Αρχείο ημέρας 13 Νοεμβρίου 2018

ΕΚΛΟΓΕΣ ΑΙΡΕΤΩΝ ΓΙΑ ΤΑ ΥΠΗΡΕΣΙΑΚΑ ΣΥΜΒΟΥΛΙΑ ΠΥΣΠΕ, ΑΠΥΣΠΕ ΚΑΙ ΚΥΣΠΕ

Την Τετάρτη 7 Νοεμβρίου 2018 προκηρύχθηκαν από το ΥΠ.Π.Ε.Θ. οι εκλογές των εκπαιδευτικών για την ανάδειξη των αιρετών των υπηρεσιακών συμβουλίων της Πρωτοβάθμιας και της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Για τους εκπαιδευτικούς της Α/θμιας Εκπαίδευσης λειτούργησαν 5 εκλογικά τμήματα στη Δ/νση ΠΕ Κοζάνης.

Οι εκπαιδευτικοί του Δήμου Βοίου ψήφισαν στο 3ο Δημοτικό Σχολείο για τους αιρετούς του ΠΥΣΠΕ, ΑΚΥΣΠΕ και ΚΥΣΠΕ.

Υπεύθυνοι από τον Δ/ντή ΠΕ Κοζάνης της οργάνωσης της διαδικασίας και της διεξαγωγής της τριπλής ψηφοφορίας και καταμέτρησης των ψήφων ορίστηκαν οι Διευθύντριες : 1ου Δημοτικού Σιάτιστας κ. Στέφου Ζωή-Δέσποινα και 3ου Δημοτικού Σιάτιστας κ. Σαμψωνίδου Βασιλική και οι Διευθυντές : Δημοτικού Σχολείου Τσοτυλίου κ. Τοπαλίδης Παναγιώτης, Δημοτικού Σχολείου Νεαπόλεως κ. Δεληγιάννης Ιωάννης, καθώς και οι εκπαιδευτικοί κ. Καραμπέρης Μιχαήλ και κ. Πορπόρης Ιωάννης.

Την ημέρα των εκλογών δε λειτούργησαν τα σχολεία Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης όλης της χώρας.

Αντισεισμική προστασία

ΣΚΥΨΕ, ΚΑΛΥΨΟΥ, ΚΡΑΤΗΣΟΥ!

Την εβδομάδα από 5 ως 9 Νοεμβρίου, μετά από την οργάνωση του 5ου Διεθνούς συνεδρίου Πολιτικής Προστασίας «Safe Kozani? από την Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας σε συνεργασία με τον ΟΑΣΠ στο ΤΕΙ Κοζάνης και την επιμόρφωση των Δ/ντών σχολείων, έγιναν ασκήσεις αντισεισμικής προστασίας ανά τάξη στο σχολείο για τους βασικούς κανόνες προφύλαξης των παιδιών στην περίπτωση σεισμικής δόνησης, σύμφωνα με το προσφερόμενο υλικό του ΟΑΣΠ.

Οι κύριες οδηγίες προφύλαξης είναι: σκύψε, καλύψου (κάτω από γερό τραπέζι), κρατήσου (από το πόδι γερού τραπεζιού). Στην περίπτωση που βρισκόμαστε στο γυμναστήριο, στις τουαλέτες ή στη σάλα καλύπτουμε με τα χέρια κεφάλι και αυχένα.

Δεν τρέχουμε προς την έξοδο, αλλά κινούμαστε ένας ένας μετά από την εντολή του εκπαιδευτικού στην περιοχή του θεάτρου του βορείου προαυλίου, εκτός από τις τάξεις Β΄2 και Δ΄ που εξέρχονται στο νότιο προαύλιο μακριά από το κτίριο.

Δε στεκόμαστε δίπλα στο κτίριο ή κοντά σε τζάμια και δεν αγγίζουμε πεσμένα καλώδια.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΗΣ ΣΙΑΤΙΣΤΑΣ

 Το 1ο Δημοτικό Σχολείο Σιάτιστας συμμετείχε και φέτος στον εορτασμό της επετείου απελευθέρωσης της Σιάτιστας από τον τουρκικό ζυγό.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης παρευρέθηκαν στο μνημείο της πόλεως, το «Ηρώο», όπου ο μαθητής Τζιούκαλιας Ιωάννης κατέθεσε το στεφάνι του 1ου Δημοτικού Σχολείου στη μνήμη των αγωνιστών της λευτεριάς και των πεσόντων. Το στεφάνι πρόσφερε η κ. Εμμανουήλ Τατιανή, την οποία η Δ/νση του σχολείου ευχαριστεί θερμά.

Αντιπροσωπεία μαθητών της Στ΄ τάξης μαζί με τη σημαιοφόρο Εμμανουήλ Ναούμα και τους παραστάτες με τη συνοδεία των εκπαιδευτικών κ. Δούβλου Μιχαήλ και της διευθύντριας του σχολείου κ. Στέφου Ζωής παρευρέθηκαν στο Καστράκι, όπου στον Ιερό Ναό Αγίου Ελευθερίου τελέστηκε εσπερινός και επιμνημόσυνη δέηση, παρουσία του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτη κ. Παύλου κι ακολούθησε κατάθεση στεφάνων από τις πολιτικές αρχές και τους συλλόγους, καθώς και ομιλία από τον κ. Μπόντα Γεώργιο, μελετητή της τοπικής ιστορίας, συγγραφέα και λαογράφο.

