«ΤΑ ΣΑΡΑΝΤΑ ΚΛΕΙΔΙΑ» του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Κοζάνης

Ο Διευθυντής, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές του 1ου Δημοτικού Σχολείου ευχαριστούν θερμά το διοικητικό συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων που κατέβαλε και φέτος το αντίτιμο για την παρακολούθηση από όλα τα παιδιά του σχολείου μας στις 22 Μαρτίου 2016 της θεατρικής παράστασης «Τα 40 κλειδιά» που οργάνωσε το ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης.

Επρόκειτο για ένα λαϊκό σκυριανό παραμύθι, το οποίο δημοσιεύτηκε το 1943 με τον τίτλο «Η Μαρδίτσα» από τη Νίκη Πέρδικα στο περιοδικό Σκύρος και αργότερα, το 1973, συμπεριλήφθηκε στην ανθολογία «Παραμύθια του λαού μας» του Γιώργου Ιωάννου.

Με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 30 χρόνων από το θάνατο του Γιώργου Ιωάννου το ΔΗ,ΠΕ.ΘΕ Κοζάνης οργάνωσε τη θεατρική απόδοση του συγκεκριμένου παραμυθιού, το οποίο αναφέρεται στη ζωή και στις δυσκολίες της, στην αδερφική αγάπη, στην καλοσύνη και στην ανάγκη για συνεχή αγώνα.

Στο παραμύθι εντοπίζονται στοιχεία των κλασικών παραμυθιών (ο χήρος βασιλιάς, η βασίλισσα-μάγισσα, η ορφανή καλή πανέμορφη βασιλοπούλα) κι αρκετοί κοινοί τόποι με τα κλασικά παραμύθια της Χιονάτης, της Σταχτοπούτας, του Κοντορεβιθούλη κά.

Η δράση είχε ρυθμό καταιγιστικό και οι έξι ηθοποιοί ερμήνευσαν πολλούς διαφορετικούς ρόλους, Με δημιουργική επινόηση και με απλά υλικά η σκηνή μεταμορφωνόταν συνεχώς σε κάποιο διαφορετικό μέρος: σε πυκνό δάσος, σε κάστρο, σε φουρτουνιασμένη θάλασσα κά.

Οι μαθητές ταξίδεψαν στον κόσμο της δημιουργικής φαντασίας και της θεατρικής «μαγείας» κι εξοικειώθηκαν με τη γλώσσα του θεάτρου.