Αρχείο ημέρας 21 Μαρτίου 2022

Δεκαήμερο κινηματογράφησης αφιερωμένο στον λόγιο εκ Σιατίστης Μιχαήλ Παπαγεωργίου και το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του 1766

01

Η διείσδυση των νέων τεχνολογιών στο σύγχρονο και εκπαιδευτικό περιβάλλον, όπου το σχολείο δεν καταναλώνει απλώς, αλλά δημιουργεί περιεχόμενο, έφερε ένα ακόμη δεκαήμερο κινηματογράφησης για τους μαθητές της Β΄ τάξης του σχολείου μας και του δασκάλου τους, Μιχάλη Δούβλου.

Το 1766 ο Σιατιστεύς λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου βγάζει ένα από τα πρώτα ελληνικά Αλφαβητάρια. Είναι το δεύτερο κατά σειρά εκδιδόμενο ελληνικό Αλφαβητάρι.

Το 2022 οι μαθητές μας δημιουργούν μια ταινία – αφιέρωμα σχετικά με το «Αλφαβητικόν Βιβλιάριον» του 1766 και τον βίο του Μιχαήλ Παπαγεωργίου.

Ένα σενάριο διαφορετικό, παιχνιδιάρικο. Οι μαθητές και οι μαθήτριες, παίζοντας το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, οδηγούνται στο μουσείο σχολικής ζωής, στον επάνω όροφο του σχολείου μας, και τότε όλα αρχίζουν…

Εκεί συναντούν το Αλφαβητάρι και με τον δικό τους τρόπο μας ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή…

Μια καρτέλα που βρίσκουν ανάμεσα στις σελίδες του βιβλίου, οδηγεί τα παιδιά στην ΟΔΟ ΜΙΧΑΗΛ ΠΑΠΑΓΕΩΓΡΙΟΥ στη Σιάτιστα, έναν δρόμο γεμάτο ιστορία, γεμάτο γράμματα.

Μια άλλη καρτέλα μεταφέρει τους μαθητές μας στο ΑΡΧΟΝΤΙΚΟ ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΙΔΗ – ΝΕΡΑΝΤΖΟΠΟΥΛΟΥ. Από εκεί μας ενημερώνουν για το ηρωελεγείο (αφιέρωση) που άφησε σε ένα βιτρό ο Σιατιστεύς λόγιος Μιχαήλ Παπαγεωργίου στους πρώτους ιδιοκτήτες του αρχοντικού, την οικογένεια Χατζηγιαννίδη.

Τα δευτεράκια μας τρέχουν και στη Δημόσια Κεντρική Ιστορική Βιβλιοθήκη Σιάτιστας «ΜΑΝΟΥΣΕΙΑ». Μοναδική εμπειρία μιας και πιάνουν στα χέρια τους ένα άλλο Αλφαβητάρι του Παπαγεωργίου, το «Μέγα Αλφαβητάριον», έκδοση του 1806. Το αυθεντικό! (Λόγω των υγειονομικών πρωτοκόλλων, απαγορεύεται η επίσκεψη ως σχολείο και στο κομμάτι αυτό συμμετείχαν λίγοι μαθητές)

Στη συνέχεια μεταφερόμαστε σε κάτι δικό μας. Στο δέντρο της ΑΛΦΑΒΗΤΑΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ θυμόμαστε το στιχάκι – αφιέρωμα που δημιουργήσαμε πέρσι για το γράμμα Πι (Παπαγεωργίου Μιχαήλ).

Η επόμενη καρτέλα μας οδηγεί στο ΣΧΟΛΙΚΟ ΒΙΒΛΙΟ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ κι από εκεί διαβάζουμε την αναφορά στον Σιατιστινό λόγιο Παπαγεωργίου στο κεφάλαιο σχετικά με τους δασκάλους του γένους.

Κατόπιν, μέσα από το ΑΡΧΕΙΟ ΤΗΣ ΕΡΤ, παρακολουθούμε απόσπασμα από εκπομπή – αφιέρωμα στον Ρήγα Φεραίο και διδασκόμαστε για τον ρόλο των μορφωμένων Ελλήνων στην Επανάσταση του 1821.

Τέλος, για να λήξει το κυνήγι του κρυμμένου θησαυρού, λύνουμε ένα ΠΑΖΛ. Είναι το ΒΡΑΒΕΙΟ ΠΡΟΣΠΑΘΕΙΑΣ, γιατί αυτό μετράει.

Πολλά τα κομμάτια του παζλ της ιστορίας της Σιάτιστας κι αρκετά από αυτά ακόμη κρυμμένα. Μια προσπάθεια του σχολείου μας να ξετρυπώσει θησαυρούς και να κάνει γνωστό το έργο του εκ Σιατίστης λόγιου Μιχαήλ Παπαγεωργίου.

Ένας δεκαήμερος αγώνας για τα δευτεράκια μας, ένα δεκαήμερο μιας ακόμη δημιουργίας – αφιέρωσης σε φωτισμένους ανθρώπους του τόπου μας.  Εύγε σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες!

Θερμές ευχαριστίες σε όσους άπλωσαν το χέρι τους για βοήθεια και σε αυτή την προσπάθειά μας. Θα υπάρξει αναλυτική αναφορά με τη δημοσίευση της ταινίας!

02 04 05 06 07 08 09 11 12 13 14 15 16