Αρχείο ημέρας 22 Μαρτίου 2018

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΟΝ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΜΑΡΑΘΩΝΙΟ ΑΝΑΓΝΩΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗ ΓΑΛΛΟΦΩΝΙΑ

Tο Σάββατο 17 Μαρτίου 2018 οργανώθηκε στο 9ο-12 Δημ. Σχολείο Κοζάνης ο Πανελλήνιος Μαραθώνιος Ανάγνωσης για τη Γαλλοφωνία. Από το σχολείο μας με την ευθύνη, επιμέλεια και προετοιμασία από την καθηγήτρια γαλλικής γλώσσας κ. Βόντσα Αικατερίνη συμμετείχαν: ο μαθητής Κωντσιόγλου Γεώργιος-Άγγελος και η μαθήτρια Στάθη Κρυσταλλία-Μαρία  από την Στ΄ τάξη.  Τα δύο παιδιά διάβασαν αποσπάσματα από τα βιβλία του Ρ. Γκοσινύ «Ο μικρός Νικόλας» και εξασφάλισαν επαίνους.

Η Ε? τάξη στο πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο Κοζάνης

Η Ε? τάξη στο πρότυπο βιοκλιματικό σχολείο Κοζάνης

Το 19ο πρότυπο βιοκλιματικό δημοτικό σχολείο ? νηπιαγωγείο Κοζάνης στην περιοχή της Ζ.Ε.Π επισκέφτηκαν τα παιδιά της Ε? τάξης του σχολείου μας την Πέμπτη 15 Μαρτίου 2018. Η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Ένα σχολείο πολύ πράσινο! Βιοκλιματικό σχολείο και ανανεώσιμες πηγές ενέργειας» του Κ.Π.Ε Βελβεντού ? Σιάτιστας και τους μαθητές συνόδευσαν οι εκπαιδευτικοί του σχολείου μας κα. Σαμαρά Ζωή και κ. Δούβλος Μιχάλης.

Στην αρχή έγινε μια παρουσίαση στα παιδιά από τις υπεύθυνες του Κ.Π.Ε για την αναγκαιότητα της προστασίας του περιβάλλοντος και τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

Στη συνέχεια τα παιδιά χωρίστηκαν σε δυο ομάδες (Αρχιτέκτονες και Οικολόγοι). Οι «Αρχιτέκτονες» ξεναγήθηκαν στους χώρους του κτιρίου και παρατήρησαν τα διαφορετικά σημεία ενός βιοκλιματικού σχολείου με ένα συμβατικό (ενεργειακά τζάμια, περσίδες, σύστημα θέρμανσης, «καπάκια» γεωθερμίας, σύστημα αερισμού των χώρων). Οι «Οικολόγοι», αφού έπαιξαν σχετικά διαδραστικά ? εκπαιδευτικά παιχνίδια, μεταφέρθηκαν στο προαύλιο του σχολείου και μέσα από μακέτες παρατήρησαν τη λειτουργία του φωτοβολταϊκού, της ανεμογεννήτριας και της πυξίδας. Έπειτα, οι ομάδες αντάλλαξαν ρόλο έτσι ώστε όλα τα παιδιά να περάσουν από κάθε στάδιο της παρουσίασης.

Η επίσκεψη ολοκληρώθηκε με το «Φιδάκι», ένα εκπαιδευτικό παιχνίδι ερωτήσεων όπου τα παιδιά το χάρηκαν στο προαύλιο του σχολείου.

Αφού ευχαριστήσαμε θερμά τις υπεύθυνες του Κ.Π.Ε Βελβεντού ? Σιάτιστας για το εξαιρετικό πρόγραμμα τους καθώς και τη διεύθυνση του 19ου δημοτικού σχολείου Κοζάνης για τη φιλοξενία της, πήραμε τον δρόμο της επιστροφής για τη Σιάτιστα.

Η Διευθύντρια, οι εκπαιδευτικοί,

καθώς και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης

ευχαριστούν θερμά

το Δ.Σ του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας

που κάλυψε τα έξοδα μετακίνησης των παιδιών στην Κοζάνη.

Τα παιδιά της Ε? τάξης ως «μικροί βιβλιοθηκονόμοι»

Τα παιδιά της Ε? τάξης ως «μικροί βιβλιοθηκονόμοι»

Τη  Δ.κ.Ι. βιβλιοθήκη Σιάτιστας «Μανούσεια» επισκέφτηκαν την Τρίτη 13 Mαρτίου 2018 οι μαθητές της Ε΄ τάξης του σχολείου μας με τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο στα πλαίσια του εκπαιδευτικού προγράμματος «Μικροί Βιβλιοθηκονόμοι».

Αρχικά έγινε μια παρουσίαση στα παιδιά από τον υπεύθυνο της βιβλιοθήκης κ. Λιάμα Δημήτριο. Τα παιδιά ενημερώθηκαν για  τα υλικά γραφής (πάπυρος, περγαμηνή, χαρτί), την ανακάλυψη της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο, το πρώτο τυπωμένο βιβλίο (Βίβλος) και το δεκαδικό σύστημα αρίθμησης Dewey για την ταξινόμηση των βιβλίων.

Στη συνέχεια, περνώντας από τη θεωρία στην πράξη και αφού χωρίστηκαν σε ομάδες, τα παιδιά έγιναν «μικροί βιβλιοθηκονόμοι» και έκαναν αναζήτηση διαφόρων βιβλίων με βάση τον τίτλο και τις πληροφορίες που αντλούσαν από τη σχετική φόρμα της ιστοσελίδας της βιβλιοθήκης.

Βιβλιοθήκη Σιάτιστας, ένας χώρος γεμάτος πολιτισμό τόσο κοντά μας!
Στηρίζουμε τις δράσεις της, φέρνουμε τα παιδιά κοντά στο βιβλίο!