ΑΝΑΖΗΤΩΝΤΑΣ ΙΧΝΗ ΤΟΥ ΠΑΠΑΖΩΛΗ

Την Τρίτη 15-6-2021 η Στ΄τάξη αρχικά και κατόπιν η Ε΄τάξη με τη συνοδεία της Στέφου Ζωής αναζήτησαν ίχνη της παρουσίας του εθνεγέρτου Γεωργίου Παπαζώλη στη Σιάτιστα.

Στο βάθος της οδού Γ. Παπαζώλη, στη γειτονιά των παιδικών του χρόνων, αναζητήσαμε ίχνη της παρουσίας του. Το καταπράσινο τοπίο μαζί με τα χαλάσματα βοηθούσαν στο νοερό ταξίδι στο παρελθόν και συγκεκριμένα στα μέσα του 18ου αιώνα. Αναγνώστηκαν αποσπάσματα για το έργο του Παπαζώλη από το βιβλίο «Ελληνική Ιστορία Τουρκοκρατία και Ελληνική Επανάσταση» της Εκδοτικής Αθηνών που κυκλοφόρησε από την Καθημερινή. Στην καπναποθήκη που γειτνίαζε με το πατρικό του σπίτι διακρίναμε εντυπωσιακό οικόσημο της εποχής εκείνης με χαραγμένο το έτος 1764.

Παραθέτουμε απόσπασμα του κειμένου που αναγνώσθηκε εκεί:

Τα Ορλωφικά και οι συνέπειές τους

«Εισηγητές προς την αυτοκράτειρα του σχεδίου αντιτουρκικών ενεργειών στα Βαλκάνια ήταν οι ευνοούμενοί της αδελφοί Ορλώφ, Γρηγόριος, Αλέξιος και Θεόδωρος. Εμπνευστής όμως του Επαναστατικού εγχειρήματος που ακολούθησε υπήρξε ο στενός τους φίλος Σιατιστινός Γεώργιος Παπάζωλης, αξιωματικός του ρωσικού στρατού. Το 1763, ο τελευταίος άρχισε την οργάνωση της ρωσικής προπαγάνδας. Απέστειλε Ρώσους και Έλληνες πράκτορες στις τουρκοκρατούμενες περιοχές […] και δυο χρόνια αργότερα κατέβηκε ο ίδιος στην Ήπειρο, πέρασε από τη Μακεδονία, την Αιτωλοακαρνανία και κατέληξε στη Μάνη και την Καλαμάτα (1766). Εφοδιασμένος με άφθονα χρήματα και κυρίως με πολλές επαγγελίες για ρωσική βοήθεια, επικοινώνησε με αρχιερείς, προκρίτους και αρματολούς (Γριβαίους, Μπουκουβαλαίους, Παναγιώτη Παλαμά, Μαυρομιχαλαίους κά). Το κήρυγμά του βρήκε θερμή ανταπόκριση και γρήγορα απλώθηκε σ΄όλο τον ελληνικό χώρο. Επιφυλακτικότητα στις προτροπές και υποσχέσεις του Παπάζωλη εκδήλωσαν μόνο οι Μανιάτες, η οποία όμως τελικά, ύστερα από πολλές διαβουλεύσεις με τους Ορλώφ και τον Παπάζωλη, υποχώρησε.

[…] Η επανάσταση διαδόθηκε και επεκτάθηκε ταχύτατα σ΄ολόκληρη την Πελοπόννησο […]. Αλλά, εκτός από τον Μοριά την άνοιξη του 1770 ξεσηκώθηκε και η υπόλοιπη Ελλάδα […] Η Πύλη […] απέστειλε στον Μοριά στίφη εμπειροπόλεμων Τουρκαλβανών […]Η κακή έκβαση του αγώνα στην Τριπολιτσά έκρινε ολόκληρη την επανάσταση[…]».

ΠΗΓΗ: «Ελληνική Ιστορία 5. Τουρκοκρατία και Ελληνική Επανάσταση» της Εκδοτικής Αθηνών που κυκλοφόρησε από την Καθημερινή, 2010, σ. 35-36