Αρχείο ημέρας 29 Μαΐου 2018

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

ΛΑΟΓΡΑΦΙΚΗ ΕΚΘΕΣΗ

 Έκθεση λαογραφικής τέχνης οργάνωσαν και παρουσίασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄ τάξης την Πέμπτη 24-5-2018 στην αίθουσά τους. Μετά από προετοιμασία στις θεματικές ενότητες της Γλώσσας «Μες στο μουσείο», «Με προσκαλούν και προσκαλώ» και της Μελέτης Περιβάλλοντος «Πολιτισμός» τα παιδιά έφεραν για να εκθέσουν στο σχολείο αντικείμενα από την καθημερινή ζωή προηγούμενων εποχών.

Οι μαθητές ετοίμασαν λεζάντες με την ονομασία των αντικειμένων και πληροφορίες για καθένα από αυτά. Φιλοτέχνησαν αφίσα για να ανακοινώσουν τον χώρο και τον χρόνο λειτουργίας της έκθεσης καθώς και προσκλήσεις προς τους οικείους τους.

Την έκθεση επισκέφθηκαν γονείς και συγγενείς των παιδιών, μαθητές του σχολείου και εκπαιδευτικοί.

Ευχαριστούμε θερμά τους γονείς για τη συνεργασία και τη συμμετοχή τους στη δραστηριότητα.

«Μεταναστευτικά πουλιά»

«Μεταναστευτικά πουλιά»,

ένα  Πρόγραμμα Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης στο Βελβεντό

για τα παιδιά της Β΄ τάξης

 Οι μαθητές της Β ΄τάξης ταξίδεψαν στο Βελβεντό την Πέμπτη 17 Μαΐου για να συμμετέχουν βιωματκά σε πρόγραμμα περιβαλλοντικής εκπαίδευσης του ΚΠΕ Βελβεντού-Σιάτιστας με τίτλο «Μεταναστευτικά πουλιά»,  στα πλαίσια υλοποίησης στο σχολείο εγκεκριμένου  προγράμματος σχολικών δραστηριοτήτων με τίτλο «Η φύση μέσα στην παιδική λογοτεχνία».

Συνοδοί εκπαιδευτικοί των  μαθητών της Β΄ τάξης ήταν η κ. Σαμαρά Ζωή, δασκάλα της Β΄τάξης ο κ. Δούβλος Μιχαήλ.

Αρχικά στον χώρο του ΚΠΕ οι υπεύθυνοι της Παιδαγωγικής Ομάδας παρουσίασαν στα παιδιά με οπτικοακουστικό υλικό το θεωρητικό υπόβαθρο του θέματος, μιλώντας για την πρώτη εμφάνιση των πτηνών στον πλανήτη και την εξέλιξή τους μέσα στον χρόνο και την ταξινόμησή τους σε διάφορες ομάδες ανάλογα με τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά ή τις συνήθειές τους. Μίλησαν ακόμη για  τη ζωή των μεταναστευτικών πουλιών (το ταξίδι, τη διαδρομή, τον προσανατολισμό, τους κινδύνους) κι ακόμη αναφέρθηκαν στα ενδημικά είδη της λίμνης του Πολυφύτου.

Κατόπιν οι μαθητές χωρίστηκαν σε δυο ομάδες -«πελαργοί» και «τρυγόνια»- και μετακινήθηκαν με το λεωφορείο σε παραλίμνια περιοχή όπου και εξασκήθηκαν στον προσανατολισμό με πυξίδα και στη μέτρηση της θερμοκρασίας με θερμόμετρο. Συμπλήρωσαν τις παρατηρήσεις τους σε φύλλα εργασίας και ακολούθησε παρατήρηση των πουλιών με κυάλια και διόπτρες.

Στο τελευταίο μέρος του προγράμματος τα παιδιά συμμετείχαν σε ομαδικά παιχνίδια σχετικά με τη θεματική του προγράμματος: «Κίνδυνοι στη μετανάστευση των πουλιών» και «Το ταξίδι της νανόχηνας».

Ευχαριστούμε θερμά

τον  Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων

που κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης των παιδιών

 και την Παιδαγωγική Ομάδα του ΚΠΕ Βελβεντού-Σιάτιστας

για την άψογη υλοποίηση του προγράμματος.

 

Η Διευθύντρια του σχολείου, οι συνοδοί εκπαιδευτικοί,

οι μαθητές και οι μαθήτριες της Β΄τάξης.

Συνάντηση με το λαϊκό παραμύθι των παιδιών της Β΄ τάξης

Συνάντηση με το λαϊκό παραμύθι των παιδιών της Β΄ τάξης

Με αφορμή τη θεματική ενότητα της γλώσσας «Η πολιτιστική μας κληρονομιά» η Β΄ τάξη προσκάλεσε την κυρία Στέλα Δίκου, συνταξιούχο νηπιαγωγό, να αφηγηθεί ένα λαϊκό παραδοσιακό παραμύθι του τόπου μας. Η κ. Στέλα ανταποκρίθηκε πρόθυμα στην πρόσκληση επισκέφθηκε τους μαθητές στην αίθουσα διδασκαλίας και αφηγήθηκε με πολύ παραστατικό τρόπο το παραμύθι «Οι πονηριές της υπηρέτριας», τίτλος που δόθηκε από τα ίδια τα παιδιά.

Η αφήγηση κέρδισε αμέσως την προσοχή και το ενδιαφέρον των μαθητών. Ακολούθησε συνέντευξη από τους μικρούς δημοσιογράφους της τάξης για τις συνθήκες δημιουργίας και εξέλιξης του λαϊκού παραμυθιού. Τα παιδιά κατέγραφαν τις απαντήσεις για περισσότερη επεξεργασία. Η δραστηριότητα ολοκληρώθηκε σε μια διδακτική ώρα. Στο τέλος η κ. Στέλα κέρασε γλυκά στα παιδιά.

Η Δ/ντρια του σχολείου κ.Στέφου Ζωή, η δασκάλα της Β΄ τάξης κ. Σαμαρά Ζωή και οι μαθητές και οι μαθήτριες της τάξης ευχαριστούν θερμά την κ. Στέλα Δίκου για τη συμβολή της στην υλοποίηση του προγράμματος.