Εκδήλωση για την παγκόσμια ημέρα παιδικού βιβλίου

Την Πέμπτη, 2 Απριλίου 2015, γενέθλια ημέρα του Χανς Κρίστιαν Άντερσεν, οργανώθηκε στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας εκδήλωση-αφιέρωμα στο παιδικό βιβλίο.
Το αφιέρωμα περιλάμβανε τα ακόλουθα μέρη:

  1. Μέρος Α΄ Παράσταση κουκλοθέατρου του παραμυθιού της Γαλάτειας Καζαντζάκη «Το άσχημο βασιλόπουλο» από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄τάξης.
  2. Μέρος Β΄ Αφιέρωμα στον Χανς Κρίστιαν Άντερσεν με παρουσίαση της βιογραφίας του και προβολή ταινίας με θέμα το παραμύθι του «Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά».
  3. Μέρος Γ΄ Απονομή βραβείων φιλαναγνωσίας.

Το αφιέρωμα οργανώθηκε με στόχο τα παιδιά να γνωρίσουν α) ένα αξιόλογο δείγμα ελληνικού παραμυθιού που προβάλλει τις αξίες της καλοσύνης και της προσφοράς, οι οποίες ταυτίζονται στην συνείδηση του λαού με την ομορφιά, β) τη βιογραφία του Άντερσεν, που έχοντας νιώσει την περιφρόνηση και την απόρριψη από το περιβάλλον του περιγράφει τον κόσμο των ταπεινών και καταφρονεμένων στα έργα του, και γ) το παραμύθι του Άντερσεν «Τα καινούρια ρούχα του βασιλιά», που γελοιοποιεί την ματαιοδοξία και το φόβο έκφρασης γνώμης των βολεμένων. Τέλος, ως βραβεία φιλαναγνωσίας στα παιδιά που είχαν συμπληρώσει κάρτες δανεισμού βιβλίων από τη βιβλιοθήκη του σχολείου μας δόθηκαν οι πανσέδες του κουκλοθεατρικού κήπου του «άσχημου βασιλόπουλου».

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχαν οι εκπαιδευτικοί Σαλίκα Ευδοκία και Στέφου Ζωή, ενώ ο δάσκαλος Πληροφορικής του σχολείου μας κ. Γιώργος Γκούμας μερίμνησε για την τεχνική υποστήριξη της εκδήλωσης.