποτελεσματικό, αλλά η ηθική του κάθε ανθρώπου που την κατακτά είναι αυτή που θα ορίσει ποια θα είναι η χρήση αυτού του οργάνου. Βαθιά γνώση, στέρεη ηθική υπόσταση, αλληλεγγύη στον συνάνθρωπο, αυτή είναι η αποστολή του σχολείου ως τις μέρες μας. Αυτό μας παρέδωσαν οι Τρεις Ιεράρχες κι αυτή η παράδοση εμπνέει και σήμερα την παιδεία μας».