Στο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» άνοιξε η βαλίτσα μας…

01

     Την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2019 και ώρα 18:30 άνοιξε η βαλίτσα γεμάτη με θησαυρούς του ?40 από τους μαθητές και μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας στο Πολιτιστικό Κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη».

Η εκδήλωση του σχολείου μας περιελάμβανε την προβολή της εκπαιδευτικής ταινίας «1940: Μια βαλίτσα γεμάτη ιστορία» που ετοίμασαν τα παιδιά με τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο.

02

     Λίγο πριν την έναρξη της εκδήλωσης στον χώρο του Βουδούρειου βρέθηκε η ανταποκρίτρια της ΕΡΤ στην Κοζάνη, κα Αμαραντίδου Δέσποινα, η οποία θέλησε να ετοιμάσει ρεπορτάζ για το κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ3. Για τον λόγο αυτό, πήρε συνεντεύξεις από παιδιά, γονείς, τον δάσκαλο, την κα Μπάτζιου Σοφία και τη κα Ώττα Αικατερίνη που συμμετείχαν πολύ ευγενικά στην ταινία μας.

03 04 05

     Αρχικά, η διευθύντρια του σχολείου μας, κα Στέφου Ζωή, απεύθυνε χαιρετισμό στους επισήμους και στους υπόλοιπους καλεσμένους των παιδιών. Ευχαρίστησε και συνεχάρη τα παιδιά της Δ΄ τάξης καθώς και τον υπεύθυνο δάσκαλό τους για τη φιλότιμη προσπάθεια. Μίλησε για τη στόχευση του δασκάλου για σύνδεση των μαθητών με το ιστορικό παρελθόν του τόπου και την καλλιέργεια της ιστορικής τους συνείδησης. Η διδασκαλία της ιστορίας επιβάλλεται ιδιαίτερα την εποχή που η ελληνική νεολαία κινδυνεύει να περιπέσει σε μια κατάσταση ιστορικού αναλφαβητισμού, σύμφωνα με την άποψη του διακεκριμένου ιστορικού Χάγκεν Φλάισερ, όπως συμβαίνει και σε άλλες χώρες, τόνισε χαρακτηριστικά. Επιπλέον, σύμφωνα με τη διευθύντρια «Τα παιδιά προσεγγίζουν την εποχή που η μικρή Ελλάδα όρθωσε το ιστορικό «Όχι», κρατώντας μέσα στην επίγεια κόλαση του Β΄ παγκοσμίου πολέμου άσβεστη την ελπίδα για δικαιοσύνη και τις ιδέες της ελευθερίας, της αξιοπρέπειας και του ανθρωπισμού, εφαρμόζοντας για άλλη μια φορά την προτροπή του Αισχύλου μέσα από τον παιάνα  «Ω, παίδες Ελλήνων, ίτε, ελευθερούτε πατρίδα, νυν υπέρ πάντων αγών». Στον επίλογό της η κα Στέφου εστίασε στα δεινά που έφερε ο Β? παγκόσμιος πόλεμος.

06 07

     Πλήθος κόσμου παρευρέθηκε στο Βουδούρειο την ημέρα εκείνη. Η αίθουσα γέμισε ασφυκτικά από γονείς, παππούδες, γιαγιάδες, συγγενικά πρόσωπα των μαθητών καθώς και απλού κόσμου της Σιάτιστας οι οποίοι ήρθαν να χειροκροτήσουν τη γεμάτη κόπο δουλειά των παιδιών. Στην εκδήλωσή μας είχαμε την τιμή να παρευρεθούν ο Σεβασμιότατος μητροπολίτης Σισανίου και Σιατίστης κ.κ Αθανάσιος, ο δήμαρχος Βοΐου κ. Ζευκλής Χρήστος, η πρόεδρος του Περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Μακεδονίας, κα Ντιό Ευφροσύνη, ο ευεργέτης της πόλης μας κ. Παπανικολάου Κωνσταντίνος, ο πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σιάτιστας κ. Σαμαράς Δημήτριος, οι Αντιδήμαρχοι κ. Μαγιάγκας Γεώργιος, κα. Πάτρα ? Τσούκα Νικολέτα, κ. Ώττας Βασίλειος, ο πρόεδρος της Δ.Ε.Υ.Α.Β. κ. Τσιαούσης Ναούμ, η πρόεδρος της ΔΗΚΕΒΟ κα. Κακάλη Ελένη, μέλη του δημοτικού συμβουλίου Βοΐου, μέλη του Τοπικού Σιάτιστας, ο πρώην διευθυντής του σχολείου μας κ. Δίκος Στέργιος, τα μέλη του Συλλόγου Γονέων και κηδεμόνων και όλοι όσοι βοήθησαν με τον τρόπο τους.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης έδωσαν τον καλύτερό τους εαυτό, τόσο κατά τη διάρκεια προετοιμασίας της ταινίας όσο και την ημέρα της παρουσίασης με αποτέλεσμα ο κόσμος να χειροκροτήσει πολύ θερμά το άψογο αποτέλεσμα.

08

     Κατά τη διάρκεια της ταινίας οι μαθητές τραγούδησαν ζωντανά τον «Ναπολιτάνο» και τις «Γυναίκες Ηπειρώτισσες» ενώ λίγο πριν το τέλος επιφύλασσαν ακόμη μια έκπληξη για το κοινό. Ανοίγοντας την παλιά αυτή βαλίτσα που βρισκόταν πάνω στη σκηνή, το κάθε παιδί με αφορμή την επέτειο του «Όχι», σήκωσε το δικό του μήνυμα? Το τέλος καθιερωμένο με τον εθνικό ύμνο από τους μικρούς αλλά θαυματουργούς μαθητές μας.

