Αρχείο ημέρας 14 Ιουνίου 2021

ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΜΝΗΜΗΣ ΜΑΡΚΙΔΩΝ ΚΑΙ ΘΕΟΧΑΡΗ ΤΟΥΡΟΥΝΤΖΙΑ

Την Τρίτη 8-6-2021 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄τάξης επισκέφθηκαν τον τόπο μνήμης των Σιατιστινών πρωτεργατών του ξυπνήματος των συνειδήσεων που θα έφερνε «στο βάθος του χρόνου το φως του ΄21».

Μπροστά στη μαρμάρινη πλάκα αφιερωμένη στους Μαρκίδες και στον συμμάρτυρα του Ρήγα Θεοχάρη Τουρούντζια μαθήτριες ανέγνωσαν ποιήματα από τη συλλογή του κ. Νίκου Ποταμίτη «Για τον Ρήγα», εκδ. ΔΩΤΙΟΝ , 2011. Παραθέτουμε κάποια από τα ποιήματα που διαβάστηκαν.

Βλέπω τον Ρήγα να δακρύζει,

τους Μαρκίδες να γιορτάζουν

τη μεγάλη τους στιγμή

και τους συντρόφους τους

ν΄αναρωτιούνται τραγουδώντας

«ως πότε παλικάρια…»

[…]

Ακόμη και στο θάνατο

δεν ήσουν μόνος.

Μαζί σου στη ζωή,

μαζί σου και στο δρόμο

προς του Αχέροντα την όχθη

πορεύτηκαν θαρρετά οι σύντροφοί σου

[…]

Ένας

συν επτά

δεν είναι δα και λίγοι

Σε λίγο δεν θα τους μετρούν

κι ας έχουν πνίξει και τους οχτώ

στα κύματα του ποταμού,

που ακόμη κλαίει το χαμό τους…

Η ίδια δράση επαναλήφθηκε και για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης την Τρίτη 15-6-2021, οι οποίοι ανέγνωσαν ποιήματα του Ν. Ποταμίτη από τη συλλογή «Για τον Ρήγα» στον τόπο μνήμης των Μαρκίδων και του Θ. Τουρούντζια. Συνοδός των παιδιών και υπεύθυνη της δράσης ήταν η Στέφου Ζωή.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΟ ΦΥΤΙΚΟ ΓΕΩΛΟΓΙΚΟ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΟΝΤΟΛΟΓΙΚΟ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΜΑΣ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος και με στόχο τη γνωριμία των παιδιών του Δ2 με τη μοναδική χλωρίδα του Μπούρινου, το γεωλογικό ενδιαφέρον που παρουσιάζει και τους παλαιοντολογικούς θησαυρούς της περιοχής μας έγινε επίσκεψη στους χώρους της Βοτανικής και της Παλαιοντολογικής Συλλογής που στεγάζονται στο Ιστορικό Τραμπάντζειο Γυμνάσιο την Παρασκευή 11-6-2021. Στους χώρους μάς υποδέχτηκε με προθυμία ο κ. Χρήστος Καρακουλάκης, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.