Η 110η ΕΠΕΤΕΙΟΣ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

Με λαμπρότητα γιορτάστηκε φέτος η 110η επέτειος από τη Μάχη της Σιάτιστας.

Η σχολική μονάδα ανταποκρίθηκε με προθυμία σε αίτημα του Δήμου Βοΐου για συνεργασία με στόχο την ιδιαίτερη ευαισθητοποίηση των παιδιών φέτος για τη σημασία της 110ης επετείου.

Η πρωτοβουλία του Δήμου υλοποίησης της ιδέας εκτύπωσης σε αφίσες έργων της Φλωρά υπήρξε εξαιρετική κι ευχαριστούμε θερμά για τη διάθεση όλης της καλαίσθητης σειράς αφισών στο σχολείο. Έτσι οι μαθητές είχαν την ευκαιρία να μελετήσουν την πολύπλευρη προσωπικότητα και το έργο της Φλωρά που ιδιαίτερα σχετίζεται με την περίοδο των Βαλκανικών πολέμων και τη Μάχη της Σιάτιστας. Επιπλέον τα παιδιά της ΣΤ΄τάξης επισκέφθηκαν και το Εκκλησιαστικό Μουσείο για την παρατήρηση ενός αυθεντικού έργου της Φλωρά.

Τα παιδιά είχαν επιπλέον την ευκαιρία να λάβουν πληροφόρηση για το ιστορικό πλαίσιο των γεγονότων από τον κ. Κώτσικα, επισκεπτόμενα την έκθεση ιστορικής φωτογραφίας στο Τραμπάντζειο.

Επίσης τα παιδιά της Στ΄τάξης επισκέφθηκαν σχετικά με την εποχή τοπόσημα της πόλεως.

DSCN8472

Στα πλαίσια της συνεργασίας της σχολικής μονάδας με τον Δήμο Βοΐου τα παιδιά με την καθοδήγηση του καλλιτέχνη κ. Πάντου Λαζάρου εμπνεύστηκαν από αποτυπώσεις μορφών μακεδονομάχων ή πρωτεργατών της ιστορικής μάχης και δημιούργησαν έργα που εκτέθηκαν στο Τραμπάντζειο Γυμνάσιο. Ευχαριστούμε τον Δήμο για την ευκαιρία συνεργασίας με τον σπουδαίο καλλιτέχνη και για τη διάθεση των απαραίτητων υλικών για την εικαστική έκφραση των παιδιών.

Η σχολική μονάδα αντιπροσωπεύτηκε στον ναό κατά την ημέρα μνήμης της ιστορικής Μάχης από τον σημαιοφόρο και τους παραστάτες, ύστερα από οδηγία του Δήμου και συμμετείχε στη λαμπρή φετινή παρέλαση με διμοιρίες μαθητών/τριών των τάξεων Δ΄, Ε΄και Στ΄.