ΣΤΟΝ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΝΑΟ ΤΟΥ ΠΡΟΦΗΤΗ ΗΛΙΑ

 Την Τρίτη 18/5/2021 εορτάζοντας τη Διεθνή Ημέρα Μουσείων οργανώθηκε επίσκεψη  στον ιστορικό ναό του Προφήτη Ηλία που αποτελεί ένα αληθινό μουσείο τέχνης. Ο κ. Χρήστος  Κάστιας φρόντισε να ανοίξει τον ναό και ο κ. Χρήστος Καρακουλάκης μάς μίλησε  για τα εικονογραφικά θέματα που «ιστορήθηκαν» στον ναό.

 Στον ιστορικό ναό που φαίνεται πως οικοδομήθηκε το 1701 αποτυπώνονται έντονα επιρροές από τη δυτική τέχνη, γεγονός φυσικό σε μια πολιτεία ανοιχτή στην επικοινωνία με τη Δύση.  Ωστόσο εντυπωσιάζει το σπάνιο εικονογραφικό θέμα της ρίζας του Ιεσσαί με την απεικόνιση των σπουδαιότερων πνευμάτων της κλασικής αρχαιότητας.

Ο ιστορικός αυτός ναός-μουσείο μαρτυρεί  την πολιτική ιδεολογία των κατοίκων (με τις συχνές απεικονίσεις του δικέφαλου αετού) και  τη βαθιά συνείδηση της ιστορικής συνέχειας της φυλής. Αποτυπώνει επίσης την αναγνώριση της σημασίας της κλασικής αρχαιότητας στη διαμόρφωση του ελληνοχριστιανικού χαρακτήρα της ρωμιοσύνης και τη σημαντική επιρροή του διαφωτισμού την παραμονή της τιτάνιας προσπάθειας του Παπαζώλη για την έγερση του έθνους.

  Την ευκαιρία της επίσκεψης είχαν οι μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Στ΄, Δ1, Δ2 και Β΄ που εισήλθαν ξεχωριστά ανά τμήμα στον ιστορικό ναό. Συνοδοί ήταν οι εκπαιδευτικοί Στέφου, Πορπόρης, Κύρου, Διαμαντοπούλου, Χατζή και το προσωπικό εξειδικευμένης υποστήριξης Τσενεκλίδης και Δελαβερίδου.