«ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΘΑΛΑΣΣΑΣ» ΕΝΑ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤ΄ΤΑΞΗ ΑΠΟ ΤΟ ΚΕ.ΠΕ.Α ΕΛΕΥΣΙΝΑΣ ΑΤΤΙΚΗΣ

Την Τρίτη 28-3-2023 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης είχαν την ευκαιρία να συνδεθούν εξ αποστάσεως με το Κέντρο για το Περιβάλλον και την Αειφορία (ΚΕ.ΠΕ.Α) Ελευσίνας, δια μέσου της ηλεκτρονικής τάξης στο Webex του κ. Πορπόρη Ιωάννη και να παρακολουθήσουν το ενδιαφέρον πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης με τίτλο: «Ταξίδι στον κόσμο της θάλασσας».

Η Προϊσταμένη του ΚΕ.ΠΕ.Α Ελευσίνας κ. Βάσω Κόντου με μία διαδικτυακή παρουσίαση και πολλά διαδραστικά παιχνίδια ευαισθητοποίησε τα παιδιά στα θέματα προστασίας του παράκτιου και του θαλάσσιου περιβάλλοντος. Τα παιδιά γνώρισαν τους συνήθεις τρόπους ψαρέματος στις ελληνικές θάλασσες (τράτα και γρι γρι), το σοβαρό πρόβλημα που προκύπτει από την υπεραλιεία με τον κίνδυνο αφανισμού της θαλάσσιας ζωής σε 50 χρόνια, τα προβλήματα που σχετίζονται με τις ιχθυοκαλλιέργειες, τη θαλάσσια ρύπανση από τα σκουριασμένα εγκαταλελειμμένα πλοία στα ναυπηγεία, τα προβλήματα στη θαλάσσια ζωή που προκύπτουν από την αμέλεια των ανθρώπων στην ορθή διαχείριση των απορριμμάτων-λυμάτων, τα θέματα της θαλάσσιας ρύπανσης από την πετρελαιοκηλίδα που έπληξε την αττική ριβιέρα το 2017 κλπ.

Η Ελευσίνα, που βρίσκεται 21 χλμ ΒΔ από την Αθήνα, αποτέλεσε σημαντικότατη πόλη της αρχαιότητας, όπου λειτουργούσε λατρευτικό κέντρο προς τιμήν της θεάς Δήμητρας και της Περσεφόνης και τελούνταν τα Ελευσίνια μυστήρια. Στην Ελευσίνα γεννήθηκε το 515 πΧ ο τραγικός ποιητής Αισχύλος. Στα στενά μεταξύ της Ελευσίνας και της Σαλαμίνας έγινε η ναυμαχία της Σαλαμίνας το 480 πΧ που έκρινε την ιστορική πορεία του αρχαίου ελληνικού κόσμου. Όλη η περιοχή της Ελευσίνας αποτέλεσε τον 20ο αιώνα ένα μεγάλο βιομηχανικό κέντρο που εξαιτίας όμως από το σπουδαίο λιμάνι και τα ναυπηγεία Ελευσίνας δυστυχώς προκλήθηκε σοβαρή ρύπανση στο φυσικό περιβάλλον. Ο ποιητής Νίκος Γκάτσος αποτύπωσε την υποβάθμιση της ποιότητας του φυσικού περιβάλλοντος της Ελευσίνας εξαιτίας της βιομηχανικής δραστηριότητας στο ποίημά του «Ο Εφιάλτης της Περσεφόνης». Φέτος, το 2023, η Ελευσίνα αναδείχθηκε η ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΑ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ, όπου οργανώνονται πολλές πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις. Για όλους αυτούς τους λόγους με τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς των τμημάτων της Στ΄τάξης, τον κ. Πορπόρη και την κ. Μέντζα συναποφασίστηκε η υποβολή αιτήματος για παρακολούθηση του παραπάνω προγράμματος μέσω της κ. Φίλιου, της Υπεύθυνης Σχολικών δραστηριοτήτων της Δ/νσης ΠΕ Κοζάνης και το οποίο έγινε αποδεκτό άμεσα από τον ΚΕ.ΠΕ.Α Ελευσίνας.