Ανήμερα της μεγάλης επετείου αντιπροσωπεία μαθητών του σχολείου με τη συνοδεία εκπαιδευτικών παρακολούθησαν στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου τη Θεία Λειτουργία, τη Δοξολογία, την επιμνημόσυνη δέηση και τον πανηγυρικό λόγο της ημέρας από τον κ. Θ. Θεοδωρόπουλο.

DSCN5683

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων : Δ΄, Ε΄ και Στ΄ συμμετείχαν στην παρέλαση με τη συνοδεία της κ. Χατζηζήση Αναστασίας.

ΕΟΡΤΑΣΜΟΣ ΤΗΣ 78ης ΕΠΕΤΕΙΟΥ ΤΟΥ «ΟΧΙ»

Στο σχολείο μας εορτάστηκε η 78η επέτειος μνήμης του ηρωικού «ΟΧΙ» του 1940, την Πέμπτη 25/10/2018.

Την εκδήλωση προλόγισε η Δ/ντρια του σχολείου κ. Στέφου Ζωή-Δέσποινα, η οποία ανέγνωσε και το πρακτικό του Συλλόγου Διδασκόντων που αφορούσε την επιλογή σημαιοφόρων, παραστατών και υπεύθυνου κατάθεσης στεφάνου, σύμφωνα με το ΠΔ 79/2017.

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τους εκπαιδευτικούς κ. Διαμαντοπούλου Βασιλική και κ. Κύρου Ηλία μαζί με τους μαθητές και τις μαθήτριες της Γ΄ και της Δ΄ τάξης.

Οι μαθητές και οι μαθήτριες της Γ΄ τάξης παρουσίασαν θεατρικό δρώμενο με τίτλο: «Πίνδος», που αναφερόταν στον αγώνα των γυναικών της Ηπείρου και στις ηρωικές μάχες στην Πίνδο.

Οι μαθητές της Δ΄ τάξης παρουσίασαν, μέσα από το θεατρικό δρώμενο «Μια φορά κι έναν κακό καιρό», δραματοποιημένη αφήγηση των συγκλονιστικών στιγμών της κήρυξης του πολέμου και του αποχαιρετισμού των επιστρατευμένων στο σιδηροδρομικό σταθμό για το Μέτωπο.

Την τεχνική επιμέλεια της εκδήλωσης ανέλαβε ο κ. Πορπόρης Ιωάννης.

Η θεατρική γιορτή παρουσιάστηκε σε δύο παραστάσεις: Την πρώτη παράσταση παρακολούθησαν γονείς και προσκεκλημένοι των παιδιών, καθώς και οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης, ενώ τη δεύτερη παράσταση οι μαθητές και οι μαθήτριες των υπόλοιπων τάξεων.

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες της Στ΄ τάξης με τη συνοδεία εκπαιδευτικών κατευθύνθηκαν στο «Ηρώο» της πόλης, όπου ο μαθητής Τζιούκαλιας Ιωάννης κατέθεσε το στεφάνι του 1ου Δημοτικού Σχολείου Σιάτιστας στη μνήμη των ηρώων.

Το στεφάνι ήταν προσφορά της κ. Εμμανουήλ Τατιανής, την οποία η Δ/νση του σχολείου ευχαριστεί θερμά.

Ανήμερα της 28ης Οκτωβρίου αντιπροσωπεία μαθητών του σχολείου με τη συνοδεία εκπαιδευτικών παρακολούθησαν την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία και τη Δοξολογία στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου χοροστατούντος του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου κ. Παύλου. Τον πανηγυρικό λόγο εκφώνησε η Διευθύντρια του σχολείου κ. Στέφου Ζωή-Δέσποινα. Ο λόγος είναι διαθέσιμος στον παρακάτω σύνδεσμο:

ΛΟΓΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ 28η ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

Στη συνέχεια οι μαθητές και οι μαθήτριες των τάξεων : Δ΄, Ε΄ και Στ΄ συμμετείχαν στην παρέλαση με τη συνοδεία της κ. Χατζηζήση Αναστασίας, η οποία ορίστηκε και τελετάρχης παρέλασης.

Οι «Ομπρέλες», ένα αντιπολεμικό έργο του Ζογγολόπουλου, εμπνέουν τα παιδιά των τάξεων: Α΄και Β΄

Οι Ομπρέλες του γλύπτη Γιώργου Ζογγολόπουλου αποτελεί ένα από τα πιο γνωστά εικονογραφικά μοτίβα του καλλιτέχνη. Tο έτος 1987 φιλοτέχνησε για πρώτη φορά ομπρέλα.

Λέγεται πως εμπνεύστηκε τις ομπρέλες από τη μάχη της Κρήτης, όταν ο ουρανός γέμισε από Γερμανούς αλεξιπτωτιστές, ενώ οι Έλληνες πρόβαλαν ισχυρή αντίσταση. Άλλη ερμηνεία του έργου είναι η εξής: Η ομπρέλα, ένα οικείο καθημερινό αντικείμενο προστασίας που προσφέρει προστασία του ανθρώπου απέναντι στα καιρικά φαινόμενα συμβολίζει στο εικαστικό έργο του Ζογγολόπουλου ειρωνικά την ασήμαντη προστασία απέναντι στην πυρηνική απειλή.

Οι μαθητές της Α΄ και της Β΄ τάξης εμπνεύστηκαν από το έργο του Ζογγολόπουλου και φιλοτέχνησαν ομπρέλες.