Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού το γνώρισαν μέσα από τα διαδικτυακά μαθήματα του Δεκεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας, με τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο. Έστω κι εξ αποστάσεως, ξεκινώντας μέσα από την οθόνη τους, χαίρονταν να βρίσκουν «θησαυρούς» στο σπίτι τους.
Με την επάνοδό τους στο σχολείο μετά τα Χριστούγεννα, έπαιξαν το αγαπημένο τους παιχνίδι και «ζωντανά» όλοι μαζί.
Δευτέρα 7 Ιουνίου και το θυμήθηκαν πάλι… Ξεκινώντας από την τάξη τους, οδηγήθηκαν στη δάφνη, που φύτεψαν την πρώτη τους μέρα στο Δημοτικό Σχολείο.
Δίπλα ακριβώς στο δέντρο τους, συνάντησαν ένα παλιό πράσινο ξύλινο θρανίο και πάνω εκεί ο θησαυρός… Το «ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΝ» του 1766. Το είχε γράψει ο Σιατιστινός λόγιος δάσκαλος ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Σημειωτέον, είναι το δεύτερο κατά σειρά ελληνικό Αλφαβητάριο. Το γνώρισαν μέσα από ένα αντίγραφό του, το κράτησαν στα χέρια τους, το πήραν στα σπίτια τους και το χάρηκαν. Συνάντησαν λοιπόν ένα βιβλίο διαφορετικό από αυτά της εποχής μας. Μίλησαν για τις διαφορές και προσπάθησαν να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του έργου ενός μεγάλου δασκάλου.
Ο Σιατιστινός δάσκαλος Μιχαήλ Παπαγεωργίου, την εποχή εκείνη, δίδαξε για πολλά χρόνια σε σχολεία της Ελλάδας αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έζησε στην Αυστροουγγαρία, όπου δίδαξε τα παιδιά των απόδημων Ελλήνων.
Υπήρξε ένθερμος δάσκαλος, λόγιος, φιλομαθής, γλωσσομαθής, θεολογικά καταρτισμένος και αρχαιογνώστης, ο οποίος βοήθησε όχι μόνο στη μόρφωση των απανταχού Ελλήνων αλλά και στην πνευματική αναγέννηση του υπόδουλου γένους από τους Τούρκους.
Το 1771, και πάλι στη Βιέννη της Αυστρίας, ο Παπαγεωργίου εκδίδει και το «ΜΕΓΑ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ» ενώ ακολούθησαν και οι επανεκδόσεις αυτού.
Ευχαριστούμε θερμά την ερευνήτρια τοπικής ιστορίας, κα Καλλιόπη Μπόντα, για τις πληροφορίες. Πάντα χρήσιμη στο έργο μας.
Αυτό το απόγευμα τα πρωτάκια μας έχουν επανάληψη στο σπίτι τους… Επανάληψη την Αλφαβήτα, τα φωνήεντα και τα σύμφωνα από το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον». Τις επόμενες ημέρες θα το γνωρίσουν ακόμη καλύτερα.
Ένα μικρό αφιέρωμα στον Σιατιστινό δάσκαλο Μιχαήλ Παπαγεωργίου και τα Αλφαβητάρια που μόρφωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων. Υποσχόμαστε μια ταινία, αφιερωμένη στον ίδιο και το έργο του.
«Κάνε τις ρίζες σου πιο δυνατές»