ΣΤΑ ΧΝΑΡΙΑ ΤΟΥ ΑΡΙΣΤΟΤΕΛΗ ΚΑΙ ΤΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ

Την Πέμπτη 23 Μαΐου 2019 πραγματοποιήθηκε η ημερήσια εκπαιδευτική εκδρομή στην οποία συμμετείχαν οι 56 μαθητές και μαθήτριες των τάξεων Ε΄ και Στ΄. Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν η Στέφου Ζωή, ο Πορπόρης Γιάννης, η Κουγιούφα Μαρία και ο Δούβλος Μιχαήλ.

Εκπαιδευτικός προορισμός ήταν η αρχαία Μίεζα, κοντά στον Κοπανό Νάουσας, όπου συναντήθηκαν οι δύο μεγάλες προσωπικότητες που άλλαξαν τον κόσμο: ο Αριστοτέλης και ο Αλέξανδρος.

Πρώτος σταθμός ήταν το Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλη, που ανήκει στον Δήμο Νάουσας, όπου τα παιδιά παρακολούθησαν σύντομη ομιλία και ταινία, ενώ στη συνέχεια οδηγήθηκαν στον χώρο της σχολής του Αριστοτέλη, που αποτελούσε χώρο λατρείας των Ναϊάδων.

Δεύτερος σταθμός ήταν οι δύο μνημειώδεις επισκέψιμοι μακεδονικοί τάφοι στην περιοχή Λευκαδίων, κοντά στο χωριό Κοπανός της Νάουσας: ο μεγαλύτερος τάφος που ανασκάφθηκε ( 8,5 μ Χ 9 μ Χ 10 μ ) ο τάφος της Κρίσεως, δωρικού ρυθμού και ο τάφος των Ανθεμίων, ιωνικού ρυθμού. Οι τάφοι εντυπωσιάζουν με το μέγεθός τους, τις τοιχογραφίες, τις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες (τρίγλυφα, μετώπες, ανθέμια, κοινόκρανα, ημικίονες, μαρμάρινες πόρτες και μαρμάρινα ψευδοπαράθυρα με θυροκάρφια). Ακόμη εντυπωσιάζει και ο τρόπος προστασίας των τάφων.

Τρίτος εκπαιδευτικός σταθμός ήταν το συντηρημένο θέατρο Μίεζας, συνολικής χωρητικότητας 1.500 θεατών, στο οποίο διασώζονται οι πέντε πρώτες σειρές καθισμάτων.

Κατόπιν τα παιδιά ξεκουράστηκαν και ψυχαγωγήθηκαν στην περιοχή Αγίου Νικολάου Νάουσας από τις 13.00 ως τις 17.30 , οπότε έγινε η αναχώρηση για επιστροφή σύμφωνα με το πρόγραμμα, μολονότι γύρω στις 16.00 είχε ξεσπάσει μια ξαφνική, αλλά ευτυχώς περαστική νεροποντή.

Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Ε΄ και Στ΄ και οι γονείς τους

ευχαριστούν θερμά

το ΔΣ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

για την κάλυψη της δαπάνης μεταφοράς όλων των μαθητών

με λεωφορείο του Κτελ Κοζάνης.

Τα παιδιά επιβαρύνθηκαν μόνο με 0,50 ευρώ για την είσοδο στο Πολιτιστικό Κέντρο Σχολής Αριστοτέλη.

01 02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14