Με αμείωτο ενδιαφέρον βγάζουμε κι άλλους θησαυρούς από τη βαλίτσα που βρήκαμε στο υπόγειο της γιαγιάς, ψάχνοντας για τους «40 κλέφτες». Ένα όμορφο σενάριο το οποίο απαιτεί και τη συμμετοχή κόσμου κι εκτός σχολείου. Ένα σενάριο που προϋποθέτει το άνοιγμα του σχολείου στην κοινωνία. Ένα σενάριο που χρησιμοποιεί κι άλλα κομμάτια ? πρόσωπα της Σιάτιστας που στέκονται χρήσιμα για να μας βοηθήσουν να κατανοήσουμε καλύτερα τα γεγονότα του ΄40.
Ευχαριστούμε θερμά την 93χρονη κα Μπάτζιου Σοφία η οποία αρκετές φορές εμφανίζεται στην ταινία των παιδιών με αφηγήσεις της σχετικές με τη δύσκολη εκείνη περίοδο για τη χώρα μας και κατ΄ επέκταση και τον τόπο μας. 13 χρονών τότε η κα Σοφία έχει πολλά να θυμάται τα οποία αφηγείται με τη διαύγεια και την καθαρότητα πνεύματος που τη διακρίνουν. Ένα ντοκουμέντο πραγματικό οι αφηγήσεις της κα Μπάτζιου που θα μείνουν στο αρχείο του σχολείου και στη μνήμη των μαθητών και μαθητριών μας. Μια αυτόπτης μάρτυς στην ταινία μας! Να ευχαριστήσουμε επιπλέον θερμά την οικογένεια της κας Ώττα Αικατερίνης και τη βρεφονηπιοκόμο κα Ώττα Ευφημία που μας φιλοξένησαν στο σπιτικό τους προκειμένου να γίνει η λήψη των γυρισμάτων με την κα Σοφία Μπάτζιου. Χωρίς δεύτερη σκέψη μας άνοιξαν την πόρτα του σπιτιού τους.
Η βαλίτσα μέσα έκρυβε και «ντόπιους» θησαυρούς. Μια φωτογραφία παλιά, ερχόμενη από τη Σιάτιστα. Είναι ο Σιατιστινός καθηγητής Γράβας Παναγιώτης του Παναγιώτη ο οποίος «έφυγε» στον πόλεμο του ?40. Σημαντική είναι η μαρτυρία της κας Μπόντα Καλλιόπης η οποία θυμάται από τον παππού της το γεγονός μιας κι εκείνος έθαψε με τα ίδια του τα χέρια στα βουνά της Αλβανίας τον Σιατιστινό καθηγητή. Ευχαριστούμε θερμά τη φυσικό ? ερευνήτρια τοπικής ιστορίας κα. Μπόντα Καλλιόπη η οποία με πολύ όμορφο τρόπο εμφανίζεται στην ταινία μας κι αφηγείται τη συγκεκριμένη αληθινή ιστορία φέρνοντας στο φως και ιστορίες Σιατιστινών από τον πόλεμο του ?40. Για πολλοστή φορά η κα Μπόντα στηρίζει το έργο του σχολείου μας με τις διάφορες πολύ ενδιαφέρουσες πληροφορίες που μας δίνει. Πληροφορίες που απ΄ ότι διαπιστώσαμε με πολύ κόπο «ξετρυπώνει». Πληροφορίες που όλους μας ενδιαφέρουν μιας και πρόκειται για κομμάτια της Σιάτιστας. Άξια! Μεταλαμπαδεύει πραγματικά ντοκουμέντα στους μαθητές και μαθήτριες μας. Ευχαριστούμε επιπλέον θερμά την κα Καλλιόπη για το κέρασμα που έστειλε στα παιδιά της τάξης μας!
Ανάμεσα σε όλα διακρίνουμε στη βαλίτσα μας κι ένα κόκαλο για τα παπούτσια. Είναι το κόκαλο του Λευτέρη. Ο δάσκαλος των παιδιών, κ. Δούβλος Μιχάλης, αφηγείται την ιστορία αυτού του κόκαλου… Ο Λευτέρης μαζί με άλλους 5 ? 6 φαντάρους φιλοξενούνταν εκείνο το διάστημα στο σπίτι του παππού του, του Δούβλου Βασίλειου στη Γεράνεια. «Χάθηκε» στον πόλεμο και το κόκαλο έμεινε ανάμεσα στα πράγματα του που βρήκε η γιαγιά του στο σπίτι. Ο δάσκαλος των παιδιών αφηγείται?
Η βαλίτσα άνοιξε τόσο με το μεράκι των παιδιών όσο και με τη βοήθεια κι άλλου κόσμου της Σιάτιστας που βοήθησε. Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Μπόσιακα Διονύση, πατέρα μαθήτριας του σχολείου μας, ο οποίος μας παραχώρησε την κάμερά του για μια εβδομάδα μιας και προέκυψε τεχνικό θέμα της τελευταίας στιγμής με τη δική μας. Ευχαριστούμε θερμά την κα Καφάση Άννα για τη βαλίτσα και την κα Γκουτζιαμάνη Σουλτάνα για τα μάλλινα. Επιπλέον στέλνουμε τις ευχαριστίες μας στην κα Γιαννακού Φωτεινή για τη φωτογραφία του Σιατιστινού Παναγιώτη Γράβα και στον κ. Κοψαχαλίδη Φάνη για τη διόρθωση ενός «σκοτεινού» πλάνου μας. Σημαντική στήριξη του έργου μας παρέχει κάθε φορά με τις πληροφορίες η ιστοσελίδα siatistanews.gr την ομάδα της οποίας ευχαριστούμε θερμά. Και βέβαια συμπαραστάτες σε όλο αυτό οι γονείς ? κηδεμόνες των μαθητών και μαθητριών της Δ΄ τάξης του σχολείου μας. Επιμελήθηκαν με προσοχή τις ενδυμασίες των παιδιών τους, φρόντισαν για την εκμάθηση των κομματιών αφήγησης των μαθητών και για την έγκαιρη και ασφαλή προσέλευση και αποχώρηση από τα σημεία των γυρισμάτων. Ευχαριστούμε θερμά. Να ζητήσουμε συγγνώμη αν κάποιον ξεχάσαμε και μια ακόμη συγγνώμη σε περίπτωση που κάποιον στενοχωρήσαμε. Η εμπλοκή πολλών ατόμων, η οργάνωση και η δημιουργία όλου αυτού μπορούν ανθρώπινα να φέρουν και δυσκολίες. Το σχολείο όμως είναι εδώ για να σκέφτεται πρώτα το συμφέρον των μαθητών και μαθητριών του!