Αρχείο ημέρας 15 Μαρτίου 2021

Μια ξεχωριστή ραδιοφωνική συνάντηση στο European School Radio

01

Την ερχόμενη Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 στις 15:00, μη χάσετε από τη συχνότητα του πρώτου μαθητικού ραδιοφώνου της Ελλάδας, European School Radio, ένα μοναδικό αφιέρωμα στο οποίο θα συμμετέχουν και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας με τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο.

Στο πλαίσιο της παγκόσμιας ημέρας ποίησης, τα πρωτάκια μας θα συμμετέχουν σε μια ξεχωριστή ραδιοφωνική συνάντηση με μαθητές άλλων οκτώ συνεργαζόμενων σχολείων του προγράμματος E- Twinning με τίτλο «Μελο… ποιητικές ιστορίες στο European School Radio».

Την ερχόμενη Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί η τηλεσυνάντηση των συμμετεχόντων σχολείων, όπου θα γίνει και η ηχογράφηση. Τα πρωτάκια μας θα έχουν την ευκαιρία να γνωρίσουν μαθητές και μαθήτριες από διάφορα σημεία της Ελλάδας και της Κύπρου ενώ αξιοσημείωτη είναι η συνέντευξη που θα έχουν την ευκαιρία να πάρουν από τον μουσικό συνθέτη παιδικών τραγουδιών, κ. Τάσο Ιωαννίδη.  Το κάθε σχολείο θα έχει στη διάθεσή του δέκα λεπτά συνομιλίας με τον γνωστό μουσικό από τα «Λάχανα και Χάχανα».

Μην το χάσετε! 9 ραδιοφωνικά σχολεία τιμούν την ημέρα ποίησης, μεταξύ αυτών και το σχολείο μας!

Κυριακή 21 Μαρτίου 2021 στις 15:00 στο European School Radio.

Κάντε κλικ στο κουμπί “Play” του παρόντος συνδέσμου.

 

«Σκουπένιος» κλόουν

Από 23 «σκουπένιους» κλόουν γέμισε η Α΄ τάξη του σχολείου μας, με αφορμή τις Απόκριες. Με την καθοδήγηση του δασκάλου τους, Μιχάλη Δούβλου, και χρησιμοποιώντας ψάθινες σκούπες, χαρτόνια και τέμπερες, τα πρωτάκια μας μπήκαν στο κλίμα του καρναβαλιού!

Ένας κλόουν «αρίτσιους»!
Σύμφωνα με το λεξιλόγιο σιατιστινής ντοπιολαλιάς, «αρίτσιους» είναι ο σκαντζόχοιρος

02  01

 

Αναμνηστικές φωτογραφίες

Αναμνηστικές φωτογραφίες από τα «Χελιδονίσματα» ετοίμασαν οι μαθητές και οι μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας. Οι φωτογραφίες θα σταλούν στον σεβασμιότατο μητροπολίτη Σισανίου και Σιατίστης κ.κ. Αθανάσιο, στον δήμαρχο Βοΐου κ. Χρήστο Ζευκλή, στον πρόεδρο τοπικής κοινότητας Σιάτιστας κ. Δημήτριο Σαμαρά καθώς και στις ευεργέτιδες του τόπου μας κα. Ζωή Παπαγεωργίου και κα. Ναούμα Ταχμιντζή.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες γέμισαν την πίσω πλευρά κάθε φωτογραφίας με όμορφα λόγια, συνδυάζοντας το μάθημα της Γλώσσας με αυτή την κίνηση ευχαρίστησης και ευγνωμοσύνης!

Μακάρι να είχαμε τη δυνατότητα να στείλουμε φωτογραφία σε κάθε απλό πολίτη, καταστηματάρχη της Σιάτιστας που μας καλοδέχτηκε στα «Χελιδονίσματα»!

01   02

Απαγγελία ποιήματος «Τα χελιδόνια»

01  02  03

Η δεύτερη εβδομάδα δράσεων για το πρόγραμμα στο E – Twninning με τίτλο «Μελο… ποιητικές ιστορίες στο European School Radio», που συμμετέχει η Α΄ τάξη του σχολείου μας, περιλαμβάνει απαγγελία ποιήματος με θέμα την άνοιξη. Επιλέξαμε «Τα χελιδόνια» του Κωστή Παλαμά, μιας και στον «Ψηφιακό κήπο» είχε «πετάξει» το χελιδόνι μας.

