Αρχείο ημέρας 18 Απριλίου 2019

Η ταινία μας στους απόδημους της Αθήνας στο ΚΠΙΣΝ

Μοναδικές στιγμές έζησαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας κατά την παρουσίαση της ταινίας τους «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα» στην Αθήνα στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος. Τα παιδιά συνοδευόμενα από την υποδιευθύντρια του σχολείου κα Χατζηζήση Αναστασία, τον δάσκαλό τους κ. Δούβλο Μιχάλη, τις δασκάλες κα Τσιώνη Αλεξάνδρα, κα. Χατζή Θεολογία και κα. Μέντζα Αγνή καθώς και από τους γονείς τους έφτασαν στο ΚΠΙΣΝ γύρω στις 18:30 το απόγευμα της Παρασκευής 12 Απριλίου 2019. Εκεί τους υποδέχτηκαν τα μέλη του Συλλόγου απόδημων Σιατιστέων Αθηνών – Πειραιώς, η Πρόεδρος κα Κασσιανή Δικαιολάκου, η αντιπρόεδρος κα Σούζη Ζιώγου ? Κωνσταντινίδου και η κα Ελένη Σαμαρά. Μέχρι την έναρξη της ταινίας τα παιδιά ξεναγήθηκαν στο Κέντρο, ενημερώθηκαν για τη λειτουργία της Εθνικής βιβλιοθήκης, της Εθνικής λυρικής σκηνής και του πάρκου που στεγάζονται στο ΚΠΙΣΝ ενώ ανέβηκαν τον 8ο όροφο του κτηρίου στο Φάρο όπου με τα κιάλια αποτύπωσαν στο μυαλό τους την Αθήνα πανοραμικά.

Η παρουσίαση ξεκίνησε με το μήνυμα της διευθύντριας του σχολείου κας Ζωής Στέφου το οποίο ανάγνωσε η δασκάλα κα. Αλεξάνδρα Τσιώνη η οποία αναφέρθηκε στη συμβολή των εκπαιδευτικών που ασχολήθηκαν με το συγκεκριμένο πρόγραμμα, τη συμβολή του συλλόγου γονέων και κηδεμόνων ενώ στο τέλος έγινε αναφορά στην προσφορά των ευεργετών για την ολοκλήρωση της δράσης.

Στη συνέχεια, πήρε τον λόγο ο πρόεδρος του πενταμελούς συμβουλίου των μαθητών της ΣΤ΄ τάξης, ο μαθητής Τσιότσιος Νικόλαος ο οποίος ευχαρίστησε τον κόσμο για την παρουσία τους στο Ίδρυμα Νιάρχος και έβγαλε έντονα το συναίσθημα της περηφάνιας για τη Σιάτιστα διαβάζοντας το ποίημα «Σιάτιστα» με το οποίο βραβεύτηκε με το τρίτο βραβείο στον πανελλήνιο και παγκύπριο διαγωνισμό Ποίησης και Διηγήματος.

Έπειτα ο δάσκαλος των μαθητών της Στ΄ τάξης και υπεύθυνος του σχολικού προγράμματος που τρέχει για δεύτερη συνεχή χρονιά, κ. Μιχάλης Δούβλος, μίλησε για τη σημασία της εκδήλωσης τόσο για τα παιδιά όσο και για τους απόδημους Σιατιστινούς της Αθήνας ενώ στη συνέχεια αναφέρθηκε στην πραγματοποίηση της ταινίας και τα οφέλη του εν λόγω προγράμματος για τα παιδιά. Επίσης έγινε αναφορά στους ανθρώπους που συνέβαλαν στη δημιουργία της ταινίας αλλά και στις υπόλοιπες δράσεις που έγιναν και αφορούσαν το ίδιο σχολικό πρόγραμμα. Λίγο πριν το τέλος της ομιλίας του ο δάσκαλος σημείωσε την αξία της προσφοράς των ευεργετών για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης.

Στη συνέχεια τα παιδιά παρέδωσαν τιμητική ευχαριστήρια πλακέτα στις κυρίες του Συλλόγου, Δικαιολάκου Κασσιανή, Κωνσταντινίδου ? Ζιώγου Σούζη και Σαμαρά Ελένη για την τόσο θερμή τους φιλοξενία τόσο στο Κέντρο Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος όσο και στα γραφεία του συλλόγου.

Στην ομιλία της η Πρόεδρος του Συλλόγου κα Δικαιολάκου, εμφανώς συγκινημένη ευχαρίστησε όλους για την τιμή που έγινε προς τα μέλη του συλλόγου με την παρουσίαση της ταινίας στην Αθήνα και ζήτησε πολύ ευγενικά από τα παιδιά να ασχολούνται με την παράδοση. Τέλος μας ευχαρίστησε για τον «αέρα» που φέραμε από τη Σιάτιστα και μίλησε για την ανυπομονησία τους να μας γνωρίσουν.

Άλλη μια έκπληξη από την πλευρά του Συλλόγου απόδημων μας περίμενε με την ευχαριστήρια πλακέτα που παρέδωσαν οι κυρίες στα παιδιά , μια πλακέτα που θα μείνει στο σχολείο για να θυμίζει την όμορφη αυτή εκδήλωση στην Αθήνα.

Στη συνέχεια τα παιδιά παρέδωσαν τιμητική ευχαριστήρια πλακέτα στην οικογένεια Γεώργιου Κωνσταντινίδη και Σούζης Ζιώγου ? Κωνσταντινίδου για την οικονομική στήριξή τους με την κάλυψη των εξόδων για την ενοικίαση της αίθουσας «Πύργος Βιβλίων» στο ίδρυμα Νιάρχος καθώς και για το μπουφέ που ακολούθησε στα γραφεία του Συλλόγου. Το ζεύγος Κωνσταντινίδη, εμφανώς συγκινημένοι, παρέλαβαν την πλακέτα αγκαλιάζοντας τα παιδιά.