09 10 11 12 13

Αμέσως μετά, τον λόγο πήρε ο μητροπολίτης κ.κ. Αθανάσιος ο οποίος ευχαρίστησε το σχολείο εγκαρδίως για την πολύ ωραία εκδήλωση. Ο σεβασμιότατος μίλησε για τη σημασία της διδασκαλίας της ιστορίας στους μαθητές και τόνισε πως η συγκεκριμένη εκδήλωση ήταν η κύρια του νομού μας για την επέτειο του «Όχι». Στο τέλος, ευχήθηκε στα παιδιά να καταφέρουν ό,τι δεν καταφέραμε εμείς οι μεγάλοι, να προσφέρουν στην πατρίδα τα χαρίσματά τους, τον εαυτό τους, την καρδιά τους.

14

     Στη συνέχεια πήρε τον λόγο ο δάσκαλος των παιδιών και αρχικά μίλησε για τη σημασία της συγκεκριμένης εκπαιδευτικής δράσης στην αρχή του σχολικού έτους και τον συνδυασμό της βιωματικής μάθησης με τη χρήση των νέων τεχνολογιών στην εκπαιδευτική διαδικασία. Κατόπιν, ευχαρίστησε όλους όσοι βοήθησαν στην πραγματοποίηση κι αυτής της ιδέας η οποία έγινε πράξη ενώ προσπάθησε να εξηγήσει στους μαθητές του τη σημασία της ομαδικότητας και τα αποτελέσματα που μπορεί να φέρει. Έπειτα, ο δάσκαλος γνώρισε στα παιδιά τους επίσημους και ευχαρίστησε το πλήθος που επέλεξε να περάσει το απόγευμα εκείνο με τη γιορτή του σχολείου μας. Ο κ. Δούβλος ευχαρίστησε, ακόμη, τους γονείς των μαθητών και μαθητριών για την έως τώρα συνεργασία τους και την οργάνωση σημαντικών λεπτομερειών που αφορούσαν τα παιδιά τους. Ανέφερε, επίσης, ότι η συγκεκριμένη ταινία θα συμμετέχει σε δυο εγκεκριμένους μαθητικούς διαγωνισμούς του Υπουργείου Παιδείας και Θρησκευμάτων. Λίγο πριν το τέλος, ο δάσκαλος απευθυνόμενος και πάλι στα παιδιά τόνισε τη σημασία της εκδήλωσης και τη χρησιμότητά τους στην κοινωνία? «Πόσος κόσμος ενημερώθηκε σήμερα εδώ από εσάς για τα γεγονότα εκείνα του ?40».    Και ο επίλογος του δασκάλου: «Μάθετε στη ζωή σας να μην κρύβεστε μέσα στη βαλίτσα, αλλά να τη χρησιμοποιείτε έτσι δυναμικά, λάθη θα κάνετε, φόβο να μην έχετε. Σας εύχομαι αγαπητά μου παιδιά, στις βαλίτσες που θα ανοίγετε στη ζωή σας να βγάζετε μόνο όμορφα πράγματα. Και τα ταξίδια που θα κάνετε με αυτές να συνοδεύονται πάντα από υγεία και χαρά.  Κι από μεθαύριο σας περιμένω και πάλι στο σχολείο να συνεχίσουμε αυτό το όμορφο ταξίδι της γνώσης και της σοφίας».

73323779_2610092389048881_314659345738498048_n

     Συγκινητική ήταν η στιγμή κατά την οποία τα παιδιά χάρισαν μια ανθοδέσμη ως ένδειξη τιμής στην κα Σοφία Μπάτζιου, 93 χρονών, για τη συμμετοχή της στον πόλεμο του ?40 και τις αφηγήσεις της στην ταινία μας.

15 16

     Να ευχαριστήσουμε επιπλέον τις μητέρες μαθητών της τάξης μας και μέλη του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του σχολείου μας, κα Νταλαμήσιου Λίτσα και Νεράντζη Τατιάνα, που ανέλαβαν τον ρόλο της ταξιθέτησης των επίσημων προσκεκλημένων της εκδήλωσής μας καθώς και τους γονείς που παρευρέθηκαν στο «Βουδούρειο» την επομένη της εθνικής επετείου για καθαριότητα.

Για το τέλος της εκδήλωσης, μαθητές και γονείς, επιφύλασσαν μια έκπληξη? Τον λόγο πήρε η κα. Νταλαμίσιου Λίτσα, μητέρα μαθητή της Δ΄ τάξης, και απευθύνοντας έναν σύντομο και όλο νόημα χαιρετισμό, τόνισε πως με κάποιο τρόπο τα παιδιά ήθελαν να εκφράσουν την αγάπη που ήδη άρχισαν να αισθάνονται για το πρόσωπο του δασκάλου τους, εμφανίζοντας μπροστά μια πολύ όμορφη ανθοδέσμη την οποία χάρισαν τα παιδιά στον κ. Μιχάλη. Μια ευγενική κίνηση των παιδιών κι ένα όμορφο κλείσιμο της βαλίτσας που πλημμύρισε με ζεστά συναισθήματα τα παιδιά και τον δάσκαλο. Στην αρχή του σχολικού έτους, στο ξεκίνημα της συνεργασίας μας, η ετοιμασία όλου του έργου αυτού βοηθά σημαντικά στο δέσιμο της ομάδας μας!

17 18 19 20