Αρχείο ημέρας 11 Δεκεμβρίου 2019

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Την Τρίτη 3 Δεκεμβρίου εορτάστηκε η Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η οποία θεσπίσητκε 27 χρόνια πριν από τον ΟΗΕ και αναγνώστηκε το σχετικό μήνυμα της Υπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Ε΄ τάξης με τον υπεύθυνο εκπαιδευτικό της τάξης τους κ. Κολισιάνη Θωμά δημιούργησαν πόστερ και αφίσες και οργάνωσαν δράση στο σχολείο και στην πλατεία Τρία Πηγάδια με στόχο την ευαισθητοποίηση όλων για τα δικαιώματα των ΑΜΕΑ στην εκπαίδευση, στον πολιτισμό, στον κοινωνικό και πολιτικό βίο. Σήμερα, πάνω από 100 εκατομμύρια παιδιά στον κόσμο, περισσότερα από 80 εκατομμύρια άτομα στην Ευρώπη κι 1 εκατομμύριο άτομα στην Ελλάδα ζουν με κάποια αναπηρία. Χρέος κάθε ευνομούμενου κράτους είναι η ευημερία όλων των ατόμων-πολιτών.

ΕΝΑΡΞΗ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΦΙΛΑΝΑΓΝΩΣΙΑΣ

Ο δάσκαλος της Ε΄ τάξης κ. Κολισιάνης Θωμάς οργάνωσε επίσκεψη των μαθητών και των μαθητριών της τάξης του στη Δημόσια Βιβλιοθήκη Πτολεμαΐδας στα πλαίσια συνεργασίας για υλοποίηση προγράμματος φιλαναγνωσίας. Στο πρόγραμμα αυτό θα αξιοποιηθούν συγκεκριμένοι τίτλοι βιβλίων και θα γίνουν δραστηριότητες δημιουργικής γραφής, κατασκευής εικαστικών έργων κά. Η επίσκεψη οργανώθηκε στις 28 Νοεμβρίου 2019, ημέρα Πέμπτη. Μέρος της δαπάνης μετακίνησης των μαθητών καλύφθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά.

ΓΝΩΡΙΜΙΑ ΜΕ ΤΙΣ ΝΕΕΣ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΤ΄ΤΑΞΗ

Την Παρασκευή 22 Νοεμβρίου 2019 οργανώθηκε επίσκεψη της ΣΤ΄ τάξης στο ΚΠΕ Καστοριάς με στόχο την παρακολούθηση του προγράμματος «ΤΠΕ και Εκπαίδευση για την Αειφορία». Η υλοποίηση του συγκεκριμένου προγράμματος έγινε στο ΑΤΕΙ Καστοριάς από τον υπεύθυνο της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ κ. Ευαγγέλου Σάκη.

Τα παιδιά αρχικά επισκέφθηκαν την Πανεπιστημιακή Βιβλιοθήκη του ΑΤΕΙ όπου τους ξενάγησε ο Σιατιστινός κ. Μπούρσος Αθανάσιος, εξηγώντας τον τρόπο ηλεκτρονικού δανεισμού των βιβλίων και κατόπιν επισκέφθηκαν το τεράστιο αμφιθέατρο των εκδηλώσεων.

Στη συνέχεια, στο εργαστήριο του Τμήματος Επικοινωνίας και Νέων Τεχνολογιών τα παιδιά μυήθηκαν στα επιτεύγματα της τεχνολογίας τρισδιάστατης απεικόνισης. Παρακολούθησαν πρόγραμμα που αφορούσε τα εξής θέματα: από τη σύλληψη της ιδέας της τρισδιάστατης απεικόνισης μέχρι τα τελευταία επιτεύγματα εικονικής και προσαυξημένης πραγματικότητας με την τεχνολογία 3D. Μεταξύ άλλων έπαιξαν με κάμερα 3D, είδαν σαρωτή και σάρωση 3D, κατανόησαν τον τρόπο δημιουργίας των κινούμενων ανθρώπινων μορφών σε ταινίες και ηλεκτρονικά παιχνίδια με τη σάρωση ανθρώπων που φέρουν αισθητήρες, γνώρισαν το πρόγραμμα QR Code, αλλά και διασκέδασαν μεταφερόμενα στην εικονική πραγματικότητα της εποχής δεινοσαύρων ή σε ταράτσες ουρανοξυστών! Το εντατικό αυτό εκπαιδευτικό πρόγραμμα διήρκησε από τις 10.00 ως τις 13.00 κι ενθουσίασε τα παιδιά.

Κατόπιν τα παιδιά επισκέφθηκαν το Ενυδρείο Καστοριάς όπου γνώρισαν τη ζωή των γλυκών νερών της Ορεστιάδας λίμνης.

Συνοδοί εκπαιδευτικοί ήταν: η Στέφου Ζωή, η κ. Κουγιούφα Μαρία και η κ. Χατζηκώστα Χρυσούλα.

