ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ Ε΄ΚΑΙ Γ΄ΤΑΞΕΩΝ ΣΤΗΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΨΗΦΙΑΚΗ ΔΡΑΣΗ «ΝΟΣΟΣ ΚΑΙ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΤΟΝ ΧΡΟΝΟ» ΤΗΣ ΕΦΟΡΕΙΑΣ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ ΚΟΖΑΝΗΣ

Με ευκαιρία τον φετινό εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας των Μουσείων με θέμα «Το μέλλον των Μουσείων. Αναστοχασμός και επανεκκίνηση» η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης σχεδίασε την ψηφιακή εκπαιδευτική δράση «Νόσος και θεραπεία στον χρόνο», που απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες της Α/θμιας και της Β/θμιας Εκπαίδευσης.

Η εκπαιδευτική δράση αφορούσε, σύμφωνα με το σχετικό δελτίο τύπου της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης, την «αντιμετώπιση των ασθενειών από τους αρχαίους χρόνους έως την ύστερη μεταβυζαντινή εποχή». Ακόμη οι μαθητές μπορούσαν να εμπνευστούν και να δημιουργήσουν εικαστικά έργα ή σύντομες ιστορίες από την εμπειρία τους από τη σύγχρονη πανδημία, την προσφορά των ιατρών, τα μέσα προφύλαξης κά. Επιπλέον επιδίωξη ήταν να γίνουν γνωστά σημαντικά αρχαιολογικά αντικείμενα και έργα τέχνης που αφορούν την θεραπεία στον χρόνο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης.

Στην ψηφιακή εκπαιδευτική δράση συμμετείχαν μαθητές της Ε΄τάξης και της Γ΄τάξης του σχολείου μας. Μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ τάξης δημιούργησαν έργα παίρνοντας αφορμή από το βιβλίο του Β. Κατσαρού «Φάρμακα και θαύματα. Γιατροί, νοσηλευτές και άγιοι, γιάτραινες και ακτουάριοι» των εκδόσεων «Καλειδοσκόπιο», ενώ μαθητές και μαθήτριες της Γ΄τάξης φαντάστηκαν εικαστικά τη μελλοντική δημιουργία από τους ίδιους/ες μιας συλλογής αφιερωμένης στη σύγχρονη πανδημία.

Είκοσι ένα (21) εικαστικά έργα των μαθητών μας μπορείτε να δείτε στην ακόλουθη ιστοσελίδα του Μουσείου Αιανής, στην οποία εκτίθενται και συμμετοχές μαθητών και μαθητριών και από άλλα μέρη της Ελλάδας.

https://nososkaitherapeiastonxrono.wordpress.com/οι-μαθητικές-συμμετοχές-στη-δράση-μας/