Αρχείο ημέρας 25 Φεβρουαρίου 2019

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΓΛΩΣΣΑΣ

Η 9η Φεβρουαρίου, ημέρα του θανάτου του εθνικού ποιητή Διονυσίου Σολωμού, έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας (ΦΕΚ Β΄1384/24-4-2017). Με τη θέσπιση του εορτασμού επιδιώκεται η ανάδειξη του θεμελιώδους ρόλου που διαδραμάτισε η ελληνική γλώσσα ανά τους αιώνες, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην εδραίωση του ευρωπαϊκού όσο και του παγκόσμιου πολιτισμού. Με το υπ΄αριθμ΄19890/8-2-2019 έγγραφο του ΥΠΠΕΘ, με το οποίο κλήθηκαν τα σχολεία να προγραμματίσουν εκδηλώσεις από 11 ως 15 Φεβρουαρίου, τονίζεται πως η ελληνική γλώσσα κατά την αρχαιότητα ευτύχησε να καταστεί φορέας μορφοποίησης και μεταβίβασης σημαντικών επιστημονικών θεωριών, φιλοσοφικών θεωρήσεων και λογοτεχνικών κειμένων. Στην ελληνική γλώσσα γράφτηκαν λίγο αργότερα τα πιο σημαντικά κείμενα του Χριστιανισμού για να διαδοθούν σε ολόκληρο τον κόσμο. Στο διάβα των αιώνων υπήρξε καθοριστική η συμβολή της διαμέσου αποθησαύρισης και διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού και επιβιώνει ως τις μέρες μας στη νεότερη εκδοχή της ως μια από τις μακροβιότερες ζωντανές γλώσσες παγκοσμίως.  Η γνώση και η κατανόηση της σημασίας της ελληνικής γλώσσας συνιστά βασική παιδευτική επιδίωξη. Ιδιαίτερα η νέα γενιά μπορεί να ωφεληθεί πολλαπλά αν εξοικειωθεί με την ιστορία και τη χρήση της και αφομοιώσει δημιουργικά τον πλούτο της, γεγονός που θα επιτρέψει στη νέα γενιά να κατανοήσει τη βαθύτερη ουσία του ελληνικού πολιτισμού και την πολυδιάστατη συμβολή της ελληνικής γλώσσας στη δημιουργία του παγκόσμιου πολιτισμού.

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας της ελληνικής γλώσσα διαβάστηκαν από τη διευθύντρια στα παιδιά αποσπάσματα του βιβλίου «Μαθήματα Ελληνικών» των Ζακλίν Ντε Ρομιγύ και Μονίκ Τρεντέ. Οι διδάσκοντες ενέταξαν στη διδασκαλία τους αξιόλογα  δείγματα ποιητικού λόγου,  όπως αποσπάσματα ομηρικού λόγου από Ιλιάδα και Οδύσσεια, αποσπάσματα από τον «Ύμνο εις την Ελευθερία»  του Σολωμού, καθώς κι άλλα ποιήματα του Σολωμού ή άλλων ποιητών.

Τα παιδιά των τάξεων Β΄ και Α΄, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ελληνικής Γλώσσας, εμπνεύστηκαν από τα ποιήματα του Σολωμού «Η Ξανθούλα» και «Γαλήνη» και φιλοτέχνησαν ζωγραφιές.

Η ΞΑΝΘΟΥΛΑ_ΓΑΛΗΝΗ
Αποσπάσματα