ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΤΑΞΗΣ ΣΤΗΝ ΚΑΤΩ ΣΥΝΟΙΚΙΑ

Στις 17-5-2023 η Στ΄τάξη επισκέφθηκε τους Ιερούς Ναούς Αγίας Παρασκευής και Αγίου Νικολάου. Συνοδοί των παιδιών ήταν οι υπεύθυνοι εκπαιδευτικοί των τμημάτων : κ. Μέντζα και κ. Πορπόρης, καθώς και η διευθύντρια του σχολείου κ. Στέφου.

Ο κ. Χρήστος Καρακουλάκης ξενάγησε τα παιδιά, δίνοντας πολλά στοιχεία ιδίως για τον πρώτο ναό που οικοδομήθηκε το έτος 1677. Ο ναός που είναι αφιερωμένος στην Αγία Παρασκευή και στην Αγία Αικατερίνη ξαφνιάζει εσωτερικά με την αποκάλυψη των τρούλων της οροφής, οι οποίοι διατάσσονται σε σχήμα σταυρού, διακρίνεται για το πλήθος των αφηγηματικών παραστάσεων, το εξαιρετικό επίχρυσο τέμπλο και την παράσταση αποτύπωσης σημαντικών μορφών της αρχαίας ελληνικής γραμματείας, που φανερώνει την άνθηση της ελληνικής παιδείας.

Επίσης τα παιδιά πληροφορήθηκαν ότι ο ναός του Αγίου Νικολάου οικοδομήθηκε μετά το 1929, έτος που κατεδαφίστηκε ο αρχικός ναός και αποτελεί έργο του αρχιτέκτονα Εμμανουήλ Μάλαμα. Εντυπωσιάζουν στην όψη του γυναικωνίτη οι αφηγηματικές παραστάσεις με δυτικές επιρροές, καθώς και η μεγάλη παράσταση του Μυστικού Δείπνου στην κόγχη του Ιερού.