Δημοσίευση της ταινίας για τον λόγιο Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του 1766

01

Τι σχέση έχει η Σιάτιστα με ένα από τα πρώτα έντυπα ελληνικά Αλφαβητάρια;

Ποιος δάσκαλος του γένους είχε καταγωγή από τη Σιάτιστα;

Ποιο μοναδικό κειμήλιο – Αλφαβητάριο βρίσκεται στη «Μανούσεια» Βιβλιοθήκη Σιάτιστας;

Ποιος κρυμμένος θησαυρός στολίζει ένα βιτρό του Αρχοντικού Νεραντζοπούλου στη Σιάτιστα;

Ποιος είναι ο Σιατιστινός που αναφέρεται στα σχολικά βιβλία Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης;

Ποια οδός στη Σιάτιστα είναι γεμάτη Αλφαβήτα, γεμάτη γράμματα;

Τις απαντήσεις δίνουν με τον δικό τους ξεχωριστό τρόπο οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης του σχολείου μας, μέσα από την εκπαιδευτική ταινία που έχουν δημιουργήσει με τίτλο «Ο κρυμμένος θησαυρός, ο Σιατιστεύς λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το Αλφαβητάρι του 1766».

Λίγα λόγια για το σενάριο:

Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού οδηγεί τα παιδιά στο μουσείο σχολικής ζωής. Εκεί ξεφυλλίζουν το «Αλφαβητικό Βιβλιάριον» του 1766 και τρέχουν στην οδό Μιχαήλ Παπαγεωργίου, στο Αρχοντικό Χατζηγιαννίδη – Νεραντζόπουλου, στη «Μανούσεια» Βιβλιοθήκη Σιάτιστας, στο δέντρο της Αλφαβήτας της Σιάτιστας, στο βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ΄ τάξης και στο αρχείο της ΕΡΤ. Σημεία – μονοπάτια που το καθένα έχει κάτι να μας εξομολογηθεί για τον Σιατιστινό λόγιο δάσκαλο Μιχαήλ Παπαγεωργίου και τα Αλφαβητάριά του.

Ευχαριστούμε θερμά:

- όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες της Β΄ τάξης του 1ου Δημοτικού σχολείου Σιάτιστας. 22 παιδιά, ηλικίας 7-8 χρονών, με περισσή δύναμη, μας διδάσκουν για τον Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το έργο του. Καταφέρνουν να μας παρουσιάσουν τόσο όμορφα ένα δύσκολο θέμα για την ηλικία τους, μέσα από ένα αγαπημένο τους παιχνίδι.

- τη διευθύντρια, κα. Μπουσταντζή Μάχη, και το προσωπικό της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας «Μανούσεια». Με τη ζεστή φιλοξενία τους, καταφέραμε να ανακαλύψουμε το «Μέγα Αλφαβητάριο» στα ράφια της βιβλιοθήκης.

- την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης για την είσοδό μας στον αύλειο χώρο του Αρχοντικού Χατζηγιαννίδη – Νεραντζόπουλου. Δεν κατέστη δυνατόν  να δούμε από κοντά το βιτρό με το επίγραμμα του Μιχαήλ Παπαγεωργίου, λόγω επικινδυνότητας του κτηρίου.

- τον δάσκαλο κ. Παπά Αναστάσιο του Αργυρίου. Έμπνευση αποτέλεσε για εμάς η διπλωματική του εργασία «Μιχαήλ Παπαγεωργίου ο Σιατιστεύς: Ο λόγιος δάσκαλος του 18ου αιώνα και το συγγραφικό του έργο». Χωρίς δεύτερη σκέψη, μας χάρισε ένα σημαντικό κομμάτι από δική του δουλειά.

- τη φυσικό – ερευνήτρια τοπικής ιστορίας κα. Μπόντα Καλλιόπη. Τα διάφορα στοιχεία της έρευνάς της, η καθοδήγησή της και η δημοσίευση της στο «Αλιάκμον Ρους» με τίτλο «Αρχοντικό Χατζηγιαννίδη – Νεραντζοπούλου. Ο κτίτωρ Ιωάννης και οι απόγονοί του – Τα ηρωελεγεία και οι μαΐστορές των» αποτέλεσαν σημαντική βοήθεια για εμάς. Κάθε φορά μας παρέχει απλόχερα στοιχεία της έρευνάς της για το καλό των μαθητών μας και κατ΄ επέκταση της κοινωνίας.

- τη διευθύντρια του σχολείου μας, κα Στέφου Ζωή – Δέσποινα. Πριν αρκετά χρόνια οργάνωσε αυτόν τον χώρο στο σχολείο μας, το μετέτρεψε σε μουσείο σχολικής ζωής και σήμερα διευκόλυνε το έργο μας.

- τον πατέρα μαθήτριας της τάξης μας, κ. Μπόσιακα Διονύσιο. Για άλλη μια φορά, μας δάνεισε την κάμερά του κι έτσι βλέπουμε πιο «καθαρά» τα πλάνα των παιδιών.

- τη μητέρα μαθητή της τάξης μας, κα Ντιό Στυλιανή. Ανέλαβε τον ρόλο μιας ενήλικα που χρειάστηκε για το σενάριό μας και με ευγένεια στάθηκε στο πλάι των παιδιών.

- τους γονείς όλων των μαθητών και μαθητριών της τάξης μας για την αμέριστη συμπαράσταση και συνεργασία.

- τον κ. Λάζαρο Κώτσικα. Στην πορεία μας πρότεινε κι άλλα βιβλία Σιατιστινών συγγραφέων, τα κρατάμε στο μυαλό μας για τη συνέχεια.

- την κα. Ζήση – Ζωγράφου Θεολογία, απόγονο του Φίλιππου Ζυγούρη, η οποία μας παραχώρησε αυθεντική φωτογραφία εξωφύλλου του «Αλφαβητικού Βιβλιαρίου» του 1766.

- την ΕΡΤ για τη χρήση αποσπάσματος από το αρχείο της με τον Ρήγα Φεραίο.

- τη δισκογραφική εταιρεία Cobalt Kids για τα πνευματικά δικαιώματα του τραγουδιού «Αλφαβήτα» της Δήμητρας Γαλάνη.

- τον Δήμο Βοΐου και τον Αντιδήμαρχο Παιδείας και Πολιτισμού κ. Τσιαούση Ναούμ για την παραχώρηση του Πολιτιστικού Κέντρου «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη» καθώς και τον υπάλληλο του Δήμου, κ. Καραμάνη Γεώργιο, για την τεχνική κάλυψη των δύο εκδηλώσεων.

- Τον Δήμαρχο Βοΐου, κ. Ζευκλή Χρήστο, για το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» που μοίρασε σε κάθε παιδί Α΄ και Β΄ τάξης σε όλα τα Δημοτικά Σχολεία του δήμου μας.

Γενική επιμέλεια ταινίας – Σενάριο – Διάλογοι – Λήψη γυρισμάτων – Σκηνοθεσία – Μοντάζ – Επιμέλεια μουσικής: Δούβλος Μιχάλης

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε την ταινία των παιδιών