Εκδήλωση κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού και της σχολικής βίας

Με αφορμή την Ημέρα κατά του σχολικού εκφοβισμού οργανώθηκε στο σχολείο μας την Παρασκευή 13/3/2015 σχετική εκδήλωση από τις εκπαιδευτικούς Στέφου Ζωή-Δέσποινα και Σαλίκα Ευδοκία. Η εκδήλωση περιλάμβανε τις ενότητες:

  • Σεβασμός στα δικαιώματα όλων
  • Αντίστιξη δύο κόσμων: του κόσμου της αλυσιδωτής βίας και καλοσύνης
  • Τα χέρια: εργαλείο δημιουργίας και προσφοράς
  • Ο ηρωικός ρόλος των παρατηρητών στις περιπτώσεις εκφοβισμού
  • Το ουράνιο τόξο: σύμβολο ελπίδας κι ευτυχίας-Ευχές των τάξεων για έναν κόσμο φιλίας, χαράς και χρωμάτων
  • Μουσικοκινητική έκφραση

Για την υποστήριξη της εκδήλωσης επιλέχτηκαν ταινίες μικρού μήκους ή παρουσιάσεις από το you tube, γύρω από τους παραπάνω άξονες.
Συγκεκριμένα επιλέχτηκαν οι παρακάτω ταινίες ή παρουσιάσεις:

  1.  ?Γεννηθήκαμε ελεύθεροι και ίσοι? από το Youth for human rights international?
  2. ?Μην κάνεις ό,τι δε θέλεις να σου κάνουν?
  3. ?Η αγάπη μόνο ξέρει πώς…?
  4. ?Υπάρχουν χέρια φιλίας?
  5. ?Για να μη χαθούν τα χρώματα?
  6. ?Δε με πειράζει που εσύ διαφέρεις από μένα?

Επίσης, παρουσιάστηκε σε power point το φυλλάδιο ?Έχω, έχεις, έχει, όλοι έχουμε δικαιώματα? του Συνήγορου του Παιδιού – παρουσίαση που περιλαμβάνεται σταθερά σε όλες τις εκδηλώσεις κατά της ενδοσχολικής βίας, που έχουν οργανωθεί στο σχολείο μας.

Επίσης, κάθε τάξη κλήθηκε να εκφράσει ευχές σε όλη την κοινότητα του σχολείου για έναν κόσμο φιλίας, χαράς και χρωμάτων. Οι ευχές των τάξεων τοποθετήθηκαν στο δικό μας ουράνιο τόξο, ένα σύνολο εφτά χρωματιστών μπαλονιών που εμφανίστηκαν αιωρούμενα στην αίθουσα της εκδήλωσης. Τέλος, τα παιδιά της Στ΄ τάξης οργάνωσαν μια μουσικοκινητική έκφραση στους ρυθμούς του τραγουδιού ?Δε με πειράζει που εσύ διαφέρεις από μένα?.

Αξίζει να αναφερθεί πως κάθε τάξη πραγματοποίησε δράσεις σε όλη τη διάρκεια της εβδομάδας φιλίας, όπως αναγνώσεις σχετικών βιβλίων, παιχνίδια συνεργασίας, κατασκευή καλλιτεχνικών έργων ( π,χ, Η μαγική σκούπα που ρουφά τη βία, την κακία, τις κακές σκέψεις κ.ά.)