Αρχείο ημέρας 30 Δεκεμβρίου 2021

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΕΣ ΕΚΠΛΗΞΕΙΣ

Την Πέμπτη 23/12/2021 δεχτήκαμε την επίσκεψη χορωδιακού συνόλου του Μουσικού Σχολείου «Κωνσταντίνος και Ελένη Παπανικολάου» που έψαλε υπέροχα κάλαντα για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄τάξης της σχολικής μονάδας. Τους μαθητές και τις μαθήτριες του Μουσικού σχολείου συνόδευε ο Διευθυντής του σχολείου κ. Τσουμής, ο οποίος μίλησε στους μαθητές και τις μαθήτριες της Στ΄τάξης. Ευχαριστούμε πολύ για την τιμή να μας επισκεφθούν και να μας χαρίσουν τόσο υπέροχες χριστουγεννιάτικες μελωδίες.

Οι μικροί μαθητές και οι μικρές μαθήτριες της Α΄τάξης με την επιμέλεια την κ. Αλεξάνδρας Τσιώνη, αφού εργάστηκαν μεθοδικά αρκετό καιρό, παρουσίασαν την Πέμπτη 23-12-2021 το Αλφάβητο των Χριστουγέννων μέσα σε μια όμορφη χριστουγεννιάτικη ατμόσφαιρα της τάξης με σκηνικό χριστουγεννιάτικες εικόνες στον διαδραστικό πίνακα και όμορφες μελωδίες. Μέσα από τα γράμματα του αλφάβητου παρουσιάστηκε όλη η ιστορία του θαύματος της ενανθρώπισης του Ιησού. Ευχαριστούμε θερμά τα μικρά πρωτάκια και τη δασκάλα τους για το όμορφο δρώμενο για το οποίο απαιτήθηκε μεγάλη προσπάθεια, μελέτη και οργάνωση.

Τις δύο τελευταίες διδακτικές ώρες (5η και 6η) εκπρόσωποι του νέου ΔΣ του Συλλόγου Γονέων μοίρασαν δωράκια-χριστουγεννιάτικες εκπλήξεις σε όλους τους μαθητές της σχολικής μονάδας και πολλές ευχές σε μαθητές κι εκπαιδευτικούς.

Την Πέμπτη 23/12/21 ταχυδρομήθηκαν μέσω ΕΛΤΑ και οι καρτ ποστάλ με πολλές χριστουγεννιάτικες ευχές των μαθητών και των μαθητριών της ΣΤ΄ στο πλωτό μουσείο Νεράιδα.

DSCN7546

Λίγες ημέρες νωρίτερα είχαν ταχυδρομηθεί και εικαστικά έργα των παιδιών της Α΄τάξης με χριστουγεννιάτικες ευχές για την ενθάρρυνση του ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού του Μποδοσάκειου νοσοκομείου που αγωνίζεται σκληρά στη μάχη κατά της πανδημίας.

ΕΤΟΣ ΒΡΕΤΤΑΚΟΥ-ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΣΤΟΝ ΠΟΙΗΤΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΣΤ΄ΤΑΞΗ

Από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Δεκέμβριο η υπεύθυνη εκπαιδευτικός της Στ΄τάξης κ. Κουγιούφα Μαρία σε συνεργασία με την εκπαιδευτικό γαλλικής γλώσσας κ. Χατζηκώστα Χρυσούλα και με τον εκπαιδευτικό της αγγλικής γλώσσας κ. Αμπατζίδη Γεώργιο με αφορμή την Ημέρα Πολυγλωσσίας, οργάνωσαν ένα πολύγλωσσο αφιέρωμα στον ποιητή Νικηφόρο Βρεττάκο, αφού το έτος 2021 χαρακτηρίστηκε Έτος Βρεττάκου επειδή συμπληρώνονται 30 χρόνια από τον θάνατο του ποιητή.

Στη διάρκεια των τριών μηνών οι τρεις εκπαιδευτικοί δίδαξαν στην Στ΄τάξη ποίηση του Νικηφόρου Βρεττάκου στην ελληνική, στη γαλλική και στην αγγλική γλώσσα εστιάζοντας το ενδιαφέρον τους στην ερμηνεία, στην εμβάθυνση και στην αναγνωστική άσκηση.

Τα παιδιά της Στ΄τάξης μελέτησαν λοιπόν ποίηση Βρεττάκου σε τρεις γλώσσες, εμπνεύστηκαν από αυτήν και δημιούργησαν καλλιτεχνικά έργα, έκαναν άσκηση δημιουργικής γραφής συγγράφοντας και τα ίδια ποιητικό λόγο και κατασκευάζοντας μικρά βιβλία ποίησης, ασκήθηκαν στην απαγγελία στις τρεις γλώσσες και τέλος κατέγραψαν τις εντυπώσεις τους από το πρόγραμμα.

Την Τετάρτη 22/12/2021 οι μαθητές και οι μαθήτριες της ΣΤ΄τάξης απήγγειλαν τα ποιήματα του Βρεττάκου: Επιφανής μαρτυρία, Το μεγάλο έργο, Σεμινάριο, Ο σφυγμός, Μάλωμα και Ο άλλος στρατιώτης στην ελληνική, στη γαλλική και στην αγγλική γλώσσα και παρουσίασαν την καλλιτεχνική δουλειά τους στην Γ΄τάξη. Την επόμενη ημέρα, την Πέμπτη 23/12/2021 επανέλαβαν το αφιέρωμα στον Βρεττάκο ξεχωριστά για τις τάξεις Δ1, Ε2 και Ε1.

Ο Βρεττάκος στα ποιήματα που επιλέχθηκαν για διδασκαλία υμνεί την ομορφιά του φυσικού κόσμου, μεταδίδοντας το μήνυμα της αγάπης και της δημιουργικότητας και δηλώνοντας ότι παραμένει στρατιώτης αγάπης και ποίησης ακολουθώντας το φως.

Το συγκεκριμένο πρόγραμμα που υλοποιήθηκε από τους τρεις εκπαιδευτικούς έχοντας γενικότερους στόχους την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της κοινωνικής υπευθυνότητας και της δημοκρατικής κουλτούρας των μαθητών/τριών εντάσσεται στο σχέδιο δράσης της σχολικής μονάδας «Αξίες ζωής για την ενδυνάμωση μιας κουλτούρας συνεργασίας».

Α) Φωτογραφίες από καλλιτεχνικά έργα των παιδιών:

1. Εμπνεύσεις από τη φύση που λάτρεψε ο Βρεττάκος

2. Ένα εικαστικό παζλ από την ποίηση του Βρεττάκου

3. Μικροί αναγνώστες ποίησης

Β) Φωτογραφίες από την εκδήλωση

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού οι τάξεις Α΄, Δ΄1, Δ2 και ΣΤ΄ δημιούργησαν εικαστικά έργα με μηνύματα εκφράζοντας τις ανάγκες-δικαιώματα των παιδιών του κόσμου.

Η δράση αυτή συνδέεται με τον 2ο θεματικό κύκλο των Εργαστηρίων δεξιοτήτων, ο οποίος έχει τον γενικότερο τίτλο «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ-Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη» και για τις τάξεις Α΄και Δ΄αφορά τα ανθρώπινα δικαιώματα, ενώ για την Στ΄τάξη αφορά τη συμπερίληψη: αλληλοσεβασμό και διαφορετικότητα.

Έργα των τάξεων Δ΄1 και Στ΄

Έργα της τάξης Α΄

Έργα της τάξης Δ΄2

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΑΤΟΜΩΝ ΜΕ ΑΝΑΠΗΡΙΑ

Με αφορμή την 3η Δεκεμβρίου, Παγκόσμια Ημέρα Ατόμων με Αναπηρία, η Στ΄τάξη και η Δ1 τάξη σε συνεργασία δημιούργησαν εικαστικά έργα και έργα κολλάζ, με την επιμέλεια των εκπαιδευτικών Διαμαντοπούλου και Κουγιούφα, στέλνοντας μηνύματα για την ευαισθητοποίηση της σχολικής κοινότητας με στόχο την καταπολέμηση στερεοτύπων, προκαταλήψεων και αποκλεισμού και για την προαγωγή του σεβασμού της μαθητικής ετερογένειας.

Η δράση αυτή συνδέεται και με τον 2ο θεματικό κύκλο των Εργαστηρίων δεξιοτήτων, ο οποίος έχει τον γενικότερο τίτλο «Ενδιαφέρομαι και ενεργώ-Κοινωνική συναίσθηση και ευθύνη» και για την Στ΄τάξη αφορά τη συμπερίληψη: αλληλοσεβασμό και διαφορετικότητα, ενώ για τη Δ΄τάξη τα ανθρώπινα δικαιώματα. Οπωσδήποτε η δράση αυτή, επιδιώκοντας την καλλιέργεια της ενσυναίσθησης, της κοινωνικής υπευθυνότητας και της δημοκρατικής κουλτούρας των μαθητών/τριών, εντάσσεται και στο σχέδιο δράσης της σχολικής μονάδας «Αξίες ζωής για την ενδυνάμωση μιας κουλτούρας συνεργασίας», το οποίο υποστηρίζεται από τους/τις εκπαιδευτικούς: Κουγιούφα, Διαμαντοπούλου, Αμπατζίδη, Χατζηκώστα και Γκούμα.