Γυρισμάτων συνέχεια? Κυριακή 6 Οκτώβρη

Συνεχίστηκαν την Κυριακή 6 Οκτώβρη 2019 τα γυρίσματα της ταινίας «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία»  που ετοιμάζει η Δ΄ τάξη του σχολείου μας με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό του τμήματος, κ. Δούβλο Μιχάλη.

Σε μια προσπάθεια του σχολείου να κατανοήσουν οι μαθητές και οι μαθήτριες καλύτερα τα ιστορικά γεγονότα του ?40 μεταφερόμαστε σε διάφορα σημεία της Σιάτιστας που παρουσιάζουν κι αυτά το δικό τους ενδιαφέρον. Ζωντανή, βιωματική η μάθηση στο νέο σχολείο, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών να τραβάει το ενδιαφέρον των παιδιών σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Το πρωινό της Κυριακής, λοιπόν, με ομάδα παιδιών της τάξης, μεταφερθήκαμε στην παλιά σιταποθήκη (οίκημα στο πάρκινγκ του Δημοτικού Αθλητικού Σταδίου της Σιάτιστας) στη Γεράνεια. Βάζοντας μπόλικη φαντασία, μετατρέψαμε το συγκεκριμένο παλιό κτίριο σε σιδηροδρομικό σταθμό της εποχής του ?40 απ΄ όπου αναχωρούσαν οι φαντάροι αποχαιρετώντας τα δικά τους πρόσωπα . Με οδηγό τη φαντασία, στη συνέχεια «μίλησαν» οι στρατιώτες? και μια μάνα, κρατώντας την Παναγία, χαιρετά το βλαστάρι της που αναχωρεί για το μέτωπο?.

01 02 03 04 05 06 07

Το μεσημεράκι της ίδια μέρας, όλα τα κορίτσια της τάξης, σαν Γυναίκες Ηπειρώτισσες, ετοίμασαν τα μάλλινα και τα φαγητά που θα μεταφέρουν πάνω στα βουνά της Πίνδου. Για σπιτικό των ετοιμασιών των γυναικών επιλέξαμε την Επισκέψιμη παραδοσιακή κατοικία Τσιότσιου ? Ντέρου. Η κα Τατιάνα Ντέρου για άλλη μια φορά στάθηκε δυνατά στο πλευρό του σχολείου μας και υποδέχθηκε τα κορίτσια της τάξης μας κάνοντάς τα νιώθουν σαν το σπίτι τους. Μας δάνεισε τον χώρο του μουσείου της που με πολύ κόπο δημιούργησε με την οικογένειά της. Μας δάνεισε και κάθε αντικείμενο που μας φάνηκε χρήσιμο για τις Γυναίκες Ηπειρώτισσες. Μας έδωσε, ακόμη, και πολύ χρήσιμες συμβουλές για τη χρήση του χώρου της. Μας χάρηκε. Ευχαριστούμε θερμά την κυρία ? άκρως χρήσιμο κομμάτι της Σιάτιστας – Τατιάνα Ντέρου, διότι για πολλοστή φορά άνοιξε την πόρτα της στο έργο του σχολείου μας. Έκανε τα πάντα έτσι ώστε τα κορίτσια της τάξης μας να μπουν στο ρόλο και να μετατραπούν σε Γυναίκες Ηπειρώτισσες?

08 09 10 11 12 13 14 15 16

Απόγευμα Κυριακής κι όλα τ?  αγόρια της τάξης μας, ντυμένοι φαντάροι, ρίχτηκαν στη μάχη. Με αρκετή φαντασία μετατρέψαμε την περιοχή «Τσιούκα» της Γεράνειας (εξωκκλήσι του Αγίου Κοσμά) σε Πίνδο. Ανεβήκαμε τα δύσβατα μονοπάτια, έχοντας στην πλάτη μας όπλα, φυσέκια και το παγούρι μας. Σταθήκαμε, καθαρίσαμε τα όπλα, φάγαμε μια μπουκιά ψωμί και ξαφνικά απέναντί μας οι Ιταλοί?. ΑΕΡΑΑΑΑΑ? και κάπως έτσι έρχονται οι πρώτες επιτυχίες? Άξιοι οι Έλληνες φαντάροι – μαθητές!

17 18 19 20 21 23 24

Ψάχνοντας αυτή τη βαλίτσα γεμάτη ιστορία, ξετρυπώνουμε έναν φάκελο. Τον ανοίγουμε. Είναι ένα γράμμα. Ένας φαντάρος στέκεται σ΄ έναν βράχο και γράφει στην αδερφή του, λόγια ανατριχιαστικά και αληθινά!

25 26 27