Υλοποίηση του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα χρώματα της Σιάτιστας» της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης για την Στ Τάξη

Την Τετάρτη 4-10-2023 υλοποιήθηκε για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄τάξης στο
αρχοντικό Πούλκως το εκπαιδευτικό πρόγραμμα ΤΑ ΧΡΩΜΑΤΑ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ με σκοπό τη γνωριμία των παιδιών με την καλλιτεχνική κληρονομιά της μεταβυζαντινής περιόδου της Σιάτιστας. Επιδίωξη του προγράμματος ήταν να γίνουν τα παιδιά ικανά να ξεχωρίζουν τις διάφορες καλλιτεχνικές δημιουργίες (έργα ξυλογλυπτικής, λιθογλυπτικής, χαλκογραφίας, τοιχογραφίας…), να ευαισθητοποιηθούν σε θέματα προστασίας της πολιτιστικής κληρονομιάς, να γνωρίσουν την ιδιαίτερη αρχιτεκτονική των αρχοντικών και να κατανοήσουν το ιστορικό, κοινωνικό και πολιτικό πλαίσιο της εποχής δημιουργίας των αρχοντικών. Το πρόγραμμα υλοποιήθηκε από ειδικό επιστημονικό προσωπικό και περιλάμβανε εικαστικό εργαστήριο για τα παιδιά, ώστε μέσα από την εικαστική δημιουργία να εξοικειωθούν οι μαθητές με τις καλλιτεχνικές φόρμες της μεταβυζαντινής περιόδου και μέσα από εικαστικό παιχνίδι να διαμορφώσουν μια ιδέα για τα τοπικά ιστορικά γεγονότα και την καλλιτεχνική δημιουργία της εποχής.

Συνοδοί των παιδιών ήταν η κ. Κουγιούφα Μαρία, ο κ. Χασιώτης Αθανάσιος, ο κ. Αμπατζίδης Γεώργιος, καθώς και η εκπρόσωπος του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων κ. Πολύζου Δέσποινα, την οποία ευχαριστούμε.

Ευχαριστούμε θερμά το επιστημονικό προσωπικό της Εφορείας Αρχαιοτήτων Κοζάνης που έκανε δεκτό το αίτημα της σχολικής μονάδας για την υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος.

Επίσης συγχαίρουμε την Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης και ιδιαίτερα τον αρχαιολόγο κ. Θεοχάρη Τσάμπουρα για την οργάνωση της επιστημονικής ημερίδας «Το Αρχοντικό της Πούλκως και η εποχή του» στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος «Τα χρώματα της Σιάτιστας» το Σάββατο 23/9/2023 στο Βουδούρειο Πολιτιστικό Κέντρο Σιάτιστας, με την οποία δόθηκε η εξαιρετική ευκαιρία σε εκπαιδευτικούς της σχολικής μονάδας να κατατοπιστούν για το ιστορικό πλαίσιο και για τα νέα επιστημονικά δεδομένα γύρω από τον μεταβυζαντινό πολιτισμό της Σιάτιστας.