Μετά τις ομιλίες, ήταν η ώρα της παρουσίασης της ταινίας όπου οι θεατές με ιδιαίτερη προσήλωση παρακολούθησαν. Η ταινία των παιδιών άγγιξε με το παραπάνω τους Σιατιστινούς που ζουν στην Αθήνα. Σύμφωνα με τα λόγια τους , τους γύρισε χρόνια πίσω σε εκείνη τη Σιάτιστα της ανάπτυξης. Κάθε φορά η πατρίδα μας είναι πιο ποθητή όταν βρισκόμαστε μακριά αυτής.

Λίγο πριν το τέλος της ταινίας τα παιδιά τραγούδησαν το «Είμαστε αλάνια» του Τσιτσάνη και ο κόσμος τα καταχειροκρότησε για την όμορφη προσπάθειά τους.

Με το τέλος της ταινίας ακολούθησαν τα λόγια αγάπης των απόδημων Σιατιστινών προς όλους μας, λόγια που έδειχναν την άκρατη σκέψη  τους για τον τόπο.

Στη συνέχεια οι μητέρες των μαθητών μοίρασαν στους απόδημους παραδοσιακά σιατιστινά σαλιάρια ως ένδειξη ευχαρίστησης για τη ζεστή φιλοξενία τους.

Κατόπιν επιβιβαστήκαμε στο λεωφορείο και μεταφερθήκαμε στα γραφεία του Συλλόγου στο κέντρο της Αθήνας όπου μας υποδέχτηκαν πολύ θερμά στην είσοδο των γραφείων  δίνοντας μας το πρώτο κέρασμα , ένα σακουλάκι με γλυκίσματα κι ένα συγκινητικό καρτελάκι για το καλωσόρισμα. Στη συνέχεια, ως γνήσιοι παραδοσιακοί Σιατιστινοί μας «φίλεψαν» με τον πλούσιο μπουφέ με διάφορα εδέσματα και ποτά.  Είμαστε ειλικρινά ευγνώμονες.

Περνώντας τα χρόνια, πολλές από τις εικόνες που την Παρασκευή σχηματίστηκαν μπροστά μας θα σβήσουν απ΄ το μυαλό μας. Απ΄ την καρδιά μας όμως τα συναισθήματα που γεννήθηκαν μέσα μας δεν θα σβήσουν ποτέ. Αυτή η όμορφη συνάντηση του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας με τους απόδημους Σιατιστινούς στην Αθήνα σηματοδοτεί σύσφιξη σχέσεων και από μόνη της γεννά χαρά, εκτίμηση, ευγνωμοσύνη που δύσκολα σβήνουν.

Θερμά συγχαρητήρια στους μαθητές και μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του σχολείου μας. Μας έκαναν υπερήφανους με την ταινία τους. Διαφήμισαν τη Σιάτιστα με ένα πολύ όμορφο τρόπο στην πρωτεύουσα της Ελλάδας, την Αθήνα. Πάντα επιτυχίες να έχουν όλοι τους στη ζωή τους.

01 02 03 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15 17 18 19 20 21 22 23 24 25 26 27 28 29

18 Απριλίου: Ημέρα πολιτιστικής κληρονομιάς, μνημείων και τοποθεσιών (ταινία)

Με αφορμή την 18η Απριλίου , ημέρα Πολιτιστικής κληρονομιάς, μνημείων και τοποθεσιών οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄ τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας με τον δάσκαλό τους κ. Μιχάλη Δούβλο δημοσιεύουν το σχετικό κομμάτι από την ταινία τους «Σιάτιστα: Ένα ταξίδι σε μια αρχόντισσα». Ένα κομμάτι της ταινίας διάρκειας 40 λεπτών αφιερωμένο στα αρχοντικά, τις εκκλησίες, τα μνημεία και τις τοποθεσίες της Σιάτιστας.

Αυτό θα πει «Παράδοση»: Χρησιμοποιούμε γνώσεις, βιβλία, εικόνες, ανθρώπους, βάζουμε αγάπη, μεράκι και κόπο, κάνουμε χρήση των νέων τεχνολογιών και δημιουργούμε με τον τρόπο μας μια ταινία που θα παραδοθεί στις επόμενες γενιές.

Κάντε κλικ εδώ για να παρακολουθήσετε την ταινία των παιδιών

ENΙΣΧΥΣΗ ΤΟΥ ΚΟΙΝΩΝΙΚΟΥ ΠΑΝΤΟΠΩΛΕΙΟΥ

Oι μαθητές και οι μαθήτριες του σχολείου ανταποκρίθηκαν στην με αριθμό πρωτοκόλλου 3264/26-3-2019 έκκληση του Κοινωνικού Παντοπωλείου του Δήμου Βοΐου για ενίσχυσή του ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Οι μαθητές συγκέντρωσαν οχτώ κιβώτια υλικού και συγκεκριμένα 1 κιβώτιο ρύζι, 2 κιβώτια ζυμαρικά, 1 κιβώτιο γάλατα εβαπορέ, 1 κιβώτιο χαρτικά-απορρυπαντικά, 1 κιβώτιο όσπρια, 1 κιβώτιο ζάχαρη κι αλεύρι και 1 κιβώτιο μπισκότα, που παραδόθηκαν στο Κοινωνικό Παντοπωλείο στις 16 Απριλίου 2019.