Η Ε? τάξη στο πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο Κοζάνης

Η Ε? τάξη στο πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο Κοζάνης

Το 19ο πρότυπο βιοκλιματικό δημοτικό σχολείο ? νηπιαγωγείο Κοζάνης στην περιοχή της Ζ.Ε.Π επισκέφτηκαν τα παιδιά της Ε? τάξης του σχολείου μας την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Ένα σχολείο πολύ πράσινο! Βιοκλιματικό σχολείο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» του Κ.Π.Ε Βελβεντού ? Σιάτιστας και τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κα. Σαμαρά Ζωή και κ. Δούβλος Μιχάλης.

Στην αρχή έγινε μια παρουσίαση στα παιδιά από τις υπεύθυνες του Κ.Π.Ε για την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυο ομάδες (Αρχιτέκτονες και Οικολόγοι). Οι «Αρχιτέκτονες» ξεναγήθηκαν στους χώρους του κτιρίου και παρατήρησαν τα διαφορετικά σημεία ενός βιοκλιματικού σχολείου με ένα συμβατικό (ενεργειακά τζάμια, περσίδες, σύστημα θέρμανσης, «καπάκια» γεωθερμίας, σύστημα αερισμού των χώρων). Οι «Οικολόγοι», αφού έπαιξαν σχετικά διαδραστικά ? εκπαιδευτικά παιχνίδια, μεταφέρθηκαν στο προαύλιο του σχολείου και μέσα από μακέτες παρατήρησαν τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού, της ανεμογεννήτριας και της πυξίδας. Έπειτα, οι ομάδες αντάλλαξαν ρόλο έτσι ώστε όλα τα παιδιά να περάσουν από κάθε στάδιο της παρουσίασης.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με το «Φιδάκι», ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι ερωτήσεων όπου τα παιδιά το χάρηκαν στο προαύλιο του σχολείου.

Αφού ευχαριστήσαμε θερμά τις υπεύθυνες του Κ.Π.Ε Βελβεντού ? Σιάτιστας για το εξαιρετικό πρόγραμμα τους καθώς και τη διεύθυνση του 19ου δημοτικού σχολείου Κοζάνης για τη φιλοξενία της, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για τη Σιάτιστα.

Η Διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί,

καθώς και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης

ευχαριστούν θερμά

το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

που κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης των παιδιών στην Κοζάνη.