Σημαντικό μέρος της δαπάνης μετακίνησης των παιδιών καλύφθηκε από τον Σύλλογο Γονέων και Κηδεμόνων, τον οποίο ευχαριστούμε θερμά. Ευχαριστούμε επίσης θερμά τα μέλη της Παιδαγωγικής Ομάδας του ΚΠΕ Καστοριάς για την εξαιρετική υλοποίηση του προγράμματος καθώς και τον κ. Μπούρτσο Αθανάσιο για την πρόθυμη ξενάγηση στην πανεπιστημιακή βιβλιοθήκη.

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ Ε΄ΤΑΞΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΟΥ ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟΥ

Την Παρασκευή 15 Νοεμβρίου 2019 οργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων «Αναστάσιος Σπύρου» του σχολείου αφιέρωμα για τα γεγονότα στο Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973 από τους μαθητές και τις μαθήτριες της Ε΄ τάξης με την επιμέλεια του εκπαιδευτικού κ. Κολισιάνη Θωμά.

Ο κ. Κολισιάνης Θωμάς αξιοποίησε κυρίως την τεχνική θεάτρου με σκιά, αλλά και το θέατρο με μάσκες για να δημιουργήσει την εντύπωση μεταφοράς στο παρελθόν και την αναπαράσταση του αντιδικτατορικού αγώνα και των επεισοδίων στο Πολυτεχνείο τον Νοέμβριο του 1973.

Το εξαιρετικό αφιέρωμα παρουσιάστηκε αρχικά σε όλους τους μαθητές και τις μαθήτριες του σχολείου και στη συνέχεια στους γονείς των μαθητών.

Στην εκδήλωση του Δήμου Βοΐου για τη φωταγώγηση του χριστουγεννιάτικου δέντρου

01

     Με μια όμορφη παρουσίαση συμμετείχαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης του σχολείου μας στην εκδήλωση που διοργανώθηκε από τον Δήμο Βοΐου για το άναμμα του χριστουγεννιάτικου δέντρου το Σάββατο 7 Δεκεμβρίου 2019.

Με περισσή ζωντάνια και χαρά τα παιδιά του σχολείου μας παρουσίασαν «Το παζλ των Χριστουγέννων στη Σιάτιστα» που περιελάμβανε αφήγηση δικών τους ποιημάτων για τη Σιάτιστα των Χριστουγέννων και κατασκευή ενός σχετικού παζλ. Με την ολοκλήρωση του παζλ, οι μαθητές μέσα σε κλίμα γιορτινό και όλο νόημα τραγούδησαν το «Αξίζει ν΄ αγαπάς», μοιράζοντας σε επισήμους και απλό κόσμο από ένα δωράκι: ένα χαρτάκι με τους στίχους που έγραψαν για τα έθιμα των Χριστουγέννων στη Σιάτιστα.

Μέσα στο κρύο του χειμώνα, οι μαθητές και οι μαθήτριες της Δ΄ τάξης κατάφεραν να ζεστάνουν τις καρδιές των ανθρώπων και να εισπράξουν το θερμό χειροκρότημά τους.

Την εκδήλωση ξεκίνησε η Αντιδήμαρχος Πολιτισμού κα. Πάτρα Νικολέττα ενώ αμέσως μετά ο Δήμαρχος Βοΐου, κ. Ζευκλής Χρήστος, με τον χαιρετισμό του τόνισε τη σημασία της γιορτής των Χριστουγέννων, ευχαρίστησε όσους ενεπλάκησαν με τη συγκεκριμένη εκδήλωση, μεταξύ αυτών και το σχολείο μας, ενώ στη συνέχεια φωταγώγησε το φυσικό χριστουγεννιάτικο δέντρο που κοσμεί την πλατεία του «Τσιστοπούλειου» Δημαρχείου στην πρωτεύουσα του Δήμου, τη Σιάτιστα.

Η Φιλαρμονική του Δήμου μας με τις όμορφες μελωδίες έδωσε άλλο τόνο στην εκδήλωση ενώ στη συνέχεια τα «τεταρτάκια» μας έδωσαν χαρά στον κόσμο, θυμίζοντας ότι τα Χριστούγεννα είναι η γιορτή των παιδιών. Αμέσως μετά, απολαύσαμε τον κόπο της Χορωδίας Γυναικών Σιάτιστας με τα χριστουγεννιάτικα τραγούδια που για άλλη μια φορά στόλισαν όμορφες εκδηλώσεις του Δήμου μας. Η καθ΄ όλα όμορφη, οργανωμένη και φαντασμαγορική εκδήλωση από πλευράς Δήμου, ολοκληρώθηκε με τη συναυλία του μουσικού συγκροτήματος C Real.

Ευχαριστούμε τον Δήμο Βοΐου για την όμορφη εμπειρία που χάρισε στα παιδιά του σχολείου μας. Πλήθος κόσμου γέμισε την πλατεία του Δημαρχείου. Όμορφες αναμνήσεις, συμμετέχοντας σε μια εκδήλωση του Δήμου ανάμεσα στη Φιλαρμονική, τη Χορωδία Γυναικών και τους C Real.

02 03 04 05 06 07 08 09 10 11 12 13 14 15