Ένα διαφορετικό μάθημα έδωσε στα παιδιά της ΣΤ΄τάξης του σχολείου μας ένας απόγονος οικογένειας Μικρασιατών που έζησαν τα θλιβερά γεγονότα της Μικρασιατικής καταστροφής του 1922. Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, 96 χρόνια μετά μαθαίνουμε για τον ξεριζωμό των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία.
Με αφορμή το μάθημα της Γλώσσας και την ενότητα «Η ζωή σε άλλους τόπους» τα παιδιά πήραν συνέντευξη από τον κ. Αναστάσιο Δανόγλου ο πατέρας του οποίου σε ηλικία 10 ετών και μαζί με άλλους συγγενείς του αναγκάστηκε να εγκαταλείψει τον τόπο του και να εγκατασταθεί στην Ελλάδα .
Το κάθε παιδί έκανε από μια ερώτηση από αυτές που είχαν ετοιμάσει και ο κ. Δανόγλου απλά και κατανοητά έδωσε τις απαντήσεις στους μαθητές με λόγια που ο πατέρας και οι συγγενείς του του τα μετέφεραν μιας και αυτοί ήταν που έζησαν τα γεγονότα εκείνα.
Οι ερωτήσεις αφορούσαν τον τόπο προέλευσης, τις συνθήκες διαβίωσης εκεί πριν την καταστροφή (έθιμα, δικαιώματα, υποχρεώσεις, επαγγέλματα, αρχιτεκτονική κτιρίων, όνειρα), το χρονικό της καταστροφής και της εγκατάλειψης (έναρξη, ρόλος των μεγάλων δυνάμεων, το ταξίδι για την Ελλάδα), τον τόπο εγκατάστασής τους στην Ελλάδα (υποδοχή από τους πατριώτες, συναισθήματα).
Ο κ. Δανόγλου τράβηξε το ενδιαφέρον των παιδιών κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα στη συνέχεια να υπάρξει πληθώρα ερωτήσεων πέραν από αυτές που τυπικά είχαν ετοιμάσει.
Επιπλέον, για το ίδιο θέμα, μαθητής της ΣΤ? τάξης διάβασε στους συμμαθητές του τη συνέντευξη που πήρε από τη γιαγιά του, κα Άννα Θεοδωρίδου ? Γκουτζιαμάνη, άλλη μια απόγονο Μικρασιατών.
Ένα θλιβερό γεγονός για την ελληνική ιστορία κι ένα διαφορετικό μάθημα για τα παιδιά από απόγονους από τη Μικρά Ασία. Ένα μάθημα ιστορίας και γλώσσας μέσα από το οποίο τα παιδιά διδάχθηκαν τα γεγονότα εκείνα και ταυτόχρονα εξασκήθηκαν στον προφορικό και γραπτό λόγο με τις ερωτήσεις και τις σημειώσεις που κράτησαν.
Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Δανόγλου. Μας μετέδωσε αυτά που εκείνος άκουσε. Κι εμείς πλέον τα κρατάμε ως γραπτά ντοκουμέντα.
Ακόμη να ευχαριστήσουμε θερμά την κα Άννα Θεοδωρίδου ? Γκουτζιαμάνη για τις πληροφορίες που μας μετέφερε.