Πασχαλινές λαμπάδες με θέμα τα σπάνια φυτά του Μπούρινου

05

Στον πίνακα της τάξης μας βλέπουμε γραμμένες οχτώ λέξεις και προσπαθούμε να μαντέψουμε αυτό που «κρύβουν».

Η σκέψη ενός συμμαθητή μας πάει στα 8 σπάνια φυτά του Μπούρινου. Αυτό είναι. Κι αυτό γίνεται θέμα για τις πασχαλινές λαμπάδες που στη συνέχεια φιλοτεχνούν με ενθουσιασμό και μεράκι οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας, με εμψυχωτή τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο.

Ίριδα του Ράιχενμπαχ, Εσπερίς του Ρέχιγκερ, Όνοσμα, Ινούλα η λογχόφυλλη,  Αμάραντος, Τουλίπα η νότια, Μούσκαρι, Κόκκινος κρίνος. 8 σπάνια φυτά του Μπούρινου, κάποια από αυτά μοναδικά στον κόσμο, στολίζουν τις πασχαλινές λαμπάδες μας. Η πλάση ανθίζει και περιμένει την Ανάσταση.

Το όρος Μπούρινο, ένα μοναδικό δημιούργημα της φύσης, στέκει ολόρθο απέναντι από τη Σιάτιστα, με υψόμετρο στα 1.866μ. Είναι γνωστό στους βοτανολόγους της Ευρώπης για τα σπάνια αγριολούλουδά του κι έχει ενταχθεί στο NATURA 2000 με στόχο την προστασία του.

Ανεβαίνοντας για τον Μπούρινο, συναντάει κανείς τη «Βρύση του έρωτα». Λέγεται ότι τα νερά της είναι τα δάκρυα της νεράιδας που ερωτεύτηκε έναν βοσκό.

Ορειβάτες και λάτρεις της φύσης μπορούν να γνωρίσουν τον σπάνιο αυτό θησαυρό της φύσης και να απολαύσουν την απίστευτη θέα από το καταφύγιο που διατηρεί στον Μπούρινο ο Ορειβατικός Σύλλογος Σιάτιστας.

Πηγή: siatistanews.gr (ιστοσελίδα της κας Ρηνούλας Ζωγράφου και της ομάδας της)
Φωτογραφίες φυτών: κ. Γιώργος Λογδανίδης, φωτογράφος
Καθοδήγηση: κ. Σάκης Μπούρτσος, Πρόεδρος του Ορειβατικού Συλλόγου Σιάτιστας
Ευχαριστούμε θερμά όλους.

Κάπως έτσι, φτάσαμε πιο αναλυτικά στο γράμμα Ο από την Αλφαβήτα της Σιάτιστας:
«Όμικρον… όρος Μπούρινο κι οχτώ,
σπάνια φυτά εδώ».

Μετατρέψαμε την τάξη μας σε ένα μικρό εργαστήριο πασχαλινών λαμπάδων και γνωρίσαμε τα σπάνια φυτά του Μπούρινου.

01 02 03 04 06 07

Καλή Ανάσταση σε όλο τον κόσμο!