ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΗΣ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑΣ

Στις 24 Μαρτίου 2016 στην αίθουσα τελετών «Αναστάσιος Σπύρου» του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας οργανώθηκε η εκδήλωση τιμής και μνήμης στους αγωνιστές και τις αγωνίστριες της Επανάστασης.

Μετά το απολυτίκιο και την ομιλία του Διευθυντή του σχολείου κ. Γεωργίου Φυτάκη, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών Αγνής Μέντζα και Μαρίας Κουγιούφα έθεσαν το ιστορικό πλαίσιο, απήγγειλαν ποίηση, ερμήνευσαν πολλούς ρόλους ιστορικών προσώπων και τραγούδησαν υπέροχα τραγούδια με την καθοδήγηση του δασκάλου μουσικής του σχολείου μας, κ. Κωνσταντίνου Δημητρίου.

Συγκεκριμένα, η παρουσίαση του ιστορικού πλαισίου από τα παιδιά συνοδεύτηκε με προβολή για τον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου και την Επανάσταση εικαστικών έργων σημαντικών ζωγράφων του 19ου αιώνα (Βρυζάκη, Ντελακρουά κά). Οι μαθητές και οι μαθήτριες του Στ΄1 παρουσίασαν τα θεατρικά δρώμενα «Χορός του Ζαλόγγου» και «Επανάσταση του 1821», ενώ του ΣΤ΄2 τα θεατρικά δρώμενα «Οι κλέφτες» και «Οι Μεσολογγίτισσες». Τα παιδιά απήγγειλαν ποίηση του Αριστοτέλη Βαλαωρίτη και του Διονυσίου Σολωμού και τραγούδησαν τον «Θούριο» του Ρήγα, το «Τσάμικο» του Γκάτσου, αποσπάσματα από τους «Ελεύθερους πολιορκημένους» του Σολωμού και άλλα τραγούδια. Με μουσική συνόδευσαν τα τραγούδια των παιδιών ο κ. Κωνσταντίνος Δημητρίου, ο Στράτος Καραμπατζιάς, ο Νίκος Τσιότσιος και η Ιωάννα Γκούντρα.

Στο τέλος της εκδήλωσης μαθήτριες και μαθητές της Δ΄ τάξης παρουσίασαν παραδοσιακούς χορούς που διδάχθηκαν από τη γυμνάστρια του σχολείου μας κ. Αναστασία Χατζηζήση.

Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλαν και οι εκπαιδευτικοί: θεατρικής αγωγής κ. Βάνα Κεβρεκίδου και πληροφορικής κ. Γιώργος Γκούμας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με τον εθνικό ύμνο.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με τη συνοδεία εκπαιδευτικών κατευθύνθηκαν στον χώρο του Ηρώου για την κατάθεση στεφάνου στη μνήμη των αγωνιστών της λευτεριάς.

Ανήμερα της εορτής του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου και της επετείου της Μεγάλης Επανάστασης αντιπροσωπεία παιδιών παρακολούθησαν τη Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου. Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Στ΄, Ε΄ και Δ΄ συμμετείχαν στην καθιερωμένη παρέλαση.

Τις εκδηλώσεις του Δήμου μας για την επέτειο της Εθνεγερσίας τίμησαν με την παρουσία τους ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Κοζάνης κ. Ιωάννης Γκαμπούρας και ο Σχολικός Σύμβουλος της 5ης Εκπαιδευτικής Περιφέρειας Κοζάνης κ. Ιωάννης Παπαδέλης.