Αρχείο ημέρας 13 Δεκεμβρίου 2021

ΕΠΙΣΚΕΨΗ ΤΗΣ ΣΤ΄ ΣΤΟ ΠΛΩΤΟ ΜΟΥΣΕΙΟ «ΝΕΡΑΪΔΑ»

Τα παιδιά της Στ΄τάξης είχαν την ευκαιρία να επισκεφθούν διαδικτυακά το Πλωτό Μουσείο «Νεράιδα» την Τετάρτη 8/12/2021 και να σαλπάρουν στον Αργοσαρωνικό και στη χρυσή εποχή του ελληνικού τουρισμού και του ελληνικού κινηματογράφου.

Η μουσειολόγος κ. Σοφία Ξυναριανού που βρισκόταν στο πλοίο υποδέχθηκε τα παιδιά. Τα παιδιά μέσα από το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Νεράιδα: Ένα καράβι γεμάτο ιστορίες!» ενημερώθηκαν για την ιστορία του πλοίου κι εξερεύνησαν τους χώρους του πλοίου. Τις εντυπώσεις τους κατέγραψαν σε καρτ ποστάλ, τις οποίες περιείχε το εκπαιδευτικό πακέτο το οποίο στάλθηκε δωρεάν στο σχολείο, οι οποίες θα ταχυδρομηθούν μέσω ΕΛΤΑ στο μουσείο. Τα παιδιά εντυπωσιάστηκαν από την καλή κατάσταση του ιστορικού πλοίου, τα εκθέματα, τη γέφυρα και το τιμόνι του καπετάνιου, το ημερολόγιο του καπετάνιου κι εξέφρασαν την επιθυμία για μια δια ζώσης επίσκεψη στο πλωτό μουσείο.

Το επιβατηγό «Νεράιδα» αποτελεί σύμβολο της χρυσής εποχής του τουρισμού και διεκδικεί μια θέση στη διαχρονική μνήμη της ελληνικής ακτοπλοΐας και της επιχειρηματικής ιστορίας του τόπου. Ναυπηγήθηκε ως «Laurana» το 1939 στο ιταλικό Fiume και χρησιμοποιήθηκε αρχικά ως επιβατηγό και στη διάρκεια του Β΄Παγκόσμιου Πολέμου ως διασωστικό. Αγοράστηκε το 1949 από τον Γιάννη Λάτση και με το όνομα «Νεράιδα» (προς τιμή του τόπου γέννησης του μετέπειτα πρωθυπουργού Νικολάου Πλαστήρα, ο οποίος ήταν επιβάτης στο 1ο ταξίδι του πλοίου στον Αργοσαρωνικό) δρομολογήθηκε στη γραμμή Πειραιά-Αίγινας-Μεθάνων-Πόρου-Ύδρας-Ερμιόνης-Σπετσών. Μη τακτικοί προορισμοί του ήταν το Λεωνίδιο, η Μονεμβασιά , η Επίδαυρος, το Ναύπλιο και η Σαλαμίνα. Μέχρι τον παροπλισμό του το 1974 εμφανίστηκε σε πλήθος κινηματογραφικών ταινιών.

Μεταξύ των στόχων της δημιουργίας του Πλωτού Μουσείου «Νεράιδα», που χρηματοδοτείται από το Κοινωφελές Ίδρυμα «Ιωάννη Σ.Λάτση», είναι η ανάδειξη της ναυτικής ιστορίας και της παράδοσης της Ελλάδας. Στην ιστοσελίδα www.neraida.org ανακοινώνεται ο τόπος ελλιμενισμού και το ωράριο επισκέψεων. Η είσοδος στο πλωτό μουσείο είναι ελεύθερη.

Υλικό του εκπαιδευτικού φακέλου «Νεράιδα:ένα πλωτό μουσείο»