Στο European School Radio μέσ΄από ένα βιβλίο

01

     Τι μπορεί να βγάλεις από ένα βιβλίο ε;

Ένα διήγημα ήταν η αφορμή για τη συμμετοχή των μαθητών και μαθητριών της Δ΄ τάξης του σχολείου μας στον μαθητικό διαγωνισμό «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2020» που διοργανώνει κάθε χρόνο το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο στην Ελλάδα, το European School Radio.

Έχοντας στο μυαλό το γενικό θέμα «Εκπέμπουμε σήμα κινδύνου, αγκαλιάζουμε τη Γη», τα παιδιά διάβασαν και επεξεργάστηκαν με τον δάσκαλό τους, κ. Μιχάλη Δούβλο, το καινούριο βιβλίο ? δημιούργημα της Κοζανίτισσας συγγραφέα κας Λίλας Κύρου με τίτλο «Ξεχύθηκαν στους δρόμους τα σκουπίδια? για να δηλώσουν πως δεν είναι όλα ίδια». Ένα εξαιρετικά όμορφα δοσμένο βιβλίο το οποίο με έξυπνο τρόπο τόσο από τη συγγραφέα όσο κι από τις εκδόσεις «TOGETHER» (με έδρα την Κοζάνη) φέρνει στα παιδιά το θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων και της ανακύκλωσης. Τι καλύτερος τρόπος για να συνδυάσουμε και τη σχετική ενότητα στο μάθημα της Μελέτης περιβάλλοντος;!!!

02 03

     Έπειτα από την κατανόηση του διηγήματος, ακολούθησε η αναδιήγηση της ιστορίας από τα ίδια τα παιδιά. Κατόπιν με εφόδια τη φαντασία, την εφευρετικότητα, την καλλιέργεια της κριτικής σκέψης, τη συνεργασία και την ομαδικότητα, οι μαθητές και οι μαθήτριες δημιούργησαν ένα μικρό κείμενο ? μήνυμα. Η διάρκεια του ραδιοφωνικού μηνύματος χωρίς τους τίτλους τέλους είναι 1? : 30?? , όπως προβλέπουν οι όροι του διαγωνισμού, και ο τίτλος «Τα σκουπίδια θέλουνε ταξίδια».

Η συνέχεια ήταν εικαστικής φύσεως και το κάθε παιδί δημιούργησε τη δική του μοναδική ζωγραφιά σχετική με το μήνυμα που θέλει να περάσει.

04 05

     Ένας διαγωνισμός λοιπόν κι ένα διήγημα συνδέθηκαν με πολύ όμορφο τρόπο για να μας αποδείξουν ότι τα βιβλία έχουν ζωή και τα ίδια μας μιλάνε?

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε το δημιούργημα των παιδιών

Και κάπως έτσι, ένα βιβλίο μετατράπηκε σ΄ ένα ζωντανό σύντροφο στην αναζήτηση της γνώσης με αφορμή τη συμμετοχή στο «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2020».

Η συμμετοχή μας με τίτλο «Τα σκουπίδια θέλουνε ταξίδια» έχει ήδη σταλεί στην οργανωτική επιτροπή του διαγωνισμού «Καν΄ το ν΄ ακουστεί 2020» του European School Radio.

06 07