Αρχείο ημέρας 9 Απριλίου 2019

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ

Την Τρίτη 2 Απριλίου 2019 εορτάστηκε στο σχολείο η Παγκόσμια Ημέρα Παιδικού Βιβλίου.

Μαθητές και μαθήτριες της Ε΄ και της Β΄ τάξης σε συνεργασία παρουσίασαν με τεχνική κουκλοθέατρου το λαϊκό παραμύθι «Ο ποντικός και η θυγατέρα του». Επίσης παρουσίασαν σε επανάληψη το παραμύθι «Οι εφτά χρωματιστοί ιππότες» (που είχε παρουσιαστεί και στο αφιέρωμα κατά του ενδοσχολικού εκφοβισμού).

Στη συνέχεια 45 μαθητές και μαθήτριες του σχολείου μας βραβεύτηκαν με βραβεία φιλαναγνωσίας.

Την επιμέλεια της εκδήλωσης είχε η Στέφου Ζωή, ενώ πολύ σημαντική βοήθεια προσέφεραν η Δραγγώγια Σουλτάνα και η Κουρπουανίδου Αποστολία.

Επίσης η Α΄ τάξη του σχολείου με τις δασκάλες κ. Χατζή Θεολογία και κ. Λαφαζάνη Ρένα ανταποκρίθηκαν στην πρόσκληση της Δημόσιας Κεντρικής Ιστορικής Βιβλιοθήκης Σιάτιστας «Μανούσεια» για συμμετοχή σε εκδήλωση παρουσίασης παιδικού βιβλίου με τον τίτλο «Αντάμα» του Θεόδωρου Παπαϊωάννου στα πλαίσια του εορτασμού της Παγκόσμιας Ημέρας Παιδικού Βιβλίου.

ΤΟ ΠΑΖΛ ΤΟΥ ΑΥΤΙΣΜΟΥ?ΕΝΩΣΕ ΤΗ ΔΥΤΙΚΗ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ

Η Ε ΄τάξη του σχολείου μας με τους εκπαιδευτικούς κ. Πορπόρη Ιωάννη και κ. Κουγιούφα Μαρία και με την υποστήριξη της κ. Χατζηζήση Αναστασίας, υποδιευθύντριας του σχολείου, συμμετείχαν στην προγραμματισμένη δράση «Το παζλ του αυτισμού ?ενώνει τη Δυτική Μακεδονία» του Κέντρου Ημέρας για παιδιά, εφήβους και νεαρούς ενήλικες με διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού Ν. Καστοριάς, την Παρασκευή 29 Μαρτίου 2019.

Η δράση πραγματοποιήθηκε στο ανοιχτό γήπεδο ποδοσφαίρου στους Μανιάκους Καστοριάς, με την επιδίωξη να σχηματιστεί ένα μεγάλο παζλ διαστάσεων 17 μέτρων επί 9,90 μέτρα με τη μεγαλύτερη συμμετοχή ανθρώπων για να καταχωρηθεί στα Ρεκόρ Γκίνες. Αναφέρθηκε πως στη δράση συμμετείχαν συνολικά 1702 παιδιά από σχολεία των τεσσάρων νομών της Δυτικής Μακεδονίας, στα οποία προηγουμένως μοιράστηκαν μπλούζες και καπέλα για τη συμμετοχή τους στη σύνθεση του παζλ.

Για τη συμμετοχή στην εγκεκριμένη αυτή δράση τα παιδιά της Ε΄ τάξης είχαν σχηματίσει τέσσερις ομάδες, τις ομάδες Ε΄1α, Ε΄1β, Ε΄2α και Ε΄2β, στις οποίες είχαν δοθεί ήδη από τον Ιανουάριο 2019 κομμάτια παζλ για χρωματισμό και επιμέρους σύνθεση, ύστερα και από την εκτενή ενημέρωση των εκπαιδευτικών της Ε΄ τάξης για τη διαδικασία.

Η συμμετοχή της Ε΄ τάξης στη συγκεκριμένη δράση πραγματοποιήθηκε ύστερα από απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου με στόχο την ευαισθητοποίηση, την αναγνώριση και την αποδοχή της διαφορετικότητας των ατόμων που ανήκουν στη διαταραχή του αυτιστικού φάσματος, την αποτροπή της κοινωνικής απομόνωσης και περιθωριοποίησης αυτών και την υποστήριξη των δεξιοτήτων που επιτρέπουν την κοινωνική ενσωμάτωσή τους.

Η συγκεκριμένη δράση αποτέλεσε το 1ο μέρος του 1ου Πανελλήνιου Φεστιβάλ Αυτισμού από 29 έως 31 Μαρτίου 2019 που οργάνωσε η Εταιρεία Προστασίας Ατόμων με Αυτισμό Δ.Α.Δ.Ν. Καστοριάς.

Σχετικό βίντεο της δράσης δημοσιεύεται στον ιστότοπο: www.tovoion/com/tovoion-tv/tovoion-tv-το-παζλ-του-αυτισμού-ενώνει-τη-δυτ/

ΣΧΕΔΙΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΤΕΧΝΗ ΣΤΗΝ ΤΑΞΗ Ε΄1

Την Παρασκευή 8 Μαρτίου 2019 ο εκπαιδευτικός κ. Πορπόρης Ιωάννης σε συνεργασία με τον εκπαιδευτικό κ. Χρήστο Τσανασίδη υλοποίησαν στην τάξη Ε΄1 σχέδιο εργασίας με θέμα τη λαϊκή τέχνη κι αρχιτεκτονική.

Ευχαριστούμε θερμά τον κ. Τσανασίδη, μελετητή της λαϊκής τέχνης του τόπου μας, συγγραφέα των βιβλίων «Και όμως?οι τοίχοι μιλάνε» και «Η λαϊκή ζωγραφική στη Σιάτιστα» για την πρόθυμη ανταπόκρισή του στην πρόσκληση, ώστε τα παιδιά, με την υλοποίηση του project να προσεγγίσουν με βιωματικό τρόπο όχι μόνο γνώσεις για την πολιτιστική κληρονομιά του τόπου μας αλλά και για την αισθητική της.

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΣΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΘΝΕΓΕΡΣΙΑ

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με συνοδεία εκπαιδευτικών εκπροσώπησαν το 1Ο Δημοτικό σχολείο στην πανηγυρική θεία Λειτουργία και δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου ανήμερα την 25η Μαρτίου, ενώ οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων Δ΄, Ε΄ και Στ΄ συμμετείχαν στην παρέλαση που έγινε στις 11.45 στην οδό Μητροπολίτου Ιακώβου. Στεφάνι δάφνινο κατέθεσε μαθητής του σχολείου μας στο Ηρώο την 22η Μαρτίου, αμέσως μετά την εκδήλωση της Στ΄ τάξης στο Πολιτιστικό Κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη».