«Το παζλ των Χριστουγέννων στη Σιάτιστα»

01

Ένα μικρό αφιέρωμα στα έθιμα του Δωδεκαήμερου (Χριστουγέννων, Πρωτοχρονιάς, Φώτων) στη Σιάτιστα ετοίμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας με τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο.

Το συγκεκριμένο αφιέρωμα περιλαμβάνει 17 ποιήματα, ένα για κάθε έθιμο ? παράδοση της Σιάτιστας των Χριστουγέννων.

Η συγγραφή των ποιημάτων έγινε στον χώρο του σχολείου από τα ίδια τα παιδιά έπειτα από σχετική κουβέντα και θεωρητική ανάλυση των εθίμων του Δωδεκαήμερου. Μέσα σε ομαδοσυνεργατικό και ευχάριστο κλίμα το ένα παιδί «συμπλήρωνε» το άλλο καταφέρνοντας να δημιουργήσουν ένα αποτέλεσμα όμορφο φέρνοντας αναμνήσεις από παλιά. Με ιδιαίτερη ευστροφία, οι μαθητές και οι μαθήτριες, συνδύασαν τη γνώση (έθιμα) με το μάθημα της Γλώσσας.  Έπαιξαν με τις λέξεις, γέλασαν, συμμετείχαν με τον τρόπο τους στην παράδοση και κατάφεραν να χαρίσουν κάτι στις επόμενες γενιές: Το παζλ των Χριστουγέννων στη Σιάτιστα.

Ως μέσο αφόρμησης που τράβηξε το ενδιαφέρον των παιδιών ήταν ένα παζλ από φελιζόλ, τα κομμάτια του οποίου στολίστηκαν από τα ποιήματα των παιδιών μαζί με τις ανάλογες φωτογραφίες.

Αξίζει να σημειωθεί ότι για περίγραμμα των συγκεκριμένων εικόνων χρησιμοποιήθηκε φωτογραφία εσωτερικής πόρτας του αρχοντικού της Πούλκως.

02 03 04 05 06 07

Ευχαριστούμε θερμά για τις εικόνες: Δήμο Βοΐου, Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, siatistanews.gr, siatistainfo.blogspot.com,  κ. Λογδανίδη Γεώργιο, κ. Λογδανίδη Θεόδωρο, κ. Μπόντα Γεώργιο, κ. Μπόσιακα Διονύσιο και άλλες πηγές.

Επιπλέον, ευχαριστούμε θερμά τα τοπικά ΜΜΕ που για άλλη μια φορά συμμετέχουν στην προσπάθεια του σχολείου για προβολή της Σιάτιστας, αυτή τη φορά με μια εργασία παιδιών αφιερωμένη στα Χριστούγεννα.

Επίσης, ευχαριστούμε θερμά τη δημοτικολαϊκή ορχήστρα «Παύλος Μελάς» και τον κ. Σαλαγγιώτη Χάρη, πατέρα μαθητή μας, για τον Αϊ ? Βασιλιάτικο καθώς και άλλες διαδικτυακές πηγές για τις υπόλοιπες μουσικές.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου μας με τη συγκεκριμένη παρουσίαση συμμετείχαν στην καθ΄ όλα οργανωμένη και όμορφη εκδήλωση του Δήμου Βοΐου για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019 στην πλατεία δημαρχείου στη Σιάτιστα.

Καλές γιορτές με υγεία σε όλο τον κόσμο!

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε την προσπάθεια των παιδιών σε ψηφιακή μορφή!