ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Έχοντας μελετήσει στίχους του Ν. Ποταμίτη από τη συλλογή «Εν Σιατίστη» κι επειδή το βιβλίο Θρησκευτικών της ΣΤ΄τάξης περιλαμβάνει εκτενή αναφορά στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη και συγκεκριμένα στη ζωγραφική (Παλαιολόγεια, Μακεδονική και Κρητική Σχολή), στη χρυσοχοΐα, αργυροτεχνία, μεταλλοτεχνία, ξυλογλυπτική, χρυσοκεντητική, αλλά και στους χειρόγραφους κώδικες με τα εξαίσια δείγματα μικροτεχνίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης με τη συνοδεία της Στέφου Ζωής επισκέφθηκαν το Εκκλησιαστικό Μουσείο Σιάτιστας για να διαπιστώσουν:

πως η πόλη τους σα φάρος πλέον φάνταζε

που κι άλλους λαούς φωτίζει.

Έτσι το ενδιαφέρον των παιδιών προσέλκυσε το παλαιότερο έκθεμα του Μουσείου που είναι το Ευαγγέλιο από την Αγία Παρασκευή, βιβλιοδετημένο με δέρμα, ξύλο, ασήμι και σμάλτο, ο χρυσοκέντητος επιτάφιος της Αγίας Παρασκευής, ο ξυλόγλυπτος Σταυρός Τέμπλου με τους συμβολισμούς των 4 Ευαγγελιστών, η απεικόνιση της Β΄ Παρουσίας από τον Θεόδωρο Πουλάκη, εκπρόσωπο της Κρητικής σχολής, η Παναγία οδηγήτρα που υποβαστάζει τον Ιησού ο οποίος κρατά την σφαίρα του κόσμου, τα χυτά αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, οι αμφίπλευρες εικόνες του χορού πολυελαίου, η λαϊκότροπη απεικόνιση μαθητών του Ιησού σε εικόνες τέμπλου, η υπογραφή του μητροπολίτη Ζωσιμά, ο οποίος συνδέεται με την ακμή της Σιάτιστας και με την υποκίνηση εξέγερσης γύρω στα 1715-6.

Με την επίσκεψη αυτή οι μαθητές κατανόησαν τους στίχους του Ν. Ποταμίτη:

Σιάτιστα

Τους θησαυρούς σου ψηλαφώντας

ο νους μου τρέχει σε ατραπούς και λεωφόρους

που τα παιδιά σου χάραξαν σε Ανατολή και Δύση

αναζητώντας το καλό σε λόγο, τέχνη και πραμάτεια

για να στολίσουν ζηλευτά μόνο τ΄όνομά σου…

Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Μουσείου κ. Σουζάνα Σιαμσιάρα-Καλαμπούκα που πρόθυμα αποδέχτηκε το αίτημα επίσκεψης. Η κ. Σιαμσιάρα είναι βαθιά γνώστρια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης και κατατόπισε τα παιδιά στα θέματα που τα ενδιέφεραν, απαντώντας σε όλες τις απορίες τους.