Αναπαράσταση παραδοσιακού σιατιστινού γάμου

01Αναπαράσταση παραδοσιακού σιατιστινού γάμου στην πλατεία της Γεράνειας πραγματοποίησαν την Παρασκευή 18 Μαΐου 2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε? τάξης του σχολείου μας στα πλαίσια του σχολικού προγράμματος «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα». Τα παιδιά σαν «καναγκαιρίσιοι» Σιατιστινοί και με ύφος πραγματικών αρχόντων πήραν στα σοβαρά τον ρόλο τους και βγήκε ένα αποτέλεσμα πολύ όμορφο. 02     Αρχικά, οι «νεόνυμφοι», το «φλάμπουρο», οι κουμπάροι, τα πεθερικά, , οι μπράτιμοι, η προξενήτρα, οι συγγενείς, φίλοι και φίλες του «ζευγαριού» κατευθύνθηκαν από το σημείο του καμπαναριού της Αγίας Παρασκευής προς την πλατεία υπό τους ήχους των χάλκινων της ορχήστρας του Χάρη Σαλαγκιώτη. Στη συνέχεια ακολούθησε ο «Τρανός χορός». Οι μαθητές και οι μαθήτριες με τον χορό και το τραγούδι τους κατάφεραν να συγκινήσουν τον απλό κόσμο που βρέθηκε στη Γεράνεια την ώρα εκείνη. Κατόπιν, οι μαθήτριες της τάξης μας χόρεψαν τον παραδοσιακό σιατιστινό χορό «Σούστα» ενώ ακολούθησε και ο «Ζάραμος» από όλα τα παιδιά της τάξης. Η εξαιρετική παρουσία των παιδιών στον χορό είναι αποτέλεσμα δουλειάς χρόνων της γυμνάστριας του σχολείου μας κυρίας Χατζηζήση Αναστασίας.03     Ευχαριστούμε τους γονείς των παιδιών που επιμελήθηκαν τον κατάλληλο ρουχισμό και μας ταξίδεψαν στην τότε εποχή καθώς και το κατάστημα του κ.Νίκου Φίλιου για το «νυφικό» της μαθήτριας.    04Ακόμη, ευχαριστούμε τον Δήμο Βοΐου και το Α.Τ Βοΐου για το κλείσιμο του ρεύματος ανόδου στην πλατεία της Γεράνειας και συγγνώμη για όποια αναστάτωση προκλήθηκε στους Σιατιστινούς οδηγούς λόγω των κυκλοφοριακών ρυθμίσεων.

05     Ευχαριστούμε θερμά και την ορχήστρα «Παύλος Μελάς» του Χάρη Σαλαγκιώτη για την αφιλοκερδή συμμετοχή της στο δρώμενο καθώς και τον απλό κόσμο που στήριξε την προσπάθεια των παιδιών.
Επιπλέον, στέλνουμε ευχαριστίες στον κ. Μητράγκο Ιωάννη για την κάλυψη των εξόδων μετακίνησης των μελών της ορχήστρας.

06

     Το συγκεκριμένο δρώμενο ήταν ένα μικρό κομμάτι γυρισμάτων της ταινίας ? οδοιπορικού που ετοιμάζει η ΟΜΑΔΑ Ε? του σχολείου μας. Βασικό χαρακτηριστικό της προσπάθειας αποτελεί το μεράκι και ο ζήλος των παιδιών. Επί 4 εβδομάδες περπατήσαμε και γνωρίσαμε διάφορες «γωνιές» της πατρίδας μας: ιστορία, αρχοντικά, εκκλησίες, κτίρια, μουσεία, ασχολίες κατοίκων, ήθη-έθιμα, ευεργέτες, απόδημοι, σύλλογοι, αθλητισμός, παραδοσιακά προϊόντα, παραδοσιακοί χοροί. Τα γυρίσματα έλαβαν τέλος και πλέον τα παιδιά ετοιμάζουν τις βαλίτσες για «ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΕ ΜΙΑ ΑΡΧΟΝΤΙΣΣΑ». Μία ταινία, ένα δώρο για κάθε Σιατιστινό, εσωτερικού και εξωτερικού. Έρχεται!

07