«Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα» , ταινία ? οδοιπορικό από την Ε? τάξη

01

              Πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο 09 και 10 Ιουνίου 2018 οι δυο πρώτες προβολές της ταινίας ? οδοιπορικού «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα» από τα παιδιά της Ε? τάξης του σχολείου μας συμβολικά σε ένα κτήριο δωρεάς ευεργετών, στο πολιτιστικό κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη». Το Σάββατο τα παιδιά παρουσίασαν την ταινία στα αγαπημένα τους πρόσωπα. Γονείς, γιαγιάδες, παππούδες, θείοι, νονοί καταχειροκρότησαν την όμορφη προσπάθεια των μαθητών. Την Κυριακή καλεσμένοι ήταν οι επίσημοι και απλός κόσμος της πόλης μας. Η κατάμεστη αίθουσα του Βουδούρειου έδωσε μεγάλη χαρά στα πεμπτάκια του σχολείου μας.
03

05

Αρχικά, η διευθύντρια, κα Ζωή Στέφου, καλωσόρισε τον κόσμο και μίλησε αναφερόμενη στη διδακτική μεθοδολογία ενώ διάβασε και στίχους του Ν. Ποταμίτη σχετικούς με την παρουσίαση των παιδιών. Έπειτα, απηύθυνε χαιρετισμό η πρόεδρος τοπικής κοινότητας Σιάτιστας κα. Καλλιόπη Δάρδα. Στη συνέχεια επί 2 ώρες κι ένα τέταρτο ο κόσμος καθηλωμένος συναντήθηκε μέσω της ταινίας των παιδιών με τη Σιάτιστα: την ιστορία της, τα αυθεντικά αρχοντικά της βγαλμένα από παραμύθι, τις 29 εκκλησίες 17ου αιώνα αξιόλογου αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος, τα κτήρια δωρεάς ευεργετών καθώς και το έργο τους, μουσεία, αμπελουργία, κρασί, γούνες, παραδοσιακά εδέσματα, παραδοσιακοί χοροί, παραδοσιακά παιχνίδια, απόδημοι Σιατιστινοί, Μπούρινος, ήθη ? έθιμα, σύλλογοι, αθλητισμός.

02

04

     Μετά το πέρας του οδοιπορικού τα παιδιά έλαβαν μεγάλο χειροκρότημα από το κοινό ενώ συγκίνησαν τον κόσμο τραγουδώντας το «Είμαστε αλάνια». Στη συνέχεια πήρε τον λόγο η κα Αντιγόνη Δαϊναβά η οποία ευχαρίστησε τον δάσκαλο της τάξης εκ μέρους όλων των γονέων ενώ του απένειμαν και αναμνηστική πλακέτα για την εμψύχωση των παιδιών τους. Στη συνέχεια, εκπρόσωπος των μαθητών της Ε? τάξης, ο εντεκάχρονος μαθητής Νικόλαος Τσιότσιος, ευχαρίστησε τον δάσκαλό του και καταχειροκροτήθηκε από το κοινό με την ομιλία του. Τα παιδιά προχωρώντας σε μια πολύ ευγενική κίνηση χάρισαν στον δάσκαλό τους μια ανθοδέσμη κι ένα λεύκωμα σημειώσεων από το καθένα με τις αναμνήσεις της σχολικής χρονιάς που φεύγει. Η εκδήλωση έληξε με την ομιλία του δασκάλου της Ε? τάξης κ. Δούβλου Δ. Μιχαήλ ο οποίος μεταξύ άλλων μίλησε για την αξία του σχολείου, τα οφέλη του συγκεκριμένου προγράμματος και την ανάδειξη του πλούτου της Σιάτιστας και την όμορφη και πολύ φιλότιμη προσπάθεια των παιδιών ενώ στο τέλος ευχαρίστησε όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος το οποίο αποτελεί σημαντική παρακαταθήκη για την πόλη μας.

08

06

     07

09

10

Aποχωρώντας ο κόσμος είχε την ευκαιρία να γευτεί τα παραδοσιακά σιατιστινά εδέσματα από τον μπουφέ που με πολύ μεράκι ετοίμασαν και για τις δυο ημέρες οι μητέρες των παιδιών αποδεικνύοντας τη σιατιστινή αρχοντιά τους.

11

12

13

15

      Ως συνέχεια του προγράμματος την Παρασκευή 15/06/2018 τα παιδιά εμφανίστηκαν για δέκα λεπτά στην εκπομπή «Καθημερινά και απλά» της ΕΡΤ3 και διαφήμισαν την πόλη μας, τη Σιάτιστα.

16

      Ακόμη, το οδοιπορικό των παιδιών θα προβληθεί σε τοπικούς τηλεοπτικούς σταθμούς ενώ θα επιδιωχθεί και προβολή της σε τηλεοπτικό σταθμό εθνικής εμβέλειας αφού ένας από τους αρχικούς στόχους ήταν και η προβολή της Σιάτιστας. Επίσης, υπάρχουν ήδη επαφές με συλλόγους απόδημων Σιατιστέων ανά τον κόσμο για διοργάνωση εκδηλώσεων και προβολή της ταινίας, ένα δώρο της Ε? τάξης στους ομογενείς μας. Το μεγάλο ραντεβού με την αρχόντισσα Σιάτιστα προγραμματίζεται για τις εκδηλώσεις του δήμου Βοΐου με προβολή της ταινίας στον αύλειο χώρο του Γυμνασίου ? Λυκείου «Γ. Παπαγεωργίου» στις 9 Αυγούστου.

      Ένα ταξίδι όμορφο από την αρχόντισσά μας, τη Σιάτιστα. Ένα ταξίδι του «σήμερα», χρησιμοποιώντας το «χθες», καλά φυλαγμένο για «αύριο». Μια απόδειξη αγάπης για τον τόπο μέσα από πράξεις.