Αρχείο ημέρας 28 Δεκεμβρίου 2018

Η ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου 2018, μετά από τον εκκλησιασμό των μαθητών και των μαθητριών του σχολείου μας, οργανώθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου: «Αναστάσιος Σπύρου» η χριστουγεννιάτικη γιορτή για τους γονείς και συγγενείς των παιδιών των τάξεων Α΄ και Β΄.

Η γιορτή οργανώθηκε από τις εκπαιδευτικούς της Α΄ τάξης : κ. Χατζή Θεολογία και κ. Λαφαζάνη Ρένα και της Β΄ τάξης: κ. Τσιώνη Αλεξάνδρα και κ. Μέντζα Αγνή.

Η γιορτή περιλάμβανε θεατρική απόδοση παραμυθιού (από τη Β΄ τάξη) που αφορούσε την προετοιμασία μιας πολιτείας για τον χριστουγεννιάτικο χορό και την αφάνταστη δουλειά ενός τσαγκάρη. Μέσα από όνειρο του τσαγκάρη ζωντάνεψε η θαυμαστή νύχτα της Γέννησης του Ιησού (από την Α΄ τάξη). Ευτυχώς που οι άγγελοι της φαντασμαγορίας της Γέννησης βοήθησαν τον τσαγκάρη στο τελείωμα της δουλειάς του ώστε τα παπούτσια να είναι έτοιμα για τον χριστουγεννιάτικο χορό!

Τα παιδιά τραγούδησαν εξαίσιες χριστουγεννιάτικες μελωδίες συγκινώντας τους μεγάλους με το πάντα επίκαιρο αίτημα για ειρήνη και για αγάπη.

Στην επιτυχία της εκδήλωσης συνέβαλαν ακόμη: η υποδιευθύντρια κ. Χατζηζήση Αναστασία που επιμελήθηκε τον χορό των «νιφάδων», των «αγγέλων» και των «ευχών», καθώς και το προσωπικό εξειδικευμένης υποστήριξης: η κ. Δραγγώγια Σουλτάνα που ανέλαβε τη δημιουργία σκηνικού με τη βοήθεια της κ. Κουρπουανίδου Αποστολίας.

Η χριστουγεννιάτικη γιορτή παρουσιάστηκε και την επόμενη ημέρα, Παρασκευή 21 Δεκεμβρίου 2018, στους μαθητές και τις μαθήτριες των τάξεων Γ΄, Δ΄, Ε΄ και Στ΄, καθώς και στους εκπαιδευτικούς του σχολείου. Όλοι οι θεατές ενθουσιάστηκαν από την όμορφη γιορτή. Η γιορτή ολοκληρώθηκε με τα παραδοσιακά κάλαντα που τραγούδησαν όλοι οι μαθητές του σχολείου.

Μετά τη λήξη της εκδήλωσης το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου Γονέων χάρισε από ένα δωράκι σε κάθε μαθητή και κάθε μαθήτρια μαζί με θερμές ευχές.

ΕΠΙΜΟΡΦΩΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΩΝ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Την Πέμπτη 20 Δεκεμβρίου οργανώθηκε από το ΠΕΚΕΣ Δυτικής Μακεδονίας και τον Συντονιστή Εκπαιδευτικού Έργου Πληροφορικής κ. Τζήμα Δημήτριο επιμορφωτική συνάντηση για τους εκπαιδευτικούς Πληροφορικής με θέμα: «Erasmus+ και Εκπαιδευτική Ρομποτική». Ακολούθησε συζήτηση για την Πληροφορική παιδεία. Στην επιμορφωτική συνάντηση συμμετείχε και ο εκπαιδευτικός ΤΠΕ του 1ου Δημοτικού σχολείου κ. Γκούμας Γεώργιος.

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΟΔΟΝΤΙΑΤΡΙΚΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

Υλοποιήθηκε και φέτος στο 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας το εγκεκριμένο από το ΥΠ.Π.Ε.Θ πρόγραμμα Οδοντιατρικής πρόληψης μετά από πρόταση της κ. Ελένης Θεοδοσιάδου, οδοντιάτρου του Νοσοκομείου Κοζάνης και τη γραπτή συναίνεση των γονέων μαθητών και μαθητριών μας.

Συγκεκριμένα, την Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018 η οδοντίατρος κ. Ελένη Θεοδοσιάδου, προβάλλοντας φωτογραφικό υλικό, ενημέρωσε τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ και της Β΄ τάξης για τις αρρώστιες, αλλά και τους τρόπους φροντίδας και διατήρησης της υγείας των δοντιών. Δίδαξε ακόμη στα παιδιά τον σωστό τρόπο βουρτσίσματος των δοντιών. Στη συνέχεια έκανε τον οδοντιατρικό έλεγχο στα δόντια των παιδιών, καταγράφοντας τις παρατηρήσεις της στα βιβλιάρια υγείας.

Ευχαριστούμε θερμά την κ. Ελένη Θεοδοσιάδου, οδοντίατρο του Νοσοκομείου Κοζάνης για το συνεχές ενδιαφέρον της για τη φροντίδα της υγείας των δοντιών των μαθητών μας.

«ΠΑΡΑΜΥΘΙ ΧΩΡΙΣ ΟΝΟΜΑ» ΤΗΣ ΠΗΝΕΛΟΠΗΣ ΔΕΛΤΑ

Την Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018 οι μαθητές και οι μαθήτριες του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν θεατρική παράσταση του έργου «Παραμύθι χωρίς όνομα» της Πηνελόπης Δέλτα από τη θεατρική σκηνή «Λύχνος» στο Πνευματικό Κέντρο «Άρης και Λίλιαν Βουδούρη».

Για την παρακολούθηση της παράστασης προηγήθηκε: ομόφωνη απόφαση του Συλλόγου Διδασκόντων του σχολείου, ώστε τα παιδιά να έχουν μια ευκαιρία γνωριμίας με το έργο της σπουδαίας πεζογράφου και ακαδημαϊκού Πηνελόπης Δέλτα, καθώς και η σύμφωνη γνώμη των γονέων των παιδιών.

Η ΤΕΛΕΤΗ ΒΡΑΒΕΥΣΗΣ ΤΟΥ 37ου ΜΑΘΗΤΙΚΟΥ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΑΊΚΗΣ ΗΜΕΡΑΣ ΣΧΟΛΕΙΩΝ ΣΤΗΝ ΑΘΗΝΑ

Την Κυριακή 25 Νοεμβρίου 2018 στην Αθήνα, στο κτίριο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου, Πολυγνώτου 2 και Διοσκούρων, βραβεύτηκαν για τη συμμετοχή τους στον 37ο Πανελλήνιο/ 65ο Πανευρωπαϊκό Μαθητικό διαγωνισμό της Ευρωπαϊκής Ημέρας Σχολείων οι παρακάτω μαθητές και μαθήτριες:

  • Κωντσιόγλου Γεώργιος-Άγγελος ( δοκίμιο), μαθητής Στ΄ τάξης σχολικού έτους 2017-18
  • Στάθη Κρυσταλλία-Μαρία (διήγημα), μαθήτρια Στ΄ τάξης σχολικού έτους 2017-18

Και οι μαθήτριες της φετινής Στ΄ τάξης:

  • Νίκου-Γκόγκου Κατερίνα (διήγημα) και
  • Τζώνου Παναγιώτα (δοκίμιο).

Οι επιτυχόντες: Κωντσιόγλου, Στάθη και Τζώνου παρευρέθηκαν με τους γονείς τους στην τελετή βράβευσης.

Το θέμα του διαγωνισμού ήταν: «Οραματιζόμαστε το μέλλον μας- Με το βλέμμα στραμμένο στο μέλλον: Νέες τεχνολογικές εφευρέσεις και προκλήσεις, επιστημονικές ανακαλύψεις, εικονική πραγματικότητα, σχέδια εποικισμού άλλων πλανητών, επαπειλούμενα οικοσυστήματα. Πώς οραματίζεστε τη ζωή και τον κόσμο μας στις επόμενες δεκαετίες;»

Συγχαίρουμε όλα τα παιδιά που συμμετείχαν στο διαγωνισμό.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΗΜΕΡΑ ΓΙΑ ΤΑ ΔΙΚΑΙΩΜΑΤΑ ΤΟΥ ΠΑΙΔΙΟΥ

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του παιδιού θεωρείται η 20η Νοεμβρίου, ημέρα της επετείου υιοθέτησης από τον ΟΗΕ, το έτος 1989, της Σύμβασης Δικαιωμάτων του Παιδιού.

Η συνειδητοποίηση των δικών μας δικαιωμάτων με την ταυτόχρονη αναγνώριση των δικαιωμάτων των άλλων μπορούν να οδηγήσουν στην ειρηνική συμβίωση και στην αδελφοσύνη των ανθρώπων.

Ωστόσο εκατομμύρια παιδιά δυστυχώς σε όλον τον κόσμο, σύμφωνα με διαπιστώσεις ανθρωπιστικών οργανώσεων, όπως της Unicef, εξακολουθούν να στερούνται των βασικών δικαιωμάτων επιβίωσης, ανάπτυξης, προστασίας?