Αρχείο ημέρας 7 Ιουνίου 2021

Ο κρυμμένος θησαυρός και το Αλφαβητάρι του 1766 από τον Σιατιστινό δάσκαλο Μιχαήλ Παπαγεωργίου

01

Το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού το γνώρισαν μέσα από τα διαδικτυακά μαθήματα του Δεκεμβρίου οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας, με τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο. Έστω κι εξ αποστάσεως, ξεκινώντας μέσα από την οθόνη τους, χαίρονταν να βρίσκουν «θησαυρούς» στο σπίτι τους.

Με την επάνοδό τους στο σχολείο μετά τα Χριστούγεννα, έπαιξαν το αγαπημένο τους παιχνίδι και «ζωντανά» όλοι μαζί.

Δευτέρα 7 Ιουνίου και το θυμήθηκαν πάλι… Ξεκινώντας από την τάξη τους, οδηγήθηκαν στη δάφνη, που φύτεψαν την πρώτη τους μέρα στο Δημοτικό Σχολείο.

Δίπλα ακριβώς στο δέντρο τους, συνάντησαν ένα παλιό πράσινο ξύλινο θρανίο και πάνω εκεί ο θησαυρός… Το «ΑΛΦΑΒΗΤΙΚΟΝ ΒΙΒΛΙΑΡΙΟΝ» του 1766. Το είχε γράψει ο Σιατιστινός λόγιος δάσκαλος ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΓΕΩΡΓΙΟΥ. Σημειωτέον, είναι το δεύτερο κατά σειρά ελληνικό Αλφαβητάριο. Το γνώρισαν μέσα από ένα αντίγραφό του, το κράτησαν στα χέρια τους, το πήραν στα σπίτια τους και το χάρηκαν. Συνάντησαν λοιπόν ένα βιβλίο διαφορετικό από αυτά της εποχής μας. Μίλησαν για τις διαφορές και προσπάθησαν να κατανοήσουν τη σπουδαιότητα του έργου ενός μεγάλου δασκάλου.

02 03 04 05

Ο Σιατιστινός δάσκαλος Μιχαήλ Παπαγεωργίου, την εποχή εκείνη, δίδαξε για πολλά χρόνια σε σχολεία της Ελλάδας αλλά το μεγαλύτερο μέρος της ζωής του έζησε στην Αυστροουγγαρία, όπου δίδαξε τα παιδιά των απόδημων Ελλήνων.

Υπήρξε ένθερμος δάσκαλος, λόγιος, φιλομαθής, γλωσσομαθής, θεολογικά καταρτισμένος και αρχαιογνώστης, ο οποίος βοήθησε όχι μόνο στη μόρφωση των απανταχού Ελλήνων αλλά και στην πνευματική αναγέννηση του υπόδουλου γένους από τους Τούρκους.

Το 1771, και πάλι στη Βιέννη της Αυστρίας, ο Παπαγεωργίου εκδίδει και το «ΜΕΓΑ ΑΛΦΑΒΗΤΑΡΙΟ» ενώ ακολούθησαν και οι επανεκδόσεις αυτού.

Ευχαριστούμε θερμά την ερευνήτρια τοπικής ιστορίας, κα Καλλιόπη Μπόντα, για τις πληροφορίες. Πάντα χρήσιμη στο έργο μας.

Αυτό το απόγευμα τα πρωτάκια μας έχουν επανάληψη στο σπίτι τους… Επανάληψη την Αλφαβήτα, τα φωνήεντα και τα σύμφωνα από το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον». Τις επόμενες ημέρες θα το γνωρίσουν ακόμη καλύτερα.

Ένα μικρό αφιέρωμα στον Σιατιστινό δάσκαλο Μιχαήλ Παπαγεωργίου και τα Αλφαβητάρια που μόρφωσαν γενιές και γενιές Ελλήνων. Υποσχόμαστε μια ταινία, αφιερωμένη στον ίδιο και το έργο του.

«Κάνε τις ρίζες σου πιο δυνατές»

06 07 08 09 10

 

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Στη φετινή εγκύκλιο του Υ.ΠΑΙ.Θ για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος αναφέρονται μεταξύ άλλων τα εξής:

Η Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος θεσμοθετήθηκε από τον ΟΗΕ το 1972 με στόχο την ευαισθητοποίηση της παγκόσμιας κοινότητας για το περιβάλλον. Το φετινό σύνθημα είναι «Επανασχεδιασμός, αναδημιουργία, αποκατάσταση» και εστιάζει στην αποκατάσταση της ισορροπίας των οικοσυστημάτων. Από τα Ηνωμένα Έθνη εγκαινιάζεται φέτος μια δεκαετία διεθνούς δράσης για την αποκατάσταση και αναβίωση κατεστραμμένων οικοσυστημάτων. Τα φυσικά οικοσυστήματα έχουν πρωταρχική σημασία για την επιβίωσή μας, διότι ο αέρας, το νερό, τα τρόφιμα, το κλίμα προϋποθέτουν υγιή οικοσυστήματα. Ακόμη ίσως χρειαστούν και αλλαγές στις διατροφικές μας συνήθειες για την εξασφάλιση της ευεξίας μας και τη βιώσιμη ανάπτυξη.

Ώρα να κάνουμε πράσινες τις γειτονιές! Να προσέξουμε τις θάλασσες, τα ποτάμια, τις λίμνες!

Με την ευκαιρία της Παγκόσμιας Ημέρας για το Περιβάλλον μαθητές και μαθήτριες του σχολείου οργάνωσαν διάφορες δραστηριότητες.

Μαθήτριες και μαθητές της Στ΄ τάξης δημιούργησαν «εικαστικές αγκαλιές» για τα όμορφα δέντρα που εργάζονται ακατάπαυστα για εμάς εξασφαλίζοντας οξυγόνο, δροσιά, χαρίζοντας αισθητική ομορφιά, συγκρατώντας το έδαφος κι εμπλουτίζοντάς το, εμποδίζοντας τη διάβρωση και την αποψίλωση της γης. Τα παιδιά αγκάλιασαν δέντρα της αυλής του σχολείου, αλλά και δέντρα του δημόσιου δρόμου καθώς και μια λεύκα-μνημείο της φύσης που είναι πια ξερή, ευχαριστώντας τη για τη σημαντική της προσφορά μέχρι τώρα.

Μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ τάξης δημιούργησαν μια έκθεση εικαστικών έργων με θέμα την αντίστιξη μεταξύ του υγιούς περιβάλλοντος και του κατεστραμμένου.

Τη σύγκριση του υγιούς περιβάλλοντος με το κατεστραμμένο είχε θέμα και εικαστικό έργο-κολάζ που δημιούργησαν τα παιδιά του Ολοήμερου Προγράμματος.

Η Γ΄ τάξη δημιούργησε εικαστικά έργα με πεταλούδες και πουλιά ώστε να στολιστεί η πράσινη γωνιά του σχολείου για τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Περιβάλλοντος.

Με ευκαιρία τη γιορτή του Περιβάλλοντος οι τάξεις του σχολείου έκαναν και περίπατο στα όμορφα ξωκλήσια της πόλης μας ως εξής: Οι τάξεις: Β΄, Δ1 και Στ΄ στον προφήτη Ηλία και οι τάξεις Α΄, Γ΄, Δ2 και Ε΄ στον Άγιο Ιωάννη.

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ΤΑΞΗΣ ΣΤΟ ΕΚΚΛΗΣΙΑΣΤΙΚΟ ΜΟΥΣΕΙΟ

Έχοντας μελετήσει στίχους του Ν. Ποταμίτη από τη συλλογή «Εν Σιατίστη» κι επειδή το βιβλίο Θρησκευτικών της ΣΤ΄τάξης περιλαμβάνει εκτενή αναφορά στη βυζαντινή και μεταβυζαντινή τέχνη και συγκεκριμένα στη ζωγραφική (Παλαιολόγεια, Μακεδονική και Κρητική Σχολή), στη χρυσοχοΐα, αργυροτεχνία, μεταλλοτεχνία, ξυλογλυπτική, χρυσοκεντητική, αλλά και στους χειρόγραφους κώδικες με τα εξαίσια δείγματα μικροτεχνίας, οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης με τη συνοδεία της Στέφου Ζωής επισκέφθηκαν το Εκκλησιαστικό Μουσείο Σιάτιστας για να διαπιστώσουν:

πως η πόλη τους σα φάρος πλέον φάνταζε

που κι άλλους λαούς φωτίζει.

Έτσι το ενδιαφέρον των παιδιών προσέλκυσε το παλαιότερο έκθεμα του Μουσείου που είναι το Ευαγγέλιο από την Αγία Παρασκευή, βιβλιοδετημένο με δέρμα, ξύλο, ασήμι και σμάλτο, ο χρυσοκέντητος επιτάφιος της Αγίας Παρασκευής, ο ξυλόγλυπτος Σταυρός Τέμπλου με τους συμβολισμούς των 4 Ευαγγελιστών, η απεικόνιση της Β΄ Παρουσίας από τον Θεόδωρο Πουλάκη, εκπρόσωπο της Κρητικής σχολής, η Παναγία οδηγήτρα που υποβαστάζει τον Ιησού ο οποίος κρατά την σφαίρα του κόσμου, τα χυτά αντικείμενα μεταλλοτεχνίας, οι αμφίπλευρες εικόνες του χορού πολυελαίου, η λαϊκότροπη απεικόνιση μαθητών του Ιησού σε εικόνες τέμπλου, η υπογραφή του μητροπολίτη Ζωσιμά, ο οποίος συνδέεται με την ακμή της Σιάτιστας και με την υποκίνηση εξέγερσης γύρω στα 1715-6.

Με την επίσκεψη αυτή οι μαθητές κατανόησαν τους στίχους του Ν. Ποταμίτη:

Σιάτιστα

Τους θησαυρούς σου ψηλαφώντας

ο νους μου τρέχει σε ατραπούς και λεωφόρους

που τα παιδιά σου χάραξαν σε Ανατολή και Δύση

αναζητώντας το καλό σε λόγο, τέχνη και πραμάτεια

για να στολίσουν ζηλευτά μόνο τ΄όνομά σου…

Ευχαριστούμε θερμά την υπεύθυνη λειτουργίας του Εκκλησιαστικού Μουσείου κ. Σουζάνα Σιαμσιάρα-Καλαμπούκα που πρόθυμα αποδέχτηκε το αίτημα επίσκεψης. Η κ. Σιαμσιάρα είναι βαθιά γνώστρια της βυζαντινής και μεταβυζαντινής τέχνης και κατατόπισε τα παιδιά στα θέματα που τα ενδιέφεραν, απαντώντας σε όλες τις απορίες τους.

ΕΥΧΑΡΙΣΤΗΡΙΟ

Ο Σύλλογος Διδασκόντων του σχολείου και το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων ευχαριστούν θερμά τον κ. Σωτήριο Παπά του Αργυρίου που δώρισε στο σχολείο μας μπάλες βόλεϊ, μπάσκετ και ποδοσφαίρου για αθλοπαιδιές, καθώς και σχοινάκια γυμναστικής ώστε να χαρίσει χαρά στα παιδιά και χρήσιμα μέσα στις εκπαιδευτικούς φυσικής αγωγής.
DSCN7096