Αρχείο ημέρας 16 Μαΐου 2019

Παρουσίαση «Ένα εκπαιδευτικό τριήμερο στην Αθήνα»

60541474_452903185479667_6416892027413200896_n

Μια όμορφη μάζωξη είχαν οι μαθητές, οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης και οι γονείς τους με τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο το απογευματάκι της Τετάρτης 15 Μαΐου 2019.  Το θέμα της συνάντησης ήταν η παρουσίαση της ταινίας «Ένα εκπαιδευτικό τριήμερο στην Αθήνα».

Στο πλαίσιο της «κλειστής» αυτής εκδήλωσης και στην αρχική του ομιλία ο δάσκαλος των παιδιών μίλησε για την εκδήλωση βράβευσης της ταινίας που πραγματοποιήθηκε στο Ίδρυμα Μιχάλης Κακογιάννης στην Αθήνα. Στη συνέχεια δόθηκαν κάποιες πληροφορίες για την εγγραφή των παιδιών στο Γυμνάσιο με αφορμή τη λήξη του σχολικού έτους και την αποφοίτηση τους από το Δημοτικό Σχολείο.

Με τη συνάντηση αυτή δόθηκε μια καλή ευκαιρία για να γίνει και ο απολογισμός της δράσης «Ένα εκπαιδευτικό τριήμερο στην Αθήνα».  Ένα πρόγραμμα η οργάνωση του οποίου διήρκησε ολόκληρο το σχολικό έτος και υπήρξε στενή συνεργασία μεταξύ του δασκάλου, των μαθητών και των γονέων τους. Ένα σχολικό πρόγραμμα στο οποίο υπήρξε η ενεργός συμμετοχή των παιδιών με την κατασκευή και πώληση ημερολογίων καθώς και με τη λαχειοφόρο αγορά.

Στη συνέχεια ήρθε η ώρα να παρακολουθήσουμε τις όμορφες στιγμές που περάσαμε στην Αθήνα μέσω της ταινίας μας. Όμορφο, χαλαρό κλίμα με ποπ ? κορν και πατατάκια γυρνώντας τον χρόνο ένα μήνα περίπου πριν, με το ταξίδι μας. Στο τέλος της όμορφης αυτής μάζωξης το κάθε παιδί παρέλαβε από τον δάσκαλό του ένα αντίγραφο της ταινίας, ένα όμορφο ενθύμιο από την πρωτεύουσα της Ελλάδος.

Είναι αυτό το σχολείο που ονειρευόμαστε, το σχολείο το οποίο στέκει πάνω σε αξίες και ιδανικά, το σχολείο που μας αξίζει!  

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΤΑΞΕΩΝ Α΄ ΚΑΙ Β΄ ΣΕ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΌ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΜΕ ΤΙΤΛΟ «ΖΩΓΡΑΦΙΖΟΥΜΕ ΤΗ ΦΥΣΗ ΣΤΟ ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΠΟΥΛΚΩΣ»

Η Εφορεία Αρχαιοτήτων Κοζάνης, συμμετέχοντας στην επικοινωνιακή δράση με τίτλο «Πράσινες Πολιτιστικές Διαδρομές»  του Τμήματος Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων και Επικοινωνίας της Δ/νσης Μουσείων του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, οργάνωσε εκπαιδευτική δραστηριότητα για μικρά παιδιά με τίτλο «Ζωγραφίζουμε τη φύση στο Αρχοντικό Πούλκως» σε συνεργασία με το Γραφείο Τουρισμού του Δήμου Βοΐου για την Παρασκευή 10 Μαΐου 2019.

Το σχολείο μας,   στα πλαίσια του εορτασμού της Διεθνούς Ημέρας Μουσείων (18-5-2019), που σύμφωνα με το φετινό θέμα του Διεθνούς Συμβουλίου Μουσείων (ICOM)  θεωρούνται «κόμβοι πολιτισμού», ανταποκρίθηκε άμεσα στην πρόσκλησητης Εφορείας Αρχαιοτήτων και του Γραφείο Τουρισμού του Δήμου μας.

Στο πρόγραμμα συμμετείχαν οι τάξεις Α΄ και Β΄με υπεύθυνες συνοδούς τις κυρίες: Χατζή Θεολογία, Μέντζα Αγνή, Λαφαζάνη Ρένα, Δραγγώγια Σουλτάνα και Κουρπουανίδου Αποστολία.

Το εκπαιδευτικό πρόγραμμα περιλάμβανε ξενάγηση μαθητών και μαθητριών στο συντηρημένο αρχοντικό Πούλκωςκαι εικαστική έκφραση των παιδιών εμπνευσμένη από τα τοπία και τα φυτικά μοτίβα του τοιχογραφικού διάκοσμου του αρχοντικού.

Το Αρχοντικό Πούλκως στη Σιάτιστα, κτισμένο μεταξύ των ετών 1752-1759, αποτελεί εξαιρετικό δείγμα αστικής αρχιτεκτονικής του 18ου αιώνα. Κύριο χαρακτηριστικό του είναι οι περίτεχνες τοιχογραφίες με ζωηρά χρώματα που αναπαριστούν φυτικά μοτίβα, απόψεις πόλεων, φανταστικά τοπία, μυθολογικές σκηνές, ακόμη και προσωπογραφίες. Χαρακτηριστική είναι η οροφή του αρχοντικού που στολίζεται με ρόδακες, άστρα, φρούτα, συχνά σε συνδυασμό με γεωμετρικά σχήματα και άνθη.

20190510_120439_800px2