04  05

Τα παιδιά, για άλλη μια φορά, μπήκαν στη διαδικασία της ηχογράφησης από τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο. Ευχάριστα και ταυτόχρονα διδακτικά. Ένα πολύ όμορφο και διαφορετικό ταξίδι στην ποίηση.

Παίξαμε με τις λέξεις, προσπαθήσαμε να καταλάβουμε ότι άλλο είναι η ανάγνωση κι άλλο η απαγγελία. Προσπαθήσαμε να βάλουμε «χρώμα» στη φωνή μας. Κι είναι τότε οι στιγμές που φέρνουν πραγματική «άνοιξη»… Στιγμές όπου βλέπεις την προσπάθειά να γίνεται ολοένα και πιο όμορφη. Αρκεί που υπάρχουν οι προσπάθειες των παιδιών, μυρίζει άνοιξη!

Επιπλέον, «γίναμε» χελιδόνι και φλογέρα ενώ η παρουσίασή μας τελειώνει με το γέλιο των παιδιών. Τι πιο αντιπροσωπευτικό, για να μας θυμίσει τον ερχομό της άνοιξης.

Αναμένουμε να ακούσουμε και τις προσπάθειες των συνεργαζόμενων σχολείων, όλοι με ένα ποίημα για την άνοιξη. Πόσο ίδιοι και πόσο διαφορετικοί!

Κάντε κλικ για να ακούσετε την απαγγελία των παιδιών, πλαισιωμένη με μουσική.

Εστιάστε στον τρόπο απαγγελίας, οι εικόνες είναι καθαρά συνοδευτικές.

«Καλωσήρθατε χελιδόνια»…   

 

Συμμετοχή σε έργο του E-Twinning

01

Οι εκπομπές με το γράμμα ΘΘ και το γράμμα Ξξ στο European School Radio καθώς και η συμμετοχή στο «Καν΄ το ν΄ ακουστεί», πέρσι και φέτος, που διοργανώνει το πρώτο μαθητικό ραδιόφωνο της Ελλάδας, έφεραν μια όμορφη πρόταση – πρόσκληση για τους μαθητές και τις μαθήτριες της Α΄ τάξης του σχολείου μας και τον δάσκαλό τους, Μιχάλη Δούβλο. Η υπεύθυνη του ESR, κα Ευτυχία Τούλιου, επικοινώνησε με τον δάσκαλο της τάξης και προσκάλεσε τα παιδιά σε μια δράση… διαφορετική, ανοιξιάτικη, ποιητική!

Συμμετοχή στο έργο του E-Twinning με τίτλο «Μελο… ποιητικές ιστορίες στο European School Radio». Στο συγκεκριμένο έργο συμμετέχουν  εννέα (9) σχολεία από Ελλάδα και Κύπρο.

Στο πλαίσιο του έργου, οι μαθητές των σχολείων συμμετέχουν σε ένα ιδιαίτερο αφιέρωμα στην άνοιξη και την Ημέρα Ποίησης, 21 Μαρτίου. Μαθητές/τριες Νηπιαγωγείων και Α-Β Τάξεων Δημοτικών Σχολείων θα γνωρίσουν τη μαγεία του λόγου όπως αποτυπώνεται γραπτά και εκφράζεται προφορικά, μουσικά, ραδιοφωνικά…

Η πρώτη εβδομάδα δράσεων περιελάμβανε τη δημιουργία ενός ηχοτοπίου, ενός ψηφιακού κήπου με θέμα την άνοιξη, όπου κάθε σχολείο έστειλε τη δική του ζωγραφιά – κατασκευή με τον αντίστοιχο ήχο. Ένα σχολείο πρόσθεσε το δέντρο της άνοιξης, άλλο σχολείο τις πεταλούδες, άλλο τις μέλισσες, άλλο το ουράνιο τόξο, άλλο την κουκουβάγια, τον σκαντζόχοιρο, τα λουλούδια, το ποταμάκι, τη θάλασσα. Οι μαθητές της Α΄ τάξης του σχολείου μας έστειλαν το δικό τους χελιδόνι κι ως ήχο το τιτίβισμα του αποδημητικού πουλιού. Από τα «Χελιδονίσματα» σε δρόμους της Σιάτιστας, στον «Ψηφιακό κήπο», σε Ελλάδα και Κύπρο!

02

Κάντε κλικ εδώ για να συναντήσετε τον πίνακα – συνεργατική δημιουργία των σχολείων.

Συνοδευτικά, στείλαμε κι ένα μικρό απόσπασμα από τα «Χελιδονίσματα», που είχαμε ετοιμάσει!

Κάντε κλικ εδώ για να το ακούσετε!