ΕΤΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤ΄ΤΑΞΗ

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της Στ΄τάξης κ. Κουγιούφα Μαρία σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό γαλλικής γλώσσας κ. Χατζηκώστα Χρυσούλα και με τον εκπαιδευτικό της αγγλικής γλώσσας κ. Αμπατζίδη Γεώργιο με αφορμή την Ημέρα Πολυγλωσσίας, οργάνωσαν ένα πολύγλωσσο αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο, αφού το έτος 2021 χαρακτηρίστηκε Έτος Βρεττάκου επειδή συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή.

Στη διάρκεια των τριών μηνών οι τρεις εκπαιδευτικοί δίδαξαν στην Στ΄τάξη ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου στην ελληνική, στη γαλλική και στην αγγλική γλώσσα εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στην ερμηνεία, στην εμβάθυνση και στην αναγνωστική άσκηση.

Τα παιδιά της Στ΄τάξης μελέτησαν λοιπόν ποίηση Βρεττάκου σε τρεις γλώσσες, εμπνεύστηκαν από αυτήν και δημιούργησαν καλλιτεχνικά έργα, έκαναν άσκηση δημιουργικής γραφής συγγράφοντας και τα ίδια ποιητικό λόγο και κατασκευάζοντας μικρά βιβλία ποίησης, ασκήθηκαν στην απαγγελία στις τρεις γλώσσες και τέλος κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από το πρόγραμμα.

Την Τετάρτη 22/12/2021 οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης απήγγειλαν τα ποιήματα του Βρεττάκου: Επιφανής μαρτυρία, Το μεγάλο έργο, Σεμινάριο, Ο σφυγμός, Μάλωμα και Ο άλλος στρατιώτης στην ελληνική, στη γαλλική και στην αγγλική γλώσσα και παρουσίασαν την καλλιτεχνική δουλειά τους στην Γ΄τάξη. Την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη 23/12/2021 επανέλαβαν το αφιέρωμα στον Βρεττάκο ξεχωριστά για τις τάξεις Δ1, Ε2 και Ε1.

Ο Βρεττάκος στα ποιήματα που επιλέχθηκαν για διδασκαλία υμνεί την ομορφιά του φυσικού κόσμου, μεταδίδοντας το μήνυμα της αγάπης και της δημιουργικότητας και δηλώνοντας ότι παραμένει στρατιώτης αγάπης και ποίησης ακολουθώντας το φως.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από τους τρεις εκπαιδευτικούς έχοντας γενικότερους στόχους την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της κοινωνικής υπευθυνότητας και της δημοκρατικής κουλτούρας των μαθητών/τριών εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της σχολικής μονάδας «Αξίες ζωής για την ενδυνάμωση μιας κουλτούρας συνεργασίας».

Α) Φωτογραφίες από καλλιτεχνικά έργα των παιδιών:

1. Εμπνεύσεις από τη φύση που λάτρεψε ο Βρεττάκος

2. Ένα εικαστικό παζλ από την ποίηση του Βρεττάκου

3. Μικροί αναγνώστες ποίησης

Β) Φωτογραφίες από την εκδήλωση