Για το παραμύθι με τους 40 κλέφτες ψάχναμε, ολόκληρο το ?40 βρήκαμε? Δημιουργία ταινίας συνέχεια!

Συνεχίζοντας τα γυρίσματα της ταινίας «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία», ψάχνουμε στο υπόγειο της γιαγιάς το παραμύθι με τον «Αλή Μπαμπά και τους 40 κλέφτες». Δυσκολευτήκαμε αρκετά να ανοίξουμε μια βαλίτσα που βρήκαμε μπροστά μας και σ΄ αυτό μας βοήθησε το κλειδί που παραλάβαμε την πρώτη ημέρα της φετινής σχολικής χρονιάς. Οι θησαυροί που «βγάζει» η παλιά χαμένη βαλίτσα φαίνεται να μην έχουν τελειωμό?

Η σημαία της Γερμανίας, της Ιταλίας κι ένα πλοίο παλιό? Χώρος, το αρχοντικό «Δόλγκηρα», το στολίδι του Μορφωτικού ? Πολιτιστικού Συλλόγου «Μαρκίδες Πούλιου». Ομάδα κοριτσιών της Δ΄ τάξης μας υποκρίνονται τις γυναίκες της εποχής του ?40. Τα νέα από όλη την Ευρώπη είναι άσχημα. Μαύρα σύννεφα πολέμου απλώνονται σε όλη την υφήλιο κι ο Χίτλερ με τον Μουσολίνι ξεκινούν τον Β? παγκόσμιο πόλεμο. Παραμονές του πολέμου κι οι γυναίκες παρατούν τις δουλειές του σπιτιού και βρίσκονται στο αρχοντικό «Δόλγκηρα» για να κουβεντιάσουν σχετικά? Ευχαριστούμε θερμά την Πρόεδρο του Μορφωτικού ? Πολιτιστικού Συλλόγου «Μαρκίδες Πούλιου» κα Σιάσιου Βασιλική μιας και για δεύτερη φορά τα τελευταία χρόνια με πολλή χαρά επιτρέπει στο σχολείο μας να «χρησιμοποιήσουμε» το αρχοντικό «Δόλγκηρα». Τις πόρτες του αρχοντικού μας άνοιξε το απόγευμα της Δευτέρας 7 Οκτώβρη 2019 το μέλος του Συλλόγου κ. Σιάσιος Αναστάσιος τον οποίο θερμά ευχαριστούμε. Όπως χαρακτηριστικά μας ανέφερε «Και δέκα ώρες να έχετε γυρίσματα, ο Σύλλογος είναι διατεθειμένος να σας περιμένει». Άλλος ένας χώρος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον στη Σιάτιστα έδωσε χαρά σε ομάδα παιδιών της τάξης μας. Χρησιμοποιήσαμε τους περισσότερους χώρους του αρχοντικού το οποίο με πολύ μεράκι μετέτρεψαν τα μέλη των «Μαρκίδων Πούλιου» σε λαογραφικό μουσείο. Ο Σύλλογος «Μαρκίδες Πούλιου» σύμμαχος στο έργο του Σχολείου μας.

01 02 03 04 05 06 07 08

Την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 ασχοληθήκαμε με τη συνάντηση του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Ιωάννη Μεταξά με τον Ιταλό πρέσβη Γκράτσι στην οικία του πρώτου στην Κηφισιά. Ως οικία και γραφείο του Μεταξά επιλέξαμε το γραφείο του κ. Ρόνα Ιωάννη.  Ομάδα αγοριών της Δ΄ τάξης, ο Μεταξάς, ο Μπάτλερ κι ο Γκράτσι, φορώντας τις στολές τους μας παρουσιάζουν την επίσκεψη του Ιταλού πρέσβη στον Έλληνα πρωθυπουργό. Αποτέλεσμα αυτής, ο πόλεμος? Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ρόνα Ιωάννη που μας επέτρεψε να χρησιμοποιήσουμε το γραφείο του για τα συγκεκριμένα γυρίσματα της ταινίας. Μας καλοδέχτηκε από την αρχή και το εντυπωσιακό ήταν ότι την ημέρα των γυρισμάτων αποχώρησε διακριτικά από τον χώρο, ακριβώς για να νιώσουν πιο ελεύθεροι οι μαθητές. Δείγμα ανθρωπισμού και κατανόησης, υψηλής ευφυΐας. Πολύς κόσμος πραγματικά στο πλευρό μας!

09 10 11 12 13 14 15 16

Ο Μεταξάς με το διάγγελμα του αναγγέλλει τον πόλεμο με τους Ιταλούς και οι πρώτες εφημερίδες των ημερών κυκλοφόρησαν. Στον ρόλο του εφημεριδοπώλη ένας μαθητής της τάξης μας. Προσπαθώντας να βγάλει το μεροκάματό του κι έχοντας στον ώμο του τη βαριά τσάντα που δανειστήκαμε από τα ΕΛΤΑ Σιάτιστας, κυκλοφορεί στα γραφικά καλντερίμια της πόλης μας για να αναγγείλει την είδηση? «Εφημερίδες, εφημερίδες, η Ιταλία εισβάλλει στην Ελλάδα, εφημερίδες?» Ευχαριστούμε θερμά τα ΕΛΤΑ Σιάτιστας για την τσάντα του ταχυδρόμου.

17 18 19

Συνεχίζουμε το ψάξιμο στην παλιά βαλίτσα μας. Αυτή τη φορά βγάζουμε μια φωτογραφία σχεδόν καμένη. Είναι από τον Φαρδύκαμπο, το σημείο όπου στις 6 Μαρτίου 1943 οι Σιατιστινοί ενωμένοι αντιστέκονται σε ένα ολόκληρο πάνοπλο τάγμα Ιταλών. Στο σημείο βρεθήκαμε την Τετάρτη 9 του Οκτώβρη με μια μαθήτρια της Δ΄ τάξης η οποία σε ρόλο δημοσιογράφου μας ενημερώνει για τη μάχη εκείνη για την οποία κάθε Σιατιστινός θα πρέπει να στέκεται περήφανος.